ITGWO12: Deerniswekkende doempapa aka The Urban Voodoo Machine

Bizarre cocktail van afgeschminkte ideeën op de perfecte locatie

Ingmar Griffioen ,

Je moet even je best doen om er te komen, maar dan sta je ook voor een van de mooist gesitueerde festivalpodia van Europa: het Vuurboetsduin ligt onderaan de helling van de Vuurtoren van Oost-Vlieland en het publiek zit op de helling. Van beide kanten is het uitzicht magnifiek en als je net van Gabby Young genoten hebt, is de verleiding groot om te blijven zitten voor die zonsondergang en...dat is natuurlijk de perfecte setting voor voodoo, zigeuners en smerige rock 'n' roll.

CONCERT:
The Urban Voodoo Machine, Into The Great Wide Open, Vuurboetsduin, vrijdag 7 september 2012

MUZIEK:
Tienkoppig orkest, deels geschminkt en stuk voor stuk in bont rood-zwart uitgedost, dat laveert tussen begrafenis- (treurmars) en feestsfeer. Beetje  rock 'n' roll en blues, wat hoempapa, rumba en Balkandeunen en alles in een zigeunersausje. Dit Londense collectief gebruikt bovendien talloze sfeerverhogende instrumenten als wasbord, een staande contrabas, een giga-tuba en ander koperwerk. En dan zijn de twee vrouwelijke blazers in hotpants, netkousen en doorschijnende blouses gehesen. Wat wil je nog meer? Beetje slappe piraten- of kroeghumor? Hebben we ook: "You better learn to swim....or sink."

PLUS:
Dik feestje voor liefhebbers van hoempapa en carnavelesk stampwerk met een gipsy feel. Tappend uit vaatjes van Manu Chao, La Pegatina en andere Catalaanse groepen, die net als later het New Yorkse Gogol Bordello latin met een punkfeel kruiden. The Urban Voodoo Machine doet dat juist met rock 'n' roll en aanverwanten en zelf noemen ze het blijkbaar 'bourbon soaked gypsy blues bop 'n' stroll'. Zeker is dat het goed is voor een feestje, ook in het halfduister in een slecht vindbare Vlielandse duinpan.

MIN:
Het ene moment is het onbezonnen feest en dan weer smart. Niemand die dat zo goed vertolkt als zigeuners, of het nu om flamenco, Balkan of Klezmer gaat. Ook een handelsmerk van zigeuners is dat de muziek door de aderen stroomt, puur en oprecht. Dat zit er bij dit orkest niet in. Dit is weinig geloofwaardig, maar meer een geinige bruiloften- en partijenband waar je nog best veel kanten mee op kunt. Oprecht of authentiek is het nergens en het feest wordt ook alsmaar eentoniger en voorspelbaarder. Dit kun je mensen niet aandoen die zo'n stuk over slecht verlichte fietspaden geslingerd en door de duinen gestruind hebben.

CONCLUSIE:
Hier zit geen of bar weinig gevoel in, maar wel een idee of een concept achter. Of eigenlijk vrij veel ideeën en niet per se de beste. Alleen uitnodigen als je de bar mitzwah of bruiloft van iemand wil verpesten of als je zoveel gaat zuipen dat je het toch niet meer merkt.

CIJFER:
3