Het Lowlandsgevoel van… Blaudzun: “Het leek net alsof The White Stripes repeteerden”

Blaudzun groeit van India naar Grolsch

Jorinda Teeuwen ,

Blaudzun brak begin dit jaar door met zijn succesvolle album Heavy Flowers. Volgens hemzelf was dit echter niet de start van het succes. “Dat komt door mijn optreden op Lowlands. Vanaf toen kreeg ik steeds meer volgers,” vertelt Johannes Sigmond, het brein achter Blaudzun. Dit jaar staat hij opnieuw op het festival, in een iets grotere tent. Van de India naar de Grolsch.

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
Het is de zevende of achtste keer dat ik op Lowlands ben. Ik heb er een keer eerder als Blaudzun gespeeld en vorig jaar het Happy Camper. Lowlands is de finale van het festivalseizoen. Ik heb pas op het Zomerparkfeest in Venlo gespeeld, dat was klein en ook heel mooi. Lowlands heeft van oudsher de meest spannende programmering.

Wat was je mooiste Lowlands moment?
Nu zou ik uiteraard mijn eigen show in de India tent van twee jaar geleden zeggen. Daarvoor was The White Stripes in de Alpha een van de leukste shows ooit. Het was heel intiem. Het leek alsof ze met z’n tweeën stonden te repeteren, maar toch het publiek goed vermaakten. Maar vooral Jack White was goed, hoor.

Mijn eigen show is natuurlijk de meest persoonlijke ervaring op Lowlands. Volgens mij is dat ook de start van het succes. Veel mensen denken dat het door DWDD of het album komt, maar het aantal volgers is vanaf toen gegroeid.

Wat was je meest vervelende Lowlands moment?
Ik haat regen, maar ik heb gelukkig nog nooit een heel weekend lang regen gehad.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
Het is een hele eer om in de Grolsch te staan. Ik neem wat extra muzikanten mee. Het zal wel wat anders zijn dan mijn clubtour, maar verder is het nog even afwachten.

Welke band wil je niet missen?
Ik heb helaas geen tijd om zelf veel optredens te zien. We zitten midden in een tour, waardoor ik er waarschijnlijk maar één dag ben. Voor het optreden ben ik druk met het voorbereiden van mijn show, soundchecken, licht afstemmen. Alt-J zou ik nog wel willen zien, die band heeft het meest leuke album van het jaar gemaakt. Verder lijken me Santigold en Django Django ook tof, maar Lowlands is vooral bedoeld voor de onbekende bandjes.

Naast wie zou je in je tent wel wakker willen worden?
Naast Santigold. Kijk maar eens goed naar haar. Het lijkt me heerlijk.

Blaudzun speelt om 17:25 in de Grolsch.