ITGWO12: Fris Django Django sluit hoofdpodium af

Nerdy en dansbaar

Atze de Vrieze ,

Er klonk dit weekend af en toe gemopper over de afsluiters van het grote podium. De ingetogen Spinvis na Franz Ferdinand, de afstandelijke Woodkid na de gezelligheid van Of Monsters And Men, daar kon niet iedereen zich in vinden. Maar met Django Django heeft het festival een ideale afsluiter: catchy, origineel, dansbaar en vernieuwend.

CONCERT
Django Django, Into The Great Wide Open, Sportveld, zondag 9 september 2012

MUZIEK
De Schots/Engels/Ierse band Django Django scoorde eerder dit jaar een mooie radiohit met het liedje Default, een buitengewoon pakkende tune. Sindsdien groeide de band snel door. Van een uitstekende set op Motel Mozaique gaan ze via een iets lastiger show in de hitte van Lowlands door naar de hoofdspot van Into The Great Wide Open. Kunnen ze nu doordrukken?

PLUS
De vier gaan uniform gekleed in op het oog zelf geverfde paars-roze shirts en houden de vaart er direct in. Het eerste kwartier wordt wat geplaagd door een storende kabel, maar als die eenmaal vervangen is komt de band echt op stoom. Hun geluid is tamelijk uniek: de drummer leidt met een steady basdrum naar drie piekmomenten in de set: Waveforms, single Default en tot slot het wat vreemdere WOR. Daar tussendoor horen we van alles. Een Egyptisch dansje in het instrumentale Skies Over Cairo, knipoogjes naar house, surf en 90s indiepop. De bandleden grijpen regelmatig naar allerlei schud-, klop- en trilpercussie, wat het geheel een beetje rommelig maar ook lekker frivool maakt. Veel frivoler ook dan op hun album, met name doordat de drie topliedjes vrij uitgewerkt worden.

MIN
Door de grote hoeveelheid galm over de vocalen lijkt Django Django zich wat te verschuilen. De hele productie heeft bovendien een opmerkelijke soft edge, waardoor de band net wat minder doordrukt dan bijvoorbeeld Hot Chip, dat dezelfde nerd-uitstraling heeft. Op Motel Mozaique profiteerde de band van de compacte BIRD, waar alle energie weerkaatst en versterkt werd, hier verdwijnt door het dunne geluid iets tussen podium en publiek. Vooral aan het begin, bij mindere nummers als Firewater, een poëtische verwijzing naar koning alcohol.

CONCLUSIE

Desalniettemin een zeer onderhoudend en sympathiek optreden. Goed om te zien, zo'n band die in korte tijd flink doorgroeit. Het publiek stroomt massaal toe en wordt goed vermaakt in het avondzonnetje. Into The Great Wide Open zit erop wat betreft het hoofdpodium. Op naar de wijnbar, de boot of de Bolder.

CIJFER:
8