ITGWO12: Will and the People en bewolking vormen geen gelukkig huwelijk

Helaas was niet elk nummer even zuiver

Laurence Tanamal ,

“Wat staan er veel kinderen vooraan,” zegt een vrouwelijke voorbijganger. En inderdaad, voor het podium staat een grote groep enthousiaste tienjarigen tegen het hek geklemd, schreeuwend om handtekeningen. Zij mogen aanschouwen hoe Dave von Raven (The Kik) een pas getrouwd stel, dat elkaar tijdens de vorige editie van het festival leerde kennen, feliciteert. Ook frontman Will Rendle gooit er nog een felicitatie uit terwijl de band opkomt na de aankondiging. Er hangen alleen donkere wolken boven de band, letterlijk.

CONCERT:
Will and the People, Into The Great Wide Open, Sportveld, 7 september

MUZIEK:
Will and the People is een bandje dat duidelijk maar één visie voor ogen heeft: zo veel mogelijk plezier brengen naar een zo’n groot mogelijk publiek. Met een handvol aanstekelijke zomerse nummers die een mix vormen van reggae, ska en pop zijn zij geknipt voor een festival als deze. Niks donkere zalen. Zon aan, shirt uit. Helaas is er dus van zon geen sprake tijdens het volledige concert…

PLUS:
Vanaf het eerste moment dat de band aanzet leeft het publiek direct op. Vooral tijdens afsluiter Lion in the Morning Sun, dat ook prima blijkt te werken tijdens een bewolkte dag. Het nummer wordt uitgebreid met een drumband en het aloude The Lion Sleeps Tonight wordt er ook bijgehaald. Het lenen van herkenbare melodieën lijkt succesvol te werken zodra er een skaversie van Papa Americano en Bob Marley’s Sun Is Shining geïntroduceerd worden. Rendle plaagt het publiek wat door het refrein later in te starten wanneer iedereen al klaar staat om “leave me where I’m having fun” mee te zingen.

MIN:
Een andere cover die de band speelt is Smoke Two Joints. Vervolgens vraagt Rendle aan het publiek of iemand een joint voor hem over heeft en stuift dan ook gretig af op de aangeboden pretsigaret. Dat er ondertussennog steeds rijen met kinderen vooraan staan mag de pret niet drukken.

Het nieuwe nummer Masterpiece is op zich een prima ballad in een ska-jasje, ware het niet dat de vocalen en noten vaak tegen het valse aanzitten. Zo ook bij meerdere andere nummers die niet helemaal zuiver klonken.

Conclusie:
De rijen met kinderen zagen er enthousiaster uit voor de show dan tijdens. Het wegblijven van hoge temperaturen werkt daarbij ook als kryptonite voor een band die voornamelijk put uit zomerse feestnummers. Will and the People is eigenlijk gewoon een act die je moet zien als je in het gras ligt, terwijl de zon fel op je gezicht staat. Hoewel het publiek de moed er in houdt en de mix van ska en reggae goed genoeg werkt om de show boeiend te houden, blijft een echt feest uit.

Cijfer:
5