ITGWO12: Case Mayfield speelt nieuwe album 10 integraal

En grapt zijn optreden aan elkaar

Tekst en foto's Judith Laanen ,

"Kijk even om je heen", zegt Case Mayfield halverwege zijn optreden tegen zijn publiek. "Zeg even hallo tegen je linkerbuurman." Verbroedering is het sleutelwoord bij Case Mayfield, die mag optreden op het nieuwe Vuurboetsduin-podium. Singer-songwriter Kees Veerman speelt zijn nieuwe album 10 integraal en zet met de droefgeestige liedjes een jolig optreden neer middenin een duinpan.

CONCERT
Case Mayfield, Vuurboetsduin, vrijdag 7 september 2012

MUZIEK
Breekbare folk met een snik, dat is het handelsmerk van Case Mayfield. Doorgebroken als man met gitaar, is hij nu ook man met volwaardige band om hem te ondersteunen. Daardoor zijn de liedjes wat krachtiger geworden, maar de teksten nog steeds breekbaar.

PLUS
Die droge humor van Case Mayfield werkt toch wel op ieders lachspieren. "We hebben een album opgenomen in tien dagen. Hij is al af, dus ik heb 'm al." Praatjesmaker hoor, die Kees. We moeten vooral ook even om ons heen kijken want de locatie is natuurlijk schitterend. Mayfield speelt op de mooie nieuwe maar wel afgelegen locatie bij de vuurtoren, de Vuurboetsduin. Het is een soort amfitheater, maar in plaats van een tribune is er een steile helling die helemaal vol zit. Het geluid wordt mooi ingesloten, waardoor Mayfields karakteristieke licht overslaande stem beter tot zijn recht komt. Speciaal voor dit festival speelt Mayfield zijn nieuwe album 10, dat hij 10 oktober in Paradiso presenteert, integraal. Doordat het publiek zich netjes stil houdt en ook de aanwezige kinderen het drukker hebben met dennenappels zoeken dan met de band op het podium is het prettig stil. Zo zit je buiten, zo klinkt het alsof je binnen bent. Dat valt ook Mayfield op, die terecht opmerkt: "Ik ken weinig plekken waar het zo stil is." Door die stilte komt het bozige spel in A Friend Of Mine goed aan. De afsluiter van de set is een oud nummer van Mayfields debuutalbum, The Many Colored Beast. Het donkere Tomorrow Is My Slavename spint Mayfield met band uit tot een lang nummer met een Doors-achtige vibe.

MIN
Sommige nummers zijn redelijk dansbaar geworden, maar dat werkt met het zittende publiek natuurlijk niet zo. Jammer, want Mayfield is wat meer rock 'n' roll geworden en daar kun je meer op doen dan alleen je hoofd laten meewiegen.

CONCLUSIE
De connectie tussen Mayfield en het publiek is gemoedelijk en verbroedert. Als er tenminste een iemand "je bent geweldig!" roept zit het wel snor. Mayfield heeft dan weer luisterliedjes en dan weer wat meer uptempo nummers waar je uitstekend op kunt bewegen. Dankzij zijn band wordt het hele optreden krachtiger dan wanneer Mayfield alleen met gitaar op het podium had gestaan, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

CIJFER:
7