Het Lowlandsgevoel van… Dolf Jansen: "Ik wil tussen Wim Helsen en Spinvis wakker worden!"

Dolf Jansen ging crowdsurfen toen dat niet mocht

Judith Laanen ,

Cabaretier Dolf Jansen komt al jaren op Lowlands. Het is volgens hem het leukste festival dat er is. Daarom heeft hij ook eigenlijk geen slechte Lowlands-momenten om over te vertellen. Of nou ja, misschien die keer dat hij Elbow gedag wilde zeggen en dat "binnen het systeem niet kon." En Dolf zou Dolf niet zijn als hij niet een beetje tegen de gevestigde orde zou schoppen, dus toen crowdsurfen verboden werd deed hij het toch.

De hoeveelste keer Lowlands is dit voor je?
Als ik het zou weten zou ik het zeggen. Het is eigenlijk in nevelen gehuld. Ik denk dat ik er vanaf ’96 of ’97 kom om te spelen maar daarvoor was ik er ook al. Ik heb er zo’n dertig keer voorstellingen gespeeld, en ik kom er zo’n vijftien jaar achter elkaar.

Wat is je mooiste Lowlands-moment?
Lastig. Het is niet een moment, maar meer een gevoel dat ik er elk jaar mag en kan spelen, want het is het leukste festival dat ik ken. En dat ik daar dan weer iets mag bedenken om mensen een uur lang mee te boeien. Dat vind ik de grootste lol eraan. Maar ik denk dat de allereerste keer dat ik er was wel het mooist was. Oh ja, en het jaar dat crowdsurfen niet meer was toegestaan was ook mooi. Dat was in 2001, ofzo? Toen ben ik tijdens mijn voorstellingen gaan crowdsurfen, want over artiesten was niets gezegd. Ik wilde kijken of dat kon, en of ik dan al doorpratend ook mijn voorstelling kon blijven geven. Dat is toen nog redelijk gelukt. Dat vind ik een typisch Lowlands-moment.

Wat is je vervelendste Lowlands-moment?
Nee. Ik kom er elk jaar met veel plezier. Dingen als weersomstandigheden doen me niet zoveel, dat hoort erbij. Vorig jaar misschien dan. Toen had ik Elbow al eerder in mijn radioshow gehad en ze hadden me toen gevraagd hun showcase in Amsterdam te presenteren. Hele aardige mensen zijn dat. Dus ik dacht, op Lowlands ga ik even gedag zeggen. Maar dan kom je bij zo’n tent en naast het bandje dat je al hebt moet je dan weer een ander speciaal bandje hebben anders kom je er niet in. Ik wilde alleen maar even gedag zeggen, maar dat kon niet binnen het systeem. Dat was logisch, maar wel jammer.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je nog wat speciaals doen?
Ik ben, as we speak, de show in elkaar aan het zetten. Voor zover dat kan. Ik wil graag een combinatie van dingen die ik zelf graag wil vertellen, materiaal uit mijn afgelopen show, en waarschijnlijk nieuw materiaal dat ik maak voor mijn verkiezingsshow in september. Ik zal zeker de politiek raken. Hoe meer erin zit, van wat ik die drie dagen dat ik er ben tegenkom, hoe beter de combinatie. Dat is het leukst. Ik neem ook altijd een paar nieuwe teksten en gedichten mee om uit voor te dragen. Al spelende bedenk ik ook wat ik ervan ga gebruiken. Dat kan dan ook alleen daar, en is dan alleen voor die mensen in die tent.

Welke band wil je niet missen?
Normaal plan ik het liefst zo min mogelijk en laat ik het afhangen van de mensen met wie ik dan op het festival ben. Ik heb wel een lijstje hoor, even kijken. The Gaslight Anthem en Wilco wil ik graag zien, want die vind ik heel fijn. Het enige probleem met die laatste is dat Wilco speelt als ik mijn show heb op zondagavond, daar is echt een fout gemaakt in de programmering. Verder: Moss, Ane Brun, Linnea Olsson, Lianne La Havas, James Vincent McMorrow en ik ben heel benieuwd naar The Kyteman Orchestra.

Naast wie zou je wel in je tent wakker willen worden?

Dat is zo’n vraag waarop eigenlijk geen antwoord mogelijk is, want daar krijg je altijd gezeik mee. Oh, het mag ook over de artiesten gaan? Nou, als Spinvis en Wim Helsen in één ruimte slapen en er is nog plek… Als ik namelijk tussen die twee in mag slapen weet ik zeker dat ik een interessante ochtend heb. En dan beloof ik ook dat ik alle gebeurtenissen van die ochtend samen ga vatten in mijn show zondagavond.

Dolf Jansen treedt zondagavond om 21:00 uur op in Juliet.