Het Lowlandsgevoel van...Jan van Mersbergen: "Ik mis carnaval op Lowlands!"

Schrijver leest voor op zaterdag in de Tïtty Twïster

Judith Laanen ,

Schrijver Jan van Mersbergen houdt van carnaval. Hij schreef er ook een boek over, Naar de Overkant van de Nacht. Daarmee haalde hij dit jaar de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2012. Gek genoeg staat er niks aan carnaval op Lowlands, vindt hij. Maar daar brengt Van Mersbergen dit jaar verandering in: hij neemt namelijk een heuse blaaskapel uit Limburg mee.

De hoeveelste Lowlands is dit voor je?
Dit is pas de tweede keer op Lowlands voor me. De eerste keer was in 2007, toen las ik voor in de Echo. Daarvoor was ik er nog nooit geweest. Ik ben namelijk niet zo’n festivalbezoeker. Drie dagen lang opgaan in de festivalmassa vind ik niet zo fijn. En er zijn maar twee genres waar ik van houd: bluegrass en 'vastelaovend leedjes', oftewel carnavalsliedjes. Die genres mis ik in de programmering van Lowlands. Ik zou daarom wel graag naar countryfestivals in Amerika willen gaan.

Wat was je mooiste Lowlands-moment?

De koelkast backstage! Daar kon je namelijk rustig op een stoeltje zitten, onder een boompje. Er waren allemaal mensen die ik kende en er was geen gedrang. Wat ik toen dronk? Een biertje.

Wat was je meest vervelende Lowlands-moment?
Dat was dus ook op die eerste keer Lowlands in 2007. Het ergste vond ik toen dat als je wat wilde eten op het festivalterrein je nergens kon zitten. Ja, tussen van die pizzadozen en zooi. Je loopt er ook met 60.000 man, allemaal brak en lam en dan zit je daar op zo’n stuk gras.

Lowlands is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
Ik neem een blaaskapel uit Venlo mee, de Blaoskapel O’n Heiten Haspel. Dat zijn allemaal jongens tussen de 25 en de 30 uit Blerick, dus de echte hardcore carnavallers uit Limburg. Ze spelen oude Venlose carnavalsliedjes die iedereen kent, zoals die van Frans Boermans. Ik wil de sfeer zoals die is tijdens Vastenavond in Venlo vastleggen op Lowlands. Het gaat ook om het samenzijn en het gevoel erachter, ik hoop dat over te brengen zoals ik in mijn boek ook heb gedaan. Tussen de liedjes door draag ik korte verhaaltjes of een paar zinnen uit mijn boek voor.

Welke band wil je niet missen?
Triggerfinger! En er komen natuurlijk allemaal andere schrijvers die ik ken en graag wil zien, zoals James Worthy.

Naast wie zou je in je tent wel wakker willen worden?
Oh, dat ligt misschien een beetje gevoelig omdat mijn vriendin ook op Lowlands is. Schrijf maar ‘naast mijn vriendin’ op, haha.

Jan van Mersbergen leest zaterdag voor in de Tïtty Twïster om 17.00 uur.