Lowlands 2012: Go Back To The Zoo zozo

Ondanks tickertape, stagedive en glitterregen

Door Menno Visser ,

In de agenda van Go Back To The Zoo was er tussen de Gorinchemse zomerfeesten en het Sint Rosa Festival in Sittard gelukkig nog een gaatje voor Lowlands. De bekende Nederlandse rockband die bijna elke week wel op een Nederlands marktplein te bewonderen is, debuteerde twee jaar geleden in de India en valt nu de eer te beurt af te trappen in de immense Alpha tent.

CONCERT:
Go Back To The Zoo, Lowlands Alpha, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
De Nederlandse hofleveranciers van rockende radiohits. Go Back To The Zoo plukte van hun debuutalbum Benny Blisto een record aantal singles en bereikte een gouden album. Het in april uitgekomen tweede album Shake A Wave was wat minder succesvol.

PLUS:
De openingstrits 'What If' waarbij het publiek 'hohoho' scandeert, 'Smoking At The Balcony' waarbij het meeklapt en 'Hey DJ', waarbij het meezingt, is een supertrio. Ook de hits 'Beam Me Up', 'I'm The Night' (inclusief heuse stagedive van de kortgekapte zanger Cas Hieltjes!) en 'Electric' van het eerste album gaan er natuurlijk in als koek. De band heeft er waarschijnlijk collectief lang over wakker gelegen hoe ze de opblaasolifanten vorig jaar op Pinkpop konden overtreffen. Stageprops als glitterregen en tickertape zijn daarvoor uit de kast getrokken - staat vast tof op televisie!

MIN:
Het optreden begint met een vast leukig bedoelde saaie voice-over die de 'Dutch superband' aankondigt in het Engels en minutenlang doorleutert over allerhande zaken, waaronder zelfs feiten over Congo. Wat een misser, je zou toch denken dat een band van zo'n niveau iets van management heeft rondlopen om zo'n flater te voorkomen. Verder kabbelt de spanning na de sterke opening weg door matig songmateriaal. Alsof het de vanwege de zomerhitte verplichte glazen water zijn om de glazen bier te compenseren. De logica in de setlist ontbreekt, waarom eindigt de set met het onbekende 'Summer Ends'? Op festivals moet je knallen, dan liever 12-inch versies van de sterkste nummers. 

CONCLUSIE:
Na de sterke opening laat Go Back To The Zoo helaas kansen liggen om er een echt feest van te maken. Zijn ze dan toch een beetje geïmponeerd door de grootte van de Alpha? Nu voelt het optreden meer als thuiskomen na een filmuitje dat eindigde in een compromis: best aardig, maar het smaakte vooraf naar meer.

CIJFER:
6,5