Het Lowlandsgevoel van... DJ (Mad) Ed: "Er was een pioniersgevoel"

"De eerste keer leverde je nog cassettebandjes in"

Judith Laanen ,

Edwin van Andel, programmeur en dj in de Melkweg, is als DJ (Mad) Ed een oudgediende van Lowlands. Hij was er vanaf de eerste editie in 1993 bij. Toen nog als bezoeker, het jaar erna al als dj. En alle jaren daarna draaide hij er ook, als vast duo met DJ Arnold Scheepmaker in de Alpha-tent. Tegenwoordig is hun vaste stek de Grolsch-tent. Uit al die jaren weet (Mad) Ed zich nog goed het pioniersgevoel dat er die eerste keer heerste te herinneren, evenals de bierregen die hij ooit over zich heen kreeg.

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
De twintigste keer. Ik ben dus even vaak als het bestaan van het festival geweest. Technisch gezien draai ik voor de negentiende keer, want de eerste keer was ik er als bezoeker. De tweede keer toen ik al mocht draaien waren er ook nog geen draaitafels hoor, dus toen leverde je nog cassettebandjes in, haha. De kleinschaligheid was toen wel het meest bijzonder. Er heerste echt een pioniersgevoel. Er was ook geen nachtelijk vertier dus iedereen vermaakte zich met elkaar. Er mocht toen ook nog veel meer op de campings, dus iedereen had z'n eigen drank mee. Daardoor wil ik er elk jaar heen. Mensen kwamen die eerste keer ook niet zozeer voor het programma maar meer omdat ze aanvoelden dat dit wel eens een heel groot festival zou kunnen worden.

Wat was je mooiste Lowlands-moment?
Dat was denk ik het optreden van Iggy & The Stooges in 2006. The Stooges is een band die ik al mijn hele leven goed vind. Ze kwamen toen weer bij elkaar en speelden met Iggy. Een ander moment was een keer in de Alpha-tent, waar Arnold en ik toen nog draaiden. Dat moment dat je klaar bent en iedereen, zo'n 12.000 man, nog het laatste nummer meezingt en  je bedankt en dan om meer roept. Dat is geweldig.

Wat was je meest vervelende Lowlands-moment?
Ik geloof dat dat een jaar of negen, tien terug is. Arnold en ik draaiden toen, en na ons kwam een gabber-dj, DJ Dano. Die werd genadeloos uitgejoeld. Hij was ook geprogrammeerd precies op een plek waar alle alternatieve gitaarmuziekliefhebbers samenkwamen. Toen hebben we een half uur in een bierregen gestaan. We konden niet weg. Ik was niet bang, maar ik vond het wel even spannend. Uiteindelijk koos die Dano eieren voor z'n geld en vertrok. Dus de gabber-dj werd verdreven door de menigte, zo kun je het wel stellen.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je nog wat speciaals doen?
Nee, ik ga gewoon heel goed plaatjes draaien met Arnold in de Grolsch-tent!

Welke band wil je niet missen?
Cloud Nothings. Die zag ik eerder dit jaar op SXSW, ze waren sensationeel goed. Nu wil ik ze wel eens op een Nederlands festival zien. Uiteraard neem ik al mijn vrienden mee. De grote headliners hoef ik niet te zien, die heb ik namelijk al zo vaak gezien. Misschien Skrillex? Of nee, dan moet ik zelf draaien.

Naast wie zou je wel in je tent wakker willen worden?
Sowieso word ik niet wakker in een tent, haha! Ik word wakker in mijn caravan, en dan naast mijn vriendin. Als mijn vriendin er niet zou zijn, doe dan Skrillex maar. Dan kunnen we aan elkaar vragen hoe we gedraaid hebben.