Eric van Eerdenburg wil Pussy Riot naar Lowlands 2013

Lowlandsdirecteur: “Veroordeling is een absurde, absurde, absurde toestand”

Judith Laanen ,

Eric van Eerdenburg wil de Russische band Pussy Riot naar de volgende editie van Lowlands halen. Dat zei de directeur van het festival zondag tegen DJ Roosmarijn Reijmer op 3FM. Volgens Van Eerdenburg moet het “een soort zegetocht voor de vrijheid van meningsuiting” worden. “Het wordt heel breed gedragen door alle artiesten en mensen uit de business, en politici, dat dit een absurde, absurde, absurde toestand is.” Van Eerdenburg ziet Pussy Riot graag langs alle festivals in Europa en Amerika gaan, te beginnen bij Californische festival Coachella en te eindigen op Lowlands.

Dit weekend startten het Lowlandsfestival zelf in samenwerking met 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty International een handtekeningenactie op waarin gepleit wordt voor de directe vrijlating van Pussy Riot. Het is de bedoeling dat de handtekeningen later deze week worden aangeboden aan de Russische ambassade. De petitie ondertekenen kan op de website Amnesty.nl. 8664 mensen hebben inmiddels al hun steun betuigd.

Pussy Riot heeft al veel steunbetuigingen ontvangen van artiesten, onder andere van Paul McCartney, Sting, Madonna en Yoko Ono. Op Lowlands hadden verschillende bands , waaronder Refused en Feist, een banner met de tekst “Free Pussy Riot” op hun instrumenten bevestigd. De Heideroosjes droegen het nummer Break The Public Peace aan de Russen op. Een dag na de veroordeling bracht de punkband een tweede protestsong uit, ‘Putin Lights Up The Fires’.

Drie leden van de Russische punkband werden afgelopen vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar vanwege "hooliganisme gemotiveerd door religieuze haat". De rechter in Moskou gaf gehoor aan Poetins wens om clemente straffen uit te delen. Om die reden moeten de leden hun straf uitzitten in een strafkamp.

Op 21 februari dit jaar gaf de band een ‘spontaan’ optreden in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in Rusland. Daarbij riepen de leden onder meer de maagd Maria op de Russische president Poetin te verdrijven. Volgens de Russische justitie heeft Pussy Riot de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst.