Hooikoorts: Blokkenschema Into The Great Wide Open 2012 bekend

7 nieuwe namen voor het Vlielandfestival

Redactie 3voor12 ,

Het blokkenschema van Into The Great Wide Open (6-9 september) is bekend. De IJslandse band Hjlamer opent bonusdag donderdag, Franz Ferdinand speelt op vrijdagavond. Op zaterdag kun je op Vlieland onder meer Of Monsters And Men, The Stepkids en Alt-J zien, terwijl Django Django zondag het festival afsluit.

23 augustus:
Het blokkenschema van Into The Great Wide Open is bekend.

31 juli, 7 nieuwe namen:
alt-J, Grasscut, Paul Thomas Saunders, Savages, The Staves, JD McPherson, Half Moon Run en Walla Kristalla.

26 juni, 20 nieuwe namen:

Woodkid, Perfume Genius, Howlin Rain, Adrian Younge presents Venice Dawn, Dirty Beaches, Fresku, Jake Bugg, Dio, The Stepkids, Muppetstuff feat. Rico & Typhoon, Marbert Rocel, Anne Soldaat, Lefties Soul Connection, Janne Schra, Gabby Young & Other Animals, De Tale Kanaäns, Echt Gebeurd, The Urban Voodoo Machine, Will and the People en We Were Evergreen.

8 mei:

Balthazar, Django Django, Of Monsters and Men, Gregory Porter, Reggie Watts, James Vincent McMorrow, Spinvis, Mr. Scruff, Amatorski, Daughter, Willis Earl Beal, Deep Dark Woods, Benjamin Francis Leftwich, Blue Grass Boogiemen, Case Mayfield, Mozes and the Firstborn, John Paul Keith, Hjálmar en Ben Caplan zijn vandaag toegevoegd aan het affiche voor Into The Great Wide Open 2012. Het Schotse Django Django sluit op zondag 9 september in de namiddag op het Sportveld af. Royal Headache heeft helaas af moeten zeggen.

14 maart:
Festival Into The Great Wide Open op Vlieland maakt vandaag de eerste namen bekend van de 2012 editie. Op 7, 8 en 9 september 2012 zullen Franz Ferdinand, Warpaint, Royal Headache en Angel Olsen aantreden. Zaterdag 17 maart start de voorverkoop via de eigen site.

Tegelijkertijd maakt de organisatie de nieuwe ticketprijs bekend. De standaardtickets kosten dit jaar €115,- tegenover €95,- in 2011. Bas Jansen van ITGWO legt uit hoe dit komt. “We zijn vorig jaar de verkoop gestart vóór de invoering van het hogere belastingtarief. Als je deze mee zou nemen, was een ticket vorig jaar €107,-. De beperkte extra prijsverhoging heeft te maken met de kosten die gepaard gaan met zo’n festival. Nu, enkele jaren na de eerste editie, kunnen we zeggen dat we destijds te laag hebben ingezet. Een festival als dit, op Vlieland, is duur en zeker als alles aangerukt moet worden van het vasteland.” Met de huidige verhoging verwacht de organisatie dat de prijs van een ticket de komende jaren nagenoeg stabiel blijft.

Tegenover de prijsstijging staat ook een extra podium. Boven het dorp, iets voorbij het Armhuis, zal een buitenpodium verrijzen op de Vuurboetsduin. “We willen het dorp nog meer betrekken bij het festival. Daarnaast hadden mensen het gevoel dat het vorig jaar op het sportveld veel drukker was. Dat heeft deels te maken met alle nieuwe faciliteiten die daar de afgelopen jaren bij zijn gekomen. Met het extra podium willen we het publiek iets meer spreiden, zodat ook het Bospodium weer makkelijker toegankelijk wordt, ” aldus Jansen. Bij de Vuurboetsduin kijkt men uit over het wad. Op donderdag 6 september zal hier het festival met een bescheiden programma geopend worden.

Met de introductie van een nieuw podium wordt tegelijkertijd de programmering van de andere locaties tegen het licht gehouden. Jansen: “De beste concerten in De Bolder waren toch de rock ‘n roll shows. Daar werkt gewoon de steviger muziek het beste.” Daarom heeft ITGWO er voor gekozen om in De Bolder enkel nog het steviger werk en dansacts neer te zetten. Het Bospodium wordt teruggebracht naar de kern; een ontdekpodium voor veelal akoestische muziek. Bij de Vuurboetsduin kan in principe alles komen te staan en het Sportveld blijft de plek voor de grotere acts en headliners.