ITGWO12: Mozes and the Firstborn rammelt de hele Bolder los

Eindhovense garagerock 'n roll van de bovenste plank

Ingmar Griffioen ,

Weet je nog die eerste keer dat je Rats On Rafts op het podium zag? Dat je dacht: 'dit is zo verdomd goed, maar de muziek zal wel te gedateerd zijn voor enig succes'. Foute conclusie dus. Er zijn best veel overeenkomsten met Mozes and the Firstborn, die ook uit oude (sixties garage) muziek put, live al erg goed is en nog wel eens snel opgepikt kan worden.

CONCERT:
Mozes and the Firstborn, Into The Great Wide Open, De Bolder, zondag 9 september 2012

MUZIEK:
Jonge band uit Eindhoven (met uitzondering van 28-jarige gitarist zijn de leden 17 tot 22 jaar oud) die specialiseert in sixties garage rock 'n roll. Ze hebben pas een EP uit (twee jaar oud) en een nieuwe vinyl EP in de koker. De eerste I Got Skills is niet al te best opgenomen, maar herbergt een drietal bovenmodale nummers.

PLUS:
Ze hebben de rauwe en opwindende gekte van Thee Oh Sees en The Black Lips en klinken nog het meest als de laatste groep. Als tweede spelen ze Mice, een van de betere tracks van de EP en een catchy garagesong waarin Melle Dielesen zijn stem lekker de hoogte in laat schieten. Dielesen is voor zijn 21 jaar al een sterke frontman, met een rauwe stem, demonische blik in de ogen, trashy zwerver-look en performance die gaat van ongeïnteresseerde shoegazer tot bezeten rocker. Het een-na-laatste nummer van de set, EP titelnummer I Got Skills, is misschien wel het beste met die zeurderige zang en rommelige Black Lips feel. En ook dankzij die langgerekte versie. Bonuspunten voor die boomlange, sliertdunne linkshandige bassist die op een omgekeerde rechtshandige bas ragt. De stagemanager ziet vanaf de zijkant van het podium dat het goed is en rammelt en knikt mee.

MIN:
Ja dit hoort af en toe te rammelen. Misschien dat de drummer (17!) daarom in Save Yourselves een eind weg loopt te roffelen.

CONCLUSIE:
Ze zouden qua tijdsgeest mooi de hele clubtour kunnen openen voor The Kik, ware het niet dat ze die volledig weg zouden spelen. Wat een branie, spelplezier en bovenal: goed geluid hebben die Eindhovense pikkies te pakken. Hou dat vast op de komende tour langs onder andere Incubate en het Howler festival in Winston!

CIJFER:
8