Het Lowlandsgevoel van… SKIP&DIE: “Het is drie dagen een mini-Utopia en daarna ga je een soort gat in”

Neder-afro-electrobeat-formatie opent vrijdag X-Ray

Jorinda Teeuwen ,

Sinds één dag is SKIP&DIE Hollandse Nieuwe van de Maand af. De band heeft nog geen plaat, maar staat al wel op Lowlands. “We hebben gewoon een fucking goede liveshow,” verklaart frontvrouw Cata.Pirata. Producer Jori Collignon staat zelfs twee keer op de Lowlandsbühne. Met SKIP&DIE – waar hij vooral achter de schermen werkt – en met Nobody Beats The Drum. In welk optreden heeft hij meer zin? Onder een nijdige blik van Cata zegt Jori: “Nee, daar kan ik niet tussen kiezen. De muziek en mijn rol zijn zo verschillend en ik doe het allebei dolgraag.”

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
Jori: Volgens mij ben ik vijf keer geweest, het valt wel mee. Ik ga wel graag zo vaak mogelijk. Er zijn veel bekenden en de sfeer is te gek. Ik heb een keer met C-Mon & Kypski gespeeld en ook nog een keertje met Benjamin Herman.
Cata: Het is voor mij de eerste keer dat ik op het podium sta.
Jori: Nee, je was bubblegirl bij C-Mon & Kypski. We hadden toen zoveel mogelijk mensen met een bellenblaas.
Cata: Haha, met die grote bellenblazen. Maar dat was toch op Pinkpop?
Jori: Lowlands is dé plek waar je wilt staan. Vroeger werkte ik in een bakkerij en dan droomde ik van de muziek. Ik dacht altijd: ‘als ik op Lowlands of op Pinkpop heb gestaan, dan is mijn doel bereikt’. En zo voelt het eigenlijk nog steeds. Er is altijd zoveel sfeer en het is zo leuk om er te spelen. Het is leuk om er nu ook met SKIP&DIE te spelen, zelfs nog voor de release van de plaat. Dat is echt te gek.

Wat was je mooiste Lowlands moment?
Cata: Ik weet dat ik het er altijd heel fijn heb, maar dat ik me er daarna niet veel meer van kan herinneren. Er gebeurt gewoon heel veel. Het is drie dagen een mini-Utopia en daarna ga je een soort gat in.
Jori: Vorig jaar heb ik Odd Future gezien. Ik vind die jongens heel leuk. We stonden vooraan en het was een heel entertaining hiphopshow. Het is altijd fijn om geen plan te hebben en gewoon rond te lopen en van het een in het andere te vallen. Als je echt van plan bent om iets te gaan zien, dan haal je het niet. Je komt toch allemaal mensen tegen. Vorig jaar heeft iemand me nog in mijn gezicht geslagen, omdat ik twee van die dure, volle biertjes in haar gezicht had gegooid.
Cata: Ik weet het alweer. Ik heb Grace Jones gezien. Dat vond ik wel een fucking vette show. Zij is ook echt een legende.
Jori: De eerste keer dat ik met C-Mon & Kypski daar speelde, was ook echt de eerste keer dat ik op Lowlands was. Toen werden we met zo’n golfkarretje het terrein over gereden. Dat is wel een memorabel moment.

Wat was je meest vervelende Lowlands moment?
Cata: I lost my memory.
Jori: Ik ben blij dat ik altijd backstage mag, want ik vind het fucking duur.
Cata: Wij als arme muzikanten kunnen dat niet echt betalen. Daarom zijn we wel blij dat we als er zijn in elk geval gratis drinken krijgen.
Jori: Ik heb het idee dat het Lowlandspubliek iets uniformer is geworden. Je ziet iets meer dezelfde mensen. Vroeger had je dan een stel punkers, nu lijkt iedereen op elkaar. En omdat het toch uitverkoopt, kunnen ze voor alles zoveel geld vragen als ze willen. Het wordt duurder, commerciëler en uniformer. Hoewel dat bij zo’n populair festival misschien niet te vermijden is.
Cata: Het geeft ook aan hoe de maatschappij in Nederland de afgelopen jaren heel erg veranderd is. Als je kijkt hoe mensen zich kleden of waar mensen naar luisteren. We lijken allemaal een beetje op elkaar. Je hebt niet echt meer echte subculturen. Iedereen is een beetje H&M geworden. Ik word op straat al raar aangekeken, omdat ik groen haar heb.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
Jori: We hebben de afgelopen tijd best wel veel festivals gespeeld. We werken nu richting de release van de plaat toe. We halen er veel nieuwe nummers bij. Het is een hele brede plaat, niet alles hebben we al live gebracht. We kunnen er nog veel meer kanten mee op. Dat zijn we nu aan het uitwerken en Lowlands wordt de eerste show waar we dat gaan uitvoeren. Verder zijn we in gesprek met mensen van licht en decor.
Cata: We blijven ontwikkelen en we gaan nu richting de plaat. Dat gaan we ook laten zien, maar het hele plan moet nog gemaakt worden.

Welke band wil je niet missen?
Cata: ik vind Sleigh Bells echt een hele toffe band. Ik heb ze pas in de Melkweg gezien, echt super vet.
Jori: De laatste plaat van Wilco vind ik erg vet, dus die wil ik wel zien.
Cata: Lianne La Havas vind ik heel mooi.
Jori: Wie?
Cata:
Die moet je echt zien, je wordt zo verliefd op haar als je haar ziet. En Feist wil ik ook graag zien. En natuurlijk Nobody Beats The Drum.
Jori: Saai, hoor.
Cata: ik wil gewoon alle stoere chicks zien. Dat zijn er wel een aantal, dus ik word iedere dag blij. Zo zorg je er ook voor dat mensen mee gaan. “Heb je een biertje? Kom, een leuke chick op het podium.”

Naast wie zou je in je tent wel wakker willen worden?
Cata (fluisterend):
Peter Pan.
Jori: ja, doe mij Wendy dan maar.

Niet naast elkaar?
Jori: Niet te ver van elkaar af. Dus Wendy en Peter in het midden en wij aan de buitenkant.

SKIP&DIE speelt vrijdag om 13.30 uur in X-Ray op Lowlands. Debuutalbum Riots In The Jungle komt in oktober uit.