ITGWO12: Spinvis moet er even inkomen

Pas tegen het einde van de set komt de vaart er in

tekst en foto's Judith Laanen ,

Spinvis mag vanavond de mainstage afsluiten met zijn vertelliedjes. Hij weet niet van begin tot eind te boeien, maar maakt het goed aan het einde van de set door een blokje herkenning: Bagagedrager, Oostende en Kom Terug. Zijn celliste voegt als tweede stem soms een griezelige ondertoon toe, en doet hetzelfde met haar cello die ze omtovert tot zingende zaag. Maar het is niet de hele avond eng, het is vooral hit na hit. Spinvis speelt ze niet allemaal, maar dat maakt niet uit. Want wat hij speelt, beklijft.

CONCERT:
Spinvis, Into The Great Wide Open, Sportveld, vrijdag 7 september 2012

MUZIEK:
Erik de Jong maakt als Spinvis dromerige popliedjes die leunen op sterke teksten. Spinvis maakt van deze show een greatest hits-festijn, waarbij je ander bekend werk als Wespen Op De Appeltaart niet eens mist.

PLUS:
Als je Spinvis echt wil waarderen moet je goed naar de teksten luisteren. Hier op ITGWO kunnen de Spinvisliefhebbers dat bijzonder goed.
De praatjes van Erik de Jong tussen de bedrijven door zijn spaarzaam maar weloverwogen. Soms komt hij wat dreigend over, zoals wanneer hij de tekst 'we gaan er allemaal aan' uitspreekt om een nummer in te leiden. Soms bedient hij zich van een stukje informatie naar het publiek toe als hij een lied koppelt aan de komende verkiezingen en zegt: "Dit is een soort stemwijzer." Om na dat nummer, Het Voordeel Van Video, met pretoogjes te verklaren: "Weten jullie al wat jullie gaan stemmen? Ik ook niet hoor."
Na de rustige en mooie ode aan een jongen die in een gesticht zat, Ronnie Knipt Zijn Haar, wordt het publiek wakker geschud met een ferme 'hey!'. Het is tijd om te zwemmen, Vlieland. De celliste krijgt bonuspunten voor haar spel tijdens Ik Wil Alleen Maar Zwemmen. Ze vervangt haar cello voor een heuse zingende zaag, waardoor het liedje een eng randje krijgt. Ook de samenzang is een sterk punt van dit optreden.

Met Club Insomnia, een nummer van Spinvis' meest recente album tot ziens, Justine Keller laat De Jong zien dat hij ook wat steviger werk de festivalweide in kan werpen. Het stuwende nummer gaat over hallucinaties en slapeloosheid. Geen lief luisterliedje met pa-pa-paa-stukjes erin maar eigenlijk een stevig rocknummer. Het herhalende ritme en de melodie wiegen je in een soort trance. Hij sluit af met een reisadvies, getiteld Kom Terug. In de prachtig simpele tekst breidt woordkunstenaar Spinvis het optreden tot een mooi einde: "Reis ver! Drink wijn! Denk na! Lach hard! Duik diep! Kom terug!" De ambiance van de late avond op Vlieland past bij Spinvis en draagt er aan bij dat zijn muziek hier uitstekend tot zijn recht komt.

MIN:
Het duurt even voordat de nummers van Spinvis aankomen. Erik de Jong en zijn band moeten eerst wat meters maken voordat de magie band en publiek definitief in zijn greep krijgt. Pas als De Jong met een ferme 'hey!' Ik Wil Alleen Maar Zwemmen inzet, vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

CONCLUSIE:
Uitstekende afsluiter van de eerste avond. Bij Spinvis is het heel prettig wegdromen. Met de laatste drie nummers zet Spinvis het optreden in een hogere versnelling en pakt hij het publiek definitief in.

CIJFER:
7,5