ITGWO12: Jake Bugg is een folkhit in wording

Jonge Brit profiteert van natuurlijke grandeur Armhuis

Atze de Vrieze ,

Nottingham, onooglijke stad in het noorden van Engeland, is de voedingsbodem voor twee van de extremen in de hedendaagse Britse popmuziek. Cookie Monsta komt er vandaan, maker van de meest brute, lompe dubstep. En Jake Bugg - met dubbel-g - een 18-jarige folkie met een knauwerig maar loepzuiver stemgeluid. Hij bezingt zijn stad in Trouble Town, 'the only thing that's pretty is the thought of getting out'.

GEZIEN:
Jake Bugg, Into The Great Wide Open, Armhuis, zondag 9 september 2012

MUZIEK:
Onlangs speelde Jake Bugg nog in het voorprogramma van Michael Kiwanuka, de soul-folk-zanger die hier vorig jaar ook al in een vroeg stadium naam maakte. Ook nu is Great Wide Open er vroeg bij. Vijf jaar geleden zou deze jongen vermoedelijk in een compacte Britpop-band à la Arctic Monkeys gezeten hebben, vijftien jaar geleden in Oasis, maar sinds de recente folk-opleving is de akoestische gitaar ook weer een optie. Bugg heeft vandaag een bescheiden band bij zich, die hem nonchalant maar professioneel begeleidt. Pluspunt: het zijn geen volwassen sessiemannen, maar net zulke frisse mannetjes als hijzelf.

PLUS:
De obers in de tuin van het statige Armhuis dragen blinkend witte overhemden en zwarte vlinderstrikjes. De tuin zit vol met aandachtig luisterende mensen, die horen hoe Jake Bugg puik liedje na puik liedje speelt en gebruik maakt van de natuurlijke grandeur die hem omringt. De bomen torenen hoog boven hem uit, achter hem een kippenhok. De huidige golf Britse zangers - van Ben Howard tot Ed Sheeran tot deze Jake Bugg - mist de branie van de betere pubrock, maar kwaliteit hebben ze wel. En Bugg heeft wel degelijk een hoop meer street credibility dan softpopper Ben Howard. Af en toe (lees: Country Song) waan je je bij hem grappig genoeg ergens in de buurt van Nashville, maar meestal weet de Brit de songs toch wel dichtbij zichzelf te houden. In The Green Man laat hij zijn stem fraai trillen, waardoor een licht psychedelisch randje ontstaat. De meeste andere songs zijn wat traditioneler van aard.

MIN:
De dynamiek van zijn set zit puur in de liedjes, en die zijn op zichzelf redelijk ongevaarlijk. Bugg is nog geen al te frivole performer, en dat zou best iets meer mogen. Hij zingt nu zijn liedjes, hij mag iets meer verhalen gaan vertellen. Als je dan toch voor ouderwets gaat, omarm dat dan ook maar. Dat komt vast met de jaren wel. Neem een lesje bij Ed Sheeran, zou ik zeggen. Doet ie vast voor gratis.

CONCLUSIE:
Nieuwe single Lightnin' Bolt - vanaf morgen Single van de Week bij 3voor12 - blijkt nu al een hit. Bugg zet hem als laatste in en de mensen staan onder luid geklap en gefluit op. Het is een up-tempo folkrock liedje dat helemaal klopt. Een spontane toegift is onvermijdelijk. Hier is een hitje geboren.

CIJFER:
7,5