SKIP&DIE met Zuid-Afrikaans reisverhaal en 'fucking goede liveshow' op Lowlands

Debuutalbum Riots In The Jungle komt in oktober uit

Jorinda Teeuwen ,

Om haar kun je niet heen op het podium, hem zie je niet. 3voor12 spreekt de twee muzikanten achter SKIP&DIE: zangeres Cata.Pirata en producer Jori Collignon (Nobody Beats The Drum, C-Mon & Kypski). Samen trokken zij twee jaar geleden naar Zuid-Afrika om muziek te maken. Deze zoektocht resulteert in het debuutalbum Riots In The Jungle, dat in oktober verschijnt op het Belgische label Crammed. Cata.Pirata: “Ik vond pas mijn dagboek van vroeger en daarin stond: ‘Ik wil later zangeres worden en bij Greenpeace werken’.”

De studio van Jori Collignon bevindt zich in een enorme antikraak flat in Amsterdam. Orgels, gitaren, piano’s, een elektrisch drumstel en verschillende Afrikaanse trommels versieren de ruimte. Aan de andere kant van de kamer staan een netjes opgemaakt bed, een stofzuiger en – om het een beetje huiselijker te maken – een paar planten. Collignon werkt hier niet alleen, hij woont er. “We hebben elkaar hier ontmoet,” vertelt Cata.Pirata, ofwel Catarina Aimée Dahms. “Ik zat in een andere band en wij repeteerden hier.” En dat klikte. “Hoe Cata met haar kunst en teksten bezig was, inspireerde mij enorm.”

Een album dat avonturen vertolkt

In 2010 stond de band al met het nummer Get Your Braai On op de Hollandse Nieuwe sampler, toch komt pas in oktober het debuutalbum uit. "We hebben gewoon heel hard aan het album gewerkt. Toen we begonnen met muziek maken, gingen we gelijk optreden. De liveshows hebben ons geluid op de plaat erg beïnvloed. Het album heeft een heel proces doorgemaakt, voordat we bij de sound kwamen waar we achterstonden,” vertelt Collignon. “De eerste fase hebben we opgenomen in Zuid-Afrika,” verklaart Cata.Pirata. “Het was een avontuur om de geluiden weer te herleven, die we in Zuid-Afrika hebben meegemaakt en opgenomen. Het was een heel emotioneel project en nu hebben we een album dat het avontuur vertolkt dat we toen hebben meegemaakt, maar ook wat we de afgelopen twee jaar hebben meegemaakt.”

In Zuid-Afrika, het land waar Cata.Pirata ook vandaan komt, hebben zij met verschillende muzikanten samengewerkt. “We zochten hen zoveel mogelijk thuis op. We werkten bijvoorbeeld samen met The Season Marimba Stars, een traditionele marimba band,” vertelt Collignon. “In hun huis staan al die Marimba’s en dan gaat het bed aan de kant, het liep vol met mensen en een voor een speelden ze solo’s. De meeste nummers zijn in één dag geschreven, het duurde daarna alleen nog twee jaar om het uit te werken.”

“Toen we begonnen was het doel dat onze hele set-up in één koffer zou passen, het was veel meer elektronisch. Het is een heel verschil met nu. Het hele podium staat vol met trommels en er is een sitar en een sas (snaarinstrumenten, red.). Het is eigenlijk ontzettend uit de klauwen gelopen,” vertelt Collignon. “Voor ons is het gewoon een hele reis geweest. Vanaf het begin dat we elkaar ontmoet hebben tot nu. Onze levens zitten er ook in. Het is echt een reisverhaal, met de verhalen van de mensen die we in Zuid-Afrika hebben ontmoet. Dat vind ik het allermooiste wat er is,” aldus Cata.

‘Fucking goede liveshow’

Het gaat al een tijdje goed qua bekendheid met SKIP&DIE. De single Love Jihad is goed ontvangen, zonder ook maar iets uitgebracht te hebben stonden Cata en haar mannen begin 2011 op Noorderslag en nu – anderhalf jaar later – flikken ze hetzelfde kunstje bij Lowlands. “Ik ben er heel trots op dat we zonder onze debuutplaat op Lowlands staan,” vertelt Collignon. Hoe doen ze dat toch? “We hebben gewoon een fucking goede liveshow,” lacht Cata.Pirata. “De meeste festivals beginnen dat te begrijpen en Lowlands blijkbaar ook.” Zo stond de band al op Noorderslag, deBeschaving, Oerol, de-Affaire en Amsterdam Dance Event.

Russische fanclub
De ambitie om naar het buitenland te gaan is groot. “Daarom zijn we ook zo blij met Crammed, hun focus is gericht op het buitenland.” De band heeft al een tour door Rusland gedaan. “Het was wel een mini-tour,” lacht Cata. “We zouden drie shows geven, maar dat is er uiteindelijk maar één geworden. Het was wel heel tof, een meisje heeft zelfs een Russische fanclub voor ons opgericht.” Riots In The Jungle wordt in 24 landen uitgebracht. “In oktober doen we hier in Nederland een tour, maar daarna gaan we bijvoorbeeld ook naar Duitsland en Frankrijk.”

“Ik hoop dat we een Zuid-Amerikaanse tour gaan doen. Ik zing en rap in het Spaans en Portugees en heel veel ritmes komen daar vandaan. Het lijkt me vet om daar op te treden en te zien hoe het publiek reageert,” vindt Cata. “Maar ook Zuid-Afrika is natuurlijk bijzonder,” vult Collignon aan. “Dan kunnen we optreden met de mensen waar we mee samenwerkten.” Cata en Collignon hebben nog steeds contact met de Afrikaanse muzikanten. “Het is voor hun natuurlijk verschrikkelijk dat we er twee jaar over hebben gedaan om het af te krijgen,” vertelt Cata. “Voor ons is het gewoon een proces geweest, maar wij hebben hen een beetje achtergelaten. Wij weten hoeveel werk we er in hebben gestopt, maar zij zitten maar te wachten.”

Lowlands als doel

SKIP&DIE opent vrijdag de X-Ray. Lowlands is dé plek waar je wilt staan als Nederlandse band,” vertelt Collignon enthousiast. “Vroeger werkte ik ‘s ochtends in een bakkerij en zat ik te dromen van de muziek. Dan dacht ik altijd: ‘als ik op Lowlands of op Pinkpop heb gestaan, dan is mijn doel bereikt.’ En dat voelt eigenlijk nog steeds zo. Er is zoveel sfeer en het is zo leuk om er te spelen. Het is altijd een feest, het kan eigenlijk niet mis gaan.” Jori Collignon speelt live niet mee. Cata.Pirata staat dan op het podium met vier mannen: Gino Bombrini, Rene Kuhlmann, Nique Quentin en Daniel Rose. “Ik ben de producer, ook voor de liveshow. Ik sta naast de geluidsman. Ik weet precies wat er op het podium gebeurt en kan daarmee ook de geluidsman helpen,” vertelt Collignon.” Ik probeer me op zoveel mogelijk plekken nuttig te maken, zodat ik een reden heb om veel backstage bier te drinken," lacht hij.

Jori Collignon staat zelfs met twee acts op Lowlands: SKIP&DIE en Nobody Beats The Drum. "Ik heb in allebei ontzettend veel zin. De muziek en mijn functie in de band is heel anders. Juist dat het allebei kan, is heel tof." In oktober komt de debuutplaat uit, maar ook daarna belooft SKIP&DIE van zich te laten horen. “We wilden eerst een dubbelalbum maken, zoveel ideeën en nummers hebben we nog,” vertelt Cata. “Maar daarvan moet ook nog wat uitgewerkt worden. Die hele reis in Zuid-Afrika heb ik ook gefilmd. Ik heb nog zeventig uur aan materiaal liggen. Wat we er precies mee gaan doen, weten we nog niet. Binnenkort gaan we ook al met opnames voor een volgend album beginnen.”

SKIP&DIE opent vrijdag om 13.30 uur de X-Ray op Lowlands. In oktober zal de band een clubtour doen, de data hiervoor zijn nog niet bekend. Binnenkort komt de single Jungle Riot uit.