ITGWO12: Benjamin Dio bouwt een braaf maar dik feestje

Na valse start rolt bij Tijdmachine de wave over het Sportveld

Ingmar Griffioen ,

Twee weken terug speelden ze de Lowlands Bravo plat, gister ging Appelpop massaal voor de bijl en vandaag komen Dio en co even Into The Great Wide Open van hetzelfde recept laten smullen. He maar dat is gek; er staan allemaal moeders met kinderwagens op het veld, kids met koptelefoons zitten op de rand van het hek en iedereen is lief voor elkaar... Maar geven ze Dio wel genoeg liefde?

CONCERT
Dio, Into The Great Wide Open, Sportveld, zondag 9 september 2012

MUZIEK
Steeds verder van hiphop afgedreven die Dio. Op debuutalbum Rock & Roll (met superhits Tijdmachine en Aye) mixte hij nog rap met pop (over een elektronische basis). Maar Dio houdt misschien wel meer van rock en pop dan van hiphop. Die lijn werd vorig jaar doorgetrokken op zijn EP Computerliefde en Benjamin Braafs Festival (2012) is eigenlijk een popplaat, met rockers en funky dance. Gebleven zijn de soms watervlugge raps van Diorno Braaf zelf.

PLUS:
"Er is één regel bij de Dio show: je mag niet stilstaan" en dat gebeurt dan ook amper. Goddamn: dat zijn me wel partystampers, waar Dio de set mee begint: Festival, Dansen In Jou en Aye. Sef heeft de boot niet genomen voor die lekkere aanvulling in hitjes als Aye, Diu & Zaf en Tijdmachine, maar Dj Abstract blijkt een meer dan waardig vervanger (en een betere dj bovendien). Dio & Abs gaan dus ook hard. Zoals zijn band sowieso uitstekend in elkaar zit; met verder een goede gitarist, drummer en achtergrondzangers en twee uitstekende toetsenisten in Andy Ricardo en (producer) SirOJ. Tweede single Ze Houdt Van Me spat funky en lekker van het podium. De rocker Het Is Je Boy (opener van het debuutalbum) met Blur's Song 2 mengen is een meesterzet en gooit veel olie op het vuur. Tegelijkertijd horen we na een paar zinnen dat Engels zingen geen goede optie is voor de Amsterdammer.

MIN
Sef is er dus niet bij. Geinige tekst ("oeh dat zijn Dio en Sef, ze zijn nog mooier/dommer in het echt"), maar gelukkig heeft Dio tekstueel een stuk meer te melden, hoewel dat vandaag niet echt naar voren komt. Wellicht uit piëteit met de jonge bezoekers; maar Dio slikt een groot deel van de Opposites-hit Dom, Lomp & Famous (in de medley met Baby) in. De zinsnede "Bitches likken aan mijn penis" bespaart hij Vlieland, hoewel het veld die net zo hard meezingt als de Tijdmachine. Niet zo zeuren als publiek minder hard klapt of schreeuwt dan gevraagd, dat moet je verdienen en niet ieder publiek is hetzelfde. Daar komt Dio ook achter, na een wat stroeve (en even valse) start herpakt hij zich.

CONCLUSIE
Tweede album Benjamin Braafs Festival wil nog steeds niet echt een grote hit worden, maar met dat repertoire is dit wel zo'n beetje de perfecte festivalband. En vergeleken met Fresku gister, kun je hier nog makkelijker je kids (en christenen) mee naartoe nemen; Dio maakt een nog ongevaarlijker feestmix van poprock en hiphop-/dancebeats. Goede nummers, goede band en uitstekende fris van de lever rappende frontman maken samen een dikke feestset en ondanks zijn tekstuele skills blijft vooral dat hangen: tweederde deel van de show was het hard springen. "We zijn vandaag allemaal vrienden", zegt Dio. Lief ja, maar de diepgang gaat verloren, maar wie zit daar nu op te wachten? De publieksparticipatie gaat lekker (zeker in Baby/Dom, Lomp & Famous gaat het hele veld van links naar rechts). Goede zaak, want laten we wel wezen; 10.00 uur op het strand verzamelen voor yoga is best vroeg. Maar de wave doet het ook hoor, jazeker wel. T-shirts uit en boven je hoofd zwaaien? Check. 

CIJFER:

8