Lowlandsweer komt in overtreffende trap: warm, warmer, warmst

“Laat die laarzen maar thuis”

Judith Laanen en Jorinda Teeuwen ,

Dit weekend wordt het knallend warm op Lowlands. Volgens Robert de Vries, weerman van Omroep Flevoland en MetMichiel op 3FM, zou het wel eens de warmste Lowlands ooit kunnen worden. “In 2001 was het ook al zo warm, toen lag de temperatuur ook rond de 30, 31 graden. Dat gaan we dit weekend mogelijk evenaren.” Hoe houd je drie dagen hitte uit? Tips krijg je van De Vries en Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann. Onderaan vind je de weersvoorspelling per dag.

Lowlands heeft verschillende maatregelen tegen de hitte genomen. Festivalgangers mogen bijvoorbeeld flesjes water van maximaal een halve liter naar het festival meenemen. De dop moet dan wel verwijderd worden. “Als een vol flesje wordt gegooid, kun je een halve kilo op je hoofd krijgen. Dat kan behoorlijk hard aankomen. Daarnaast komen die dopjes allemaal op de grond terecht. Daar wordt de eigenaar van het land niet blij van.” Drink vooral veel water, om uitdroging tegen te gaan. “Koffie en alcohol helpt niet, dat verdrijft juist het vocht. Zoek ook voldoende de schaduw en bedek je hoofd, want anders is de kans op een zonnesteek groot.”

De Juliet, Echo en Titty Twister worden gekoeld door airconditioners. “Voor de Juliet is het de eerste keer dat we dit doen, maar in de Echo en Titty Twister hebben we al vaker gekoeld,” vertelt Bollmann. “Nu moet je niet denken dat het ineens 19 graden is, hoor. Maar het is iets aangenamer. Juliet, Echo en Titty Twister zijn tenten die volledig dicht zijn. De Alpha is bijvoorbeeld aan de zijkant open. Als het echt verschrikkelijk heet wordt in andere tenten, zullen we wel extra water uitdelen.”

De weersvoorspelling van dag tot dag:

Vrijdag 17 augustus
Robert de Vries: “Vrijdag kunnen we rekenen op warm weer, met hoge temperaturen. Zeg maar gerust dat het heet wordt. De dag begint met bewolking maar die zal in de loop van de dag verdwijnen. De temperatuur loopt op tot zo’n 26 graden. In de avond zijn er brede opklaringen en koelt het af naar zo’n 20 graden. We zitten in een warme luchtstroom dus dat afkoelen gaat niet zo snel.”

Zaterdag 18 augustus
Robert de Vries: “Zaterdag is wederom een warme dag, en is er veel zon. De temperatuur loopt op tot zo’n 29 à 30 graden. Mijn advies is om zoveel mogelijk te drinken, en dan heb ik het niet over alcohol. Matig je alcoholgebruik dus, en drink veel water. Bescherm ook je hoofd goed, straks heb je een zonnesteek. Er staat een zwakke tot matige wind vanuit het zuidoosten en het blijft lang warm. Halverwege de avond is het nog zo’n 25 graden, na middernacht zakt die temperatuur pas naar zo’n 22 graden.”

Zondag 19 augustus
Robert de Vries: “Zondag is de warmste dag uit de reeks Lowlandsdagen. Dan wordt het zo’n 30 à 31 graden. Er is veel zon en weinig wind, en wordt benauwd. In de avond is er een kleine kans op een bui, maar met 20 procent is die niet groot. Ik zou zeggen dat het vrijwel droog blijft.”

Verzadiging van het Lowlandsterrein
Over de verzadiging van het Lowlandsterrein, dat anderhalve week geleden nog half blank stond door de hoosbuien die erover trokken, zegt De Vries: “Het is zo onderhand wel flink opgedroogd, en de komende dagen droogt het natuurlijk door de warmte nog veel meer op. Ik heb ook verder geen berichten gehoord dat er gedonder is.” Conclusie: we kunnen onze laarzen dus wel thuislaten.

Oh, die horrorzomer
We herinneren ons allemaal het drama van Pukkelpop vorig jaar, waarbij vijf mensen omkwamen door noodweer. Onlangs waaide er op Dicky Woodstock een tent weg. Hoe zit het met de verwachtingen voor Lowlands? “Ik verwacht geen noodweer.” Volgens De Vries lijkt het de warmste Lowlands ooit te gaan worden. “In 2001 was het ook al zo warm, toen lag de temperatuur ook rond de 30, 31 graden. Dat gaan we dit weekend mogelijk evenaren. Hoe krijgen we het voor elkaar, hè?”

Zijn er nog natuurverschijnselen die vaak voorkomen in de buurt van het Lowlandsterrein? Volgens De Vries zijn waterhozen in de periode augustus en september in de regio Flevoland niet ongebruikelijk. “Die komen wel eens voor ja, en dan op het IJsselmeer en het Veluwemeer, waar Lowlands aan grenst. Maar: waterhozen ontstaan alleen bij dynamische omstandigheden met buien en als de omstandigheden ideaal zijn. Dat betekent dat de lucht onstabiel moet zijn en er genoeg opwaartse luchstroom moet zijn. Dus als er een stevige bui is in de zomer en het is op het water het warmst, zou het kunnen. Voor dit weekend is er geen kans op waterhozen.”

Meer weernieuws?
Vanavond is de laatste weerupdate van Robert de Vries in MetMichiel, en wel om 21.10 uur. Dus zet je radio aan! Nog meer actueel weernieuws? Volg Robert dan op Twitter (@weermanrobert), want daar houdt hij ons elke dag van het festival op de hoogte. “Mocht er iets gebeuren, dan zijn we er als de kippen bij.”

Lowlands huurt elk jaar een weerbureau in om te waarschuwen voor extreem en onverwacht weer. “Vorig jaar hebben we na aanleiding van hen het decor en hoge objecten verlaagd, omdat er een storm op komst was,” aldus Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann. Nu heeft het weerbureau nog niet gewaarschuwd voor extreem weer.”