Diederik Samsom (PvdA): "Enorme hakpartij vorige kabinet herstellen"

PvdA vindt beveiliging festivals een taak van iedereen

Judith Laanen ,

De PvdA wil een aantal bezuinigingen op cultuur terugdraaien. Dat zei Diederik Samsom van de PvdA woensdagavond bij 3voor12radio. "Daardoor kunnen een aantal kunstuitingen weer doorgaan en kan kunst en cultuur blijven bestaan. We moeten de enorme hakpartij van het vorige kabinet herstellen."

In de aanloop naar de verkiezingen voelt 3voor12radio zes politici aan de tand over hun programma voor cultuur- en jongerenbeleid. Dat zijn niet toevallig dezelfde zes politici, die komende zondag op Lowlands speechen in het programmaonderdeel 'LLowgenda, Politiek Circus': Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA). 3voor12 zendt Politiek Circus live uit. Meer info.

Diederik Samsom, partijleider van de Partij van de Arbeid, wil een aantal bezuinigingen graag terugdraaien, zodat een aantal kunstuitingen weer door kan gaan. De partij wil met name de “enorme hakpartij” van het vorige kabinet herstellen. “We willen een groot deel van de genomen maatregelen herstellen zodat zodat er meer kunstvormen de kans krijgen om verder te kunnen.” Volgens Samsom stopt De Parade in Den Bosch bijvoorbeeld omdat er niet genoeg subsidie meer is.

Wat betreft de beveiliging van de festival deelt Samsom de mening van de SP, dat festivals niet zelf voor de politie moeten betalen. “Politie is er gewoon voor iedereen. Het is een taak voor ons allemaal om aan bij te dragen. Als je die beveiliging privé laat afrekenen, dan kunnen sommige festivals wel doorgaan, en andere niet. Dat zou een slechte zaak zijn."

Samsom denkt hetzelfde over de beveiliging van voetbalclubs. “Daar gaat vaker iets mis, maar daar geldt hetzelfde principe.” De regering besloot eerder al festivals zelf op te laten draaien voor politie-inzet. Dat leidde tot grote verontwaardiging onder evenementenorganisatoren, die spraken over ongelijke behandeling. In plaats van de maatregelen helemaal op te heffen, willen de partijen nu juist verder gaan.

Over de langstudeerboete, die door de onverwachte draai van het CDA weer actueel is, zei Samsom: “We hebben nu gedaan gekregen dat de Kamer het voorstel formeel niet meer steunt. Niemand is er meer voor, dus dat ding moet van tafel. Als de andere partijen ook mee willen werken, ook de partijen die de welkome draai van gisteren maakten, kunnen we snel zaken doen en kunnen de studenten verder.” Het CDA wil nu van de langstudeerboete af, terwijl het plan ooit op verzoek van de partij werd ingediend. Als er nog meer nodig is schuwt de PvdA bijvoorbeeld geen kamerdebat.