#LGW12: Postmodem is "net als Esmée Denters ontdekt via YouTube"

Trio speelt donderdag 29-11 op het #LGW12 Hollandse Nieuwe/Club 3voor12 Utrecht podium

Ingmar Griffioen ,

Postmodem staat op de Hollandse Nieuwe sampler, speelt deze donderdag op Le Guess Who? op het Hollandse Nieuwe/Club 3voor12 Utrecht podium in dB's en komt in december met een album op NON Records. Verder is het trio nogal enigmatisch, hoog tijd voor een introductie dus. Wij horen gruizige postgrunge en vuige shoegazerock. "Popliedjes met drum, gitaar en bas en bewust een redelijk lo-fi productie", noemt spil Kevin Miller. "Rock 'n roll kun je het noemen. Genre is niet zo belangrijk, het gaat voor mij heel erg om de sfeer en identiteit."

Wel belangrijk zijn bepaalde randvoorwaarden, zoals opnemen op analoge tapes. "Ik wil geen computers in het opnameproces en oversturing in bijna alles. Wel op het randje, zodat je de nummers kunt blijven horen", vertelt Miller die het album zelf inspeelde en opnam in een anti-kraakpand in Hilversum. "Ik woonde destijds in een groot gebouw tegenover het station, een verlaten kantoorpand waar je veel herrie kan maken. Ik heb op de bovenste verdieping de drums neergezet en opgenomen." Voor optredens is een live-band geformeerd met drummer Niels uit Leiden en bassist Ben uit Amsterdam, die we kennen uit The Silhouettes. "We zijn nu ook samen met nieuwe dingen bezig."

Dat Postmodem op NON Records zit, dat wij kennen van elektronische acts als Palmbomen, Marius en Renkas, is volgens Miller niet zo vreemd. "NON is nooit opgezet om alleen dance-acts te doen. Labelbaas Bear Damen komt zelf uit de trashmetal-hoek en wil zich niet bepalen tot één stroming." Damen heeft Postmodem bovendien zelf gescout. "Ik heb één nummer online gegooid op YouTube, Bear heeft dat gehoord en mij benaderd. Dus ik ben eigenlijk net als Esmée Denters ontdekt via YouTube!"

Het album is al lang af en komt in december uit: twaalf nummers in een half uur tijd op een zelfgetitelde plaat, geïnspireerd op acts als Slowdive, Wire en Wavves. "En door sommige witch house-acts als Salem." Aanvankelijk had Miller het plan opgevat om het gratis uit te delen op vinyl, maar dat vond ook NON niet haalbaar. "Muziek moet eigenlijk gratis zijn. Ik ben niet van de oude garde die nog probeert uit het moeras te kruipen." Miller wil de plaat uiterlijk 14 december uit hebben en gaat na de release wat shows doen met The Silhouettes en Antenna, "een nieuwe act op NON die wat meer elektronisch is. Eerst gaan we drie shows doen in de smerigste venues van Nederland - die heb ik opgezocht: 14 december in Pip in Den Haag, 22 december in ACU, Utrecht en 28 december in OT301 in Amsterdam. Venues met een vieze betonnen grond, die voor altijd naar bier en zweet blijven ruiken. Dat is toch beter dan in Club Air of zo."

Miller is duidelijk over wat we deze donderdag on stage in dB's kunnen verwachten: "Le Guess Who? is de eerste show ooit, dus we gaan voornamelijk proberen alle nummers goed te spelen en de gitaren een beetje gestemd te houden. Dat is al moeilijk genoeg. We zijn alle drie niet zo technisch en het gaat ons meer om het overbrengen van een gevoel dan dat je een miljard noten in een minuut kunt spelen. Dat is meer topsport. Geen gezeik: we proberen tien of elf nummers in een half uur te spelen en dan zien we wel wat mensen vinden."

Postmodem speelt donderdag 29 november op Le Guess Who? op het Hollandse Nieuwe/Club 3voor12 Utrecht podium in dB's. Toegang gratis en er staan nog vijf bands op het menu.