ITWGO12: Gabby Young laat yuppen de polka dansen

Cabaretesk optreden slaat aan bij bescheiden publiek

Atze de Vrieze ,

Voorwaar, dit podium, deze nieuwe plek, dit is misschien wel de mooiste festivallocatie ooit. Vuurboetsduin, het is natuurlijk al een geweldige naam. Als je die verduivelde heuvel naast de vuurtoren beklommen hebt, je omdraait en het podium tussen de bomen ziet liggen, moet je muziekhart toch een sprongetje maken. Achter de bomen de Waddenzee, met een schip dat zich heeft laten droogleggen dat het getij. Wat een setting.

GEZIEN:
Gabby Young and Other Animals, Into The Great Wide Open, Vuurboetsduin, vrijdag 7 september 2012

MUZIEK:
Daar staat ze dan, Gabby Young, een geslaagde kruising tussen Roosbeef, Caro Emerald en Florence Welsh, gekleed in een kolderieke hoepeljurk. Omringd door een achtkoppige band die Room Eleven verpakt als zigeunerband. Jazz, folk, pop, polka, van alles en nog wat vermengt ze op een zeer toegankelijke manier. Haar tweede album komt precies dit weekend uit. Als het bij Gabby Young niet altijd feest was, zou het dat nu zijn.

PLUS:
Ze zingt smetteloos, haar band is strak en haar geluid is laagdrempelig maar wel hoogst origineel. Je kunt zeggen wat je wilt, maar dit is entertainment waar Joop van den Ende tevreden bij zou knikken. Gabby kent de regels van de revu: als je de lach maar groot genoeg maakt, krijg je er vanzelf een terug. Het grote gebaar is ook zichtbaar bovenaan de Vuurboetsduin, waar de biologische makreel comfortabel ligt te roken. Er zitten echt pakkende popsongs tussen, waaronder nieuwe songs In Your Head en Goldfish Bowl.

MIN:

Een leger yuppen een cabareteske polka zien dansen, dat zou je zomaar kunnen beschouwen als het voorportaal van de hel. Ach natuurlijk, er zijn veel ergere dingen te bedenken in de wereld. Veeeeel ergere dingen. Er is niets mis met yuppen, laat staan met polka, al is deze niet erg Keeswaardig. Maar toch. Hoe langer het optreden duurt, hoe meer flauwe circustrucs er uit de kast getrokken worden. En dat terwijl de mannen al begonnen met tijgermutsen op hun hoofden, de frontvrouw met vlinders en kerstversiering in heur haar. Meezingkoortjes, dansjes, zitten, opstaan, het wordt doller en doller, tot groot plezier van de toegestroomde mensen overigens. Toegegeven, dat de trompettist ineens bovenop de heuvel opduikt, dat is een mooie streek.

CONCLUSIE:
De Animals zijn al van het podium vertrokken, de honderd fanatiekelingen voor het podium zingen door. "Whose house are you in, whose house are you in". Net werden ze geacht dat mee te zingen, tijdens het slotnummer. Dat ze dat deden blijkt geen moetje. Mooier kan deze set voor Young niet eindigen. Het begon met een enorm gat voor het podium, het eindigt met een paar tevreden nieuwe klanten. Op de radio zal dit vermoedelijk nooit doorbreken, maar via mond tot mond reclame kan er best iets moois ontstaat.

CIJFER:
7