ITGWO12: Lefties Soul Connection laat Vuurboetsduin overkoken

Dansen zul je, dansen!

tekst en foto's Judith Laanen ,

Zet ergens Lefties Soul Connection neer en de Amsterdammers keren met hun funkband a la Sharon Jones and the Dap-Kings de tent binnen een nummer volledig binnenstebuiten. Dat is sinds kort mede dankzij de Zangeres Met Grote Soulstem Michelle David nog meer het geval dan eerst. Vanavond neemt zij de meeste zang voor haar rekening, maar gitarist Paul Willemsen, ook wel 'de vijfde Beatle' genoemd, kan er met zijn Elvisachtige snik in de stem ook wat van. Gevalletje 'duinpan kookt over'.

CONCERT
Lefties Soul Connection, Vuurboetsduin, zaterdag 8 september

MUZIEK
Deze Amsterdamse funk- en garageband brengt knallers van heupschudnummers waar je ongeacht het tijdstip volledig van uit je plaatje kunt gaan. Handgeklap, goeie gitaarsolo's en een rauwe stem met de bezieling van Aretha.

PLUS
Dit is de laatste show van de One Punch Pete-tour, de meest recente plaat van The Lefties. Normaal knalt het al bij Lefties Soul Connection, maar nu helemaal. Aan het begin van het optreden, net rond etenstijd, is het nog wat leeg bij de Vuurboetsduin. Daar komt door de opzwepende zang en performance van de Godmother of Soul, de vrouwelijke James Brown, oftewel de Amerikaanse zangeres Michelle David, snel verandering in. Binnen een mum van tijd staat de duinpan weer vol. Hoe kan het ook anders met zulke swingende funky music? Ook Reggie Watts zit op de helling instemmend mee te knikken.
De band doet aan het einde van het optreden een klassiek stukje voorstellen op muziek, waarbij elk bandlid een solo krijgt. Het is een typisch trucje dat wel meer bands doen, maar als de uitvoering puntgaaf is zoals bij The Lefties is het een genot om te zien met wat voor stukje solo elke muzikant zich van zijn beste kant laat zien. Aan deze opbouw kun je zien dat deze band al heel lang met elkaar samen speelt want het verloopt vlekkeloos en mondt uit in weer zo'n stomend dansbaar nummer. Hou op, schei uit, mijn voeten doen pijn maar ik moet doordansen!

MIN
Als we dan toch moeten zeuren: ook in langere instrumentale stukken laten The Lefties zien dat ze het prima zonder Michelle kunnen, maar met Michelle wordt het pas echt een krachtoptreden.

CONCLUSIE
Al had je echt een klotedag of durf je niet te dansen in het openbaar, deze band laat alles van je af vallen. Het swingt zo hard dat je niet anders kunt dan dansen. De tomeloze energie van gitaristen Paul Willemsen en Onno Smit vertaalt zich in ijzersterke solo's die voor kippenvel zorgen. Het publiek klapt gewillig mee en is als was in de handen van Michelle.

CIJFER:
8,5