Into The Great Wide Open zet de kraan open

Geen gebotteld water meer op het hoofdterrein

Laurence Tanamal ,

Voor de gelukkigen die een kaartje voor Into The Great Wide Open hebben weten te bemachtigen zal het, eenmaal aangekomen bij het hoofdpodium, opvallen dat er geen gebotteld water meer te verkrijgen is. Het festival wil namelijk om duurzaamheidsredenen enkel nog kraanwater vrijgeven. Ook zal er geen drinkwater meer gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten, maar ‘onbewerkt grondwater’.

Vorig jaar maakte het festival al een grote stap door het water niet langer in plastic bekertjes, maar in spoelbare hardcups te schenken. Wat dit jaar vooral nieuw is, is het feit dat er helemaal geen water meer verkocht zal worden op het hoofdterrein. Het kraanwater zal gratis geschonken worden. Een initiatief dat ook de grotere festivals als Lowlands, Pinkpop en Bevrijdingsfestivals al geadopteerd hebben. De omslag naar goedkoper drinkwater scheelt voor het festival zeker niet in de kosten, geeft Marlies Timmermans, woordvoerster van het ITGWO festival, aan: “Integendeel juist. Op de lange termijn misschien wel, maar ook door water gratis weg te geven in plaats van gebotteld te verkopen zullen wij juist financieel inleveren. Wel werken wij samen met de Water Alliantie en de gemeente, die ons financieel ondersteunen om dit mogelijk te maken.”

Het begrip duurzaamheid komt de laatste jaren steeds vaker terug en krijgt zoveel aandacht dat het tegenwoordig haast not done lijkt om je hier niets van aan te trekken. Veel bedrijven, maar ook festivals springen hier dan ook op in. Timmermans geeft aan niet in eerste instantie op zoek te zijn naar het duurzaamheidsimago: “Als je als festival volledig duurzaam wilt zijn kun je beter helemaal niets organiseren. Onze actie komt voort uit een gevoel dat duurzaamheid nodig is.” Het verkrijgen van een green certificate, een papiertje waarmee je als organisatie kunt laten zien duurzaam te zijn, is dan ook geen doel op zich voor het festival.

Into The Great Wide Open kijkt nog verder naar de toekomst door samen met TU Delft een eigen bidonontwerp te ontwikkelen. De studenten gaan samen met de festivalbezoekers aan de slag op speciaal toegewezen ateliers om een eindproduct te realiseren. Deze bidons zullen bestaan uit (op het festival gebruikt) gerecycled PET-Materiaal en worden naar verwachting vanaf de volgende editie geïntroduceerd.

Into The Great Wide Open vindt plaats op 7, 8 en 9 september op het eiland Vlieland. Artiesten die hun opwachting maken zijn onder andere Franz Ferdinand, Anne Soldaat, Alt-J, Case Mayfield, Dio, Fresku, James Vincent McMorrow en Of Monsters and Men.