Lowlands-directeur: "Ik heb Zijlstra nooit verboden te komen"

A Bikeflight to Lowlands Paradise met Eric van Eerdenburg

Ingmar Griffioen ,

Zeven nachten nog tot Lowlands 2012 begint en de zomer zet eindelijk door. Een goed moment om te kijken hoe de tenten en vlaggen er in Biddinghuizen bij hangen. Om eventueel fileleed op 17 augustus te vermijden, verkent 3voor12 vast de route per fiets. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg heeft ook een tweewieler paraat en leidt uw verslaggever over het terrein. En naar een paar verrassingen: de Charlie heeft een strand gekregen, de X-Ray is vergroot en er is ook ruimte voor enkele tot de verbeelding sprekende kunstwerken.

Eerst is er tijd voor koffie en een goed gesprek

"Het lijkt of er niets veranderd is", zegt Eric van Eerdenburg, glimlachend refererend aan Lowlands 2011. "Maar veel aankleding is anders, en het programma is anders!" De Titty Twister tent is weer terug en ondanks de grote toeloop niet vergroot. Publieksverzoeken waren wel de aanleiding tot de introductie vorig jaar. "We kregen veel mails van bezoekers die het 's nachts nogal dance-georiënteerd vonden en vroegen: 'waar moeten we als rockers naartoe?' Dus besloten we een heel erg over the top bikerstent neer te zetten en dat is redelijk gelukt", grijnst de Lowlands-baas. "Als blijkt dat er meer behoefte is dan alleen deze tent, dan moeten we daar iets mee doen. Ook als oude psychedelische metal helemaal terugkomt."

Van Eerdenburg heeft ook in de Volkskrant gelezen, dat de VVD een grap zou willen uithalen door staatssecretaris Halbe Zijlstra - de man van ingrijpende cultuurbezuinigingen, waar Lowlands tegen ageerde - naar het politieke debat op Lowlands te sturen. "Dat is een beetje uit zijn verband gerukt evenals die vorige uitspraak. Ik heb Zijlstra nooit verboden naar Lowlands te komen. Ze vroegen me toen of ik hem zou uitnodigen. Ik antwoordde dat ik dat niet zo snel zou doen. Maar er is geen haar op mijn hoofd die eraan zou denken hem te weigeren." In januari liet Van Eerdenburg op een Eurosonic-seminar wel optekenen: "Halbe Zijlstra komt er bij ons gewoon niet meer in. Dit bewind moet gewoon wegwezen." Inmiddels zegt hij: "Het is niet zo dat als je een andere mening hebt dan ik, dat je niet welkom bent. Zeker niet, want met zijn beleid ben ik het nog steeds niet eens."

Zijlstra neemt met Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA) deel aan het 'LLowgenda, Politiek Circus'. "Inmiddels is de BTW-maatregel gelukkig teruggedraaid en het kabinet gevallen. Er zijn verkiezingen op komst en de VVD heeft hem naar voren geschoven om het programma te vertolken. Hij krijgt van mij een polsbandje en is welkom." Van Eerdenburg geeft toe dat hij een tikje teleurgesteld is dat Rutte niet komt. "Emile Roemer komt helaas ook niet. Het schijnt dat ze beiden nu wat mediaschuw zijn. Er is plek voor zes sprekers dus hebben we de zes grootste partijen uitgenodigd, de PVV is daar niet op ingegaan. Zo actueel maakte Lowlands het nog niet mee. "Officieel gaat de campagne drie weken voor de verkiezingen van start en wij zitten vier weken voor de verkiezingen. Toch hebben we ze weten te verleiden."

AANKOMST

Route naar Lowlands voor fietsers en auto's. Rechts een van de vele parkeerplaatsen, waarna je via de loopbrug bij de ingang van het festivalterrein komt.

CHARLIE

De open Charlie stage is een slag gedraaid en een stuk vanaf het water naar achteren geschoven. "We hebben een strandje gemaakt, ook om meer ruimte te krijgen. We willen toch zoveel mogelijk plekjes creëren op het terrein. Het was een leuk podium maar ten opzichte van de Alpha, groot versus klein podium, kwam het er niet helemaal uit. Deze locatie was uit nood geboren - vroeger was er elders teveel last van andere tenten - en nu willen we er hier ook echt iets van maken. We hebben 50 meter erbij gesmokkeld en de backstage tent staat ook op een betere plek."

ALPHA

De knelpunten in de Lowlands-route van bezoekers ontstaan vaak als er tegen het einde van de dag meerdere grote bands tegelijk spelen. Hoe gaat Lowlands daarmee om? "Er zitten altijd uitdagingen in waar we niet uit komen. We proberen bands die in dezelfde sfeer zitten niet tegelijk te programmeren. Zo zet je tegenover Foo Fighters dan The xx neer." Uitsmeren over de hele dag is lastig want veel headliners willen niet 's middags spelen. "Wat ook veel gebeurt is dat we met agenten in discussie moeten wiens bands zeggen: 'We willen niet voor die band spelen, want wij zijn groter'. Het is altijd rede versus ego's. We moeten continu harde keuzes maken."

De keuze voor Foo Fighters was een logische: "Ze komen naar Pukkelpop om hun gig van vorig jaar in te halen, dan ben je gek als je dat laat lopen. Maar er moet wel iets tegenover staan, dus hebben we Wilco en The xx." Van Eerdenburg baalt dat Hudson Mohawke niet komt. "Ja de cake was al grotendeels verdeeld, dus een vervanger in dezelfde hoek was niet meer haalbaar." Als vervanger is nu Will And The People gestrikt. "By public demand. Ze hebben dit jaar toch een opmars gemaakt. En ze waren beschikbaar, hoewel ze wel een gig in Engeland hebben afgezegd." 

Update: even later werd bekend dat Pat Mahoney afzegt 'wegens andere verplichtingen'. Tom Trago vervangt zaterdag tussen 23:00 en 01:00 in de X-Ray.

JULIET

De Juliet is traditioneel de tent voor de theater-, dans- en stand-up comedy programmering.

VIDEOKUNST BILL VIOLA

"Hier komt een groot scherm in het water", wijst Van Eerdenburg naar de plas die bij de Charlie en de Alpha ligt. "En een platform aan de waterkant voor het publiek." Lowlands stelt in samenwerking met het Rijksmuseum twee werken van de beroemde Amerikaanse videokunstenaar ten toon: Fire Woman en Tristan’s Ascension. "Het zijn klassieke thema's. Tristan (van Isolde) sterft en er ligt een soort waterzuil overheen. Het moment dat hij sterft is mooi uitgebeeld met een heel indrukwekkende video. Hij krijgt dan een visioen van veel vuur. Wij stelden voor om het op het water te doen, wat Bill Viola nog nooit heeft gedaan. Hij is echt de Rembrandt van de videokunst. Leon Ramakers (oprichter Mojo, IG) is een groot fan. Hij vroeg een galeriehouder of Viola dit zou willen doen. Die zei: 'vraag het hem zelf, daar staat hij'."

Zwemmen in de plas blijft verboden. "Het gebeurt veel als het lekker weer is. Het zal nu met de blauwalg nog meevallen, maar we kunnen de zuiverheid van dit stilstaande water niet garanderen. Het zou sowieso niet zo goed zijn als 55.000 Lowlanders hierin gaan zwemmen."

LIMA

De Lima garandeert altijd een brede programmering, van T'ai Chi tot Orgel Vreten en (wereld)muziek van Splendid of Krema Kawa.

PLANET PARADISE

"Dat zijn de houtje-touwtje mensen, zij maken van alles met hout en touw zoals gevels voor veel tenten" Van Eerdenburg wijst naar een grote lap gras rechts van de Grolsch. "Hier was vroeger de markt, nu komen er ook veel zitplaatsen. Eigenlijk vind ik dat bijna alle festivals te weinig zitplaatsen hebben, zeker als het drie dagen duurt."

POLDERZICHT

Direct rechts van de Grolsch verrijst een grote stellage. "Dat wordt een bijzonder ding, maar ik wil nog niet helemaal verklappen wat." Het wordt in ieder geval een uitzichtspunt. "Twintig jaar geleden waren de bomen nog heel klein hier en moesten we veel doen om sfeer te creëren. Nu zijn veel bomen alweer te groot en moeten ze gekapt worden, omdat ze kunnen omvallen. Alleen de berken blijven over. Een van onze mensen woont in Ermelo en zei dat je vanaf dat punt een prachtig uitzicht over de polder hebt en dat we een uitzichtspunt moeten maken. Daar achter komt de glasblazerij. Die was er vorig jaar ook en breidt nu uit. B'Lowlands noemen we die, niet te verwarren met verdovende middelen."

GROLSCH

Van Eerdenburg weet van het drama op Dicky Woodstock in Steenwijkerwold, waar vorig weekend elf mensen gewond raakten, toen door noodweer de hoofdtent instortte. Dat zit er op Lowlands echt niet in, meent hij. "Dat was een andere tent, met palen aan de buitenkant. Vroeger had de Foxtrot dat ook. Als daar de wind onder slaat, wordt die zo opgetild." Hij wijst omhoog naar de stalen torens van de Grolsch, die met staalkabels met elkaar en in de grond verankerd zijn. "Als hier het tentzeil scheurt, dan worden de palen niet uit verband gerukt en moeten ze blijven staan." Lowlands werkt niet met dezelfde tentverhuurder als Dicky Woodstock. "Daar is niet echt een reden voor, want zij staan goed bekend." De tenten van Lowlands worden ook aan andere festivals verhuurd. "Ze staan overal. De Bravo zie je ook op Pinkpop bijvoorbeeld. Sommigen zijn wel op ons initiatief gebouwd, zoals de Grolsch en de Alpha vroeger ook. Wij zeggen dan wat we nodig hebben en de verhuurder denkt: 'als ik nog twee gekken vindt die deze willen huren, dan kan ik 'm bouwen'."

BARN

Vorig jaar nog een kerk. Dit jaar is de perstent in een schuur gevestigd, een Louisiana style Barn welteverstaan. Eentje die volgens Van Eerdenburg de capaciteit heeft van de oude Paradiso. Aan de achterkant schijn je te kunnen bbq'en, althans als bobo of persmuskiet.

SLUIS NAAR CAPE LOWLANDS

Dit is geen vernuftige puzzel voor bezoekers, maar simpelweg de kenmerkende kabouterkunst van vorig jaar. Voor deze editie wordt een nieuwe laag kunst aangebracht.

CONVERSE AREA

Deze stage, een halve maanvormige tribune geflankeerd door een enorme sneaker, debuteerde vorig jaar. "Hier is onder meer de Silent Disco en kan je overdag je schoenen laten pimpen."

X-RAY

De X-Ray is flink vergroot dit jaar, zowel in de lengte als in de breedte. De reden zit uiteraard in de stijgende populariteit van de vaak snikhete en tjokvolle golfplaten stage, waar de spannende dance-programmering van Lowlands veelal huist.

CAPE LOWLANDS

Deze Aziatische toren markeert het Aziatische voedseleiland op Cape Lowlands.

ENTREE

De kenmerkende entree naar het festivalterrein met de schoorstenen (nu nog in ruste) en de cijfers is dit jaar ook weer van de partij. Die cijfers daar zit een mysterieus verhaal achter. Want wat is de betekenis? "Ze zijn elk jaar anders. Maar wat er achter zit, daar wil Peter te Bos (verantwoordelijk voor de Lowlands huisstijl, IG) geen uitspraken over doen. Ik denk dat ik het wel weet, maar hij ontkent noch bevestigt."

BAMBOEKUNST

Op de centrale weide tussen de Bravo, X-Ray, Groove Tube en India wordt al dagenlang door vier man aan een bijzonder kunstwerk gewerkt. De Belgische kunstenaars van de BamBoeBus werken alleen met bamboe en construeren een in het oog springende stellage, die nogal aan een spelletje Mikado doet denken. Het is echter niet de bedoeling om een voor een de bamboestengels te verwijderen, maar wel om het kunstwerk te betreden. Binnenin worden namelijk banken aangelegd. "Het wordt een shelter, een zit-, hang- en ligplek. We hadden aanvankelijk gedacht aan een 26 meter hoog object ervoor, maar de windbelasting bleek te hoog. Dus is er geïmproviseerd, zodat deze versie geen last van de wind heeft."

INDIA

In de India kun je nu nog fietsen.

TITTY TWISTER

"Dit is de kale versie. Overdag is hier het literaire programma. Dan komen de gasten ook in aanraking met spreuken als 'Twisted drinks for sick fucks' en 'I might not go down in history but I'll go down on your sister'. Het contrast kan niet groter. Maar volgens mij vinden ze het wel leuk en houdt het ze met de voeten op aarde."

BRAVO

De route eindigt bij de Bravo, waarna je in een heel rondje vanaf de Alpha volgens de berekeningen van 3voor12 toch zo'n kilometer of vier hebt afgelegd. Maar dan straks te voet.
 

GOED WEER / MEER GSM MASTEN

Organisatorisch staat Lowlands er volgens de directeur goed op. "Het gaat ontzettend soepel. De zomer is ook begonnen en waarschijnlijk blijft het de komende week droog." Dat komt na alle regen niet slecht uit voor het terrein. "Het moet drogen. Als we nu een bui hebben dan blijven er meteen plassen liggen. Het hele terrein is behoorlijk verzadigd. Met een weekje zon komt het goed en kan iedereen straks lekker op het gras liggen." Lowlands heeft dit jaar meer communicatiemasten dan ooit staan. "Het gebruik van smartphones neemt geloof ik elk jaar met 100% toe. Maar de providers hebben hun best gedaan om de capaciteit evenredig te laten stijgen."

De basisinfrastructuur staat en er wordt hard gewerkt. Op het hoogtepunt van de voorbereiding werken er 450 man op het terrein. Ter vergelijking: tijdens het festival gaat het dagelijks om zo'n 2800 man personeel. "Volgende week is het nog een kwestie van alles erin hangen; de techniek, de horeca en de aankleding. Lowlands is een logistieke draak, er zijn zoveel deelprojecten. Alles moet in een logische volgorde anders wordt het een chaos met al die vrachtwagens. De planning is minutieus: tussen dan en dan moet je je spullen brengen."

CHECKPOINT CHARLIE

Je komt niet zomaar backstage.