Het Lowlandsgevoel van... Spinvis: "Ik ga de ballen uit m’n broek spelen"

Erik de Jong opent de Lowlands-zaterdag in de Grolsch

Judith Laanen ,

Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, mag de Lowlands-zaterdag aftrappen in de Grolschtent. Over de telefoon vertelt hij – met de wortels van zijn lunch nog in zijn mond – dat zijn oudste zoon hem de betekenis van festivals liet zien, hij schrijver Simon Vinkenoog ooit een verjongingskuur zag ondergaan, en dat hij wel naast een zekere Vlaamse cabaretier wakker wil worden. Erik, steek van wal.

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
Dit is de tweede keer dat ik er als Spinvis speel. In 2006 speelde ik in de Bravotent, en ik heb ook een keer met Simon Vinkenoog in een theatertent gespeeld. Wanneer weet ik niet meer, ik ben niet zo goed met jaartallen. Dit wordt dus de derde keer dat ik er speel. In 1998 was ik er voor het eerst als bezoeker.

Wat was je mooiste Lowlands-moment?
Ach, ja, dat zijn van die persoonlijke indrukken, hè. Het mooiste moment was denk ik de laatste keer dat ik er was, toen had ik mijn oudste zoon meegenomen. Die was toen een jaar of 15, 16. Toen zag ik echt wat een festival kan betekenen voor zo’n jong iemand. Het was alsof er een sprookjesland van muziek en meisjes voor hem openging. Een ander mooi moment was toen ik met Simon optrad. Het was heel heet in die tent, en iedereen kakte een beetje in, maar hij werd met het moment jonger. En hij werd dat jaar 80. Het was al de derde dag, de alcohol deed z’n werk en ik dacht: hij wordt steeds jonger! Dat kan niet! Het was een vreemd natuurverschijnsel.

Wat was je meest vervelende Lowlands-moment?
Die heb ik eigenlijk niet. Het is natuurlijk wel een grote massaliteit, en met z’n honderduizenden tegelijk door de toegangspoortjes is niet mijn favoriete moment. Dat is niet heel prettig. Maar dat heeft iedereen wel, denk ik. Ohja, en nog iets: mensen denken altijd dat het backstage een walhalla is, maar dat wordt zwaar overschat. Ik weet nog dat ik backstage zat en dat The Knife speelde, die ik overigens heel erg gaaf vind, maar je zit in een soort plastic hokje (je kleedkamer) en dat hokje werkt als een soort versterker. Dus mijn trommelvliezen stierven, ik wilde heel hard wegrennen. Het is veel leuker om dan in de tent te staan.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
Niets meer dan de ballen uit m’n broek spelen. Als je dat niet bijzonder genoeg vindt, moet je jezelf sowieso eens achter je oren krabben. Je moet zo goed spelen als je maar kunt, als het goed is, is dat bijzonder genoeg.

Welke band wil je niet missen?
Ben Howard zou ik heel graag willen zien. En misschien Skrillex, maar meer uit nieuwsgierigheid dan dat ik fan ben.

Naast wie zou je in je tent wel wakker willen worden?
Haha! Even denken, hoor. Als je wakker wordt weet je nog niets. Althans, niet wat er gebeurd is. Dan moet ik natuurlijk niet zeggen wat ik echt denk. Naast mezelf dan maar.

Nee, dat is niet goed genoeg!
Oh. Ok, dan naast Wim Helsen (Vlaamse cabaretier die op de Lowlands-zondag optreedt, red.) en dat je elkaar dan niet durft aan te kijken en snel iets mompelend in je geheugen gaan zoeken. Dat lijkt me wel tof.

Spinvis speelt zaterdag in Grolsch op Lowlands om 13.40 uur.