ITGWO12: Gerry Rafferty als onverwachte inspiratiebron bij Onder Invloed

Tweede dag met Anne Soldaat, Janne Schra en Ryan Joseph Burns

Tekst Wilbert Elting, Foto's Joey Feikens ,

Anne Soldaat, Janne Schra en Ryan Joseph Burns worden op zondag door Gijsbert Kamer over hun muziek geïnterviewd. Soldaat en Schra blijken onverwacht heel erg op elkaar te lijken en Burns heeft een wel heel verrassende inspiratiebron: Gerry Rafferty.

Het zondagprogramma van Onder Invloed , een initiatief van journalist Matthijs van der Ven waarbij muzikanten vertellen over hun muzikale invloeden en covers spelen, begint tien minuten te laat. ,,Het is een zware nacht geweest", zegt presentator Gijsbert Kramer verontschuldigend. Zo kan het gebeuren dat Janne Schra moet soundchecken voor een vol veld. Ze maant haar bandleden tot spoed: ,,Anders geven we alles weg!"

De zware nacht is ook af te lezen aan de interviews die Kamer vervolgens afneemt. Anne Soldaat, zover weggezakt in de bank dat hij bijna ligt, geeft korte antwoorden. Kamer moet de antwoorden uit hem trekken. Heel anders dan zaterdag bij Marike Jager die lekker doorpraatte. De heren lijken aan het einde van het interview blij te zijn dat er muziek gemaakt kan worden. ,,En nu ga je spelen!", roept Kamer. ,,Daar komen we tenslotte voor. Ik wil twee hele mooie liedjes van je horen!" De interviewer krijgt waar hij om gevraagd heeft. Vooral de cover van Sandy Denny's 'Fotheringay' is prachtig. 

Al snel tijdens het interview met Janne Schra merkt Kamer een treffende gelijkenis op tussen Schra en Soldaat. Beide begonnen in een band, respectievelijk Room Eleven en Daryll-Ann, zetten vervolgens een tussenstap, Schradinova en Do-The-UnDo, en komen nu uiteindelijk onder hun eigen naam uit. Schra sluit af, onder begeleiding van een strijkkwartet en een gitarist, met twee liedjes van haar in januari uitkomende plaat.

Onder Invloed gaat eigenlijk over muzikale invloeden, maar die komen in de interviews met Schra en Soldaat toch niet aan de orde. Gelukkig vraagt Gijsbert Kamer de Schotse singer-songwriter Ryan Joseph Burns wel naar zijn muzikale invloeden. Dat zijn zijn vader, die hem drie akkoorden op zijn gitaar leerde spelen, Bob Dylan en Gerry Rafferty. ,,Gerry Rafferty?", vraagt Kamer. ,,Dit is de eerste keer dat ik hem hoor noemen." Burns knikt: ,,Ik vind zijn manier van liedjesschrijven heel erg slim."

Burns speelt enkele eigen nummers en een paar covers. Hij zegt moeite te hebben met het gebrek aan een begeleidingsband maar hij brengt het er goed vanaf. Een cover van Gerry Rafferty kan natuurlijk niet ontbreken. Hij sluit af met diens 'City to city'.