90s Request: 1998, de Beastie Boys zijn everybody's darling 90s Request: 1998, de Beastie Boys zijn everybody's darling

Anouk wordt op Pinkpop met een ei bekogeld

, Willem van Zeeland

90s Request: 1998, de Beastie Boys zijn everybody's darling

Anouk wordt op Pinkpop met een ei bekogeld

Willem van Zeeland ,

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1998.

Anouk wordt op Pinkpop met een ei bekogeld

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avond hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1998.

In januari 1998 zet Noorderslag twee stevige nieuwe Nederlandse acts op de kaart: Junkie XL en Anouk. Junkie XL is de band van Tom Holkenborg en Rude Boy, die we kennen als de rapper van de Urban Dance Squad. De groep zal dit jaar op alle grote festivals te zien zijn en vele clubshows uitverkopen. Begin 1999 wordt dit bekroond als ze op ditzelfde Noorderslag de Popprijs in ontvangst nemen.


Er is nog een nieuwe ster op Noorderslag: Anouk. In het voorjaar ontspint zich in de pers een brede discussie over de kwaliteit van haar werk en de vraag of zij wel of niet op Pinkpop thuishoort. Hoe dan ook, ze staat er en dat haar komst nog altijd controversieel is mag blijken uit het ei dat al tijdens het eerste nummer naar haar gegooid wordt. Maar Anouk houdt dapper stand en Nobody's Wife is alsnog een festival anthem op Pinkpop.

 
Afgezien van het ei-incident biedt Pinkpop in 1998 drie onbezorgde, zonnige dagen met een opvallend keurig publiek en veel mooie popmuziek van onder andere Caesar, The Posies, 16 Horsepower, Tricky, Tori Amos, Garbage en afluister The Verve.

Op Torhout/Werchter valt vooral op dat enkele acts die eind jaren tachtig nog opkomende artiesten waren inmiddels volwassen geworden zijn en kunnen putten uit een rijke songcatalogus. Nick Cave and the Bad Seeds geven een greatest hits show waar ze met ogenschijnlijk gemak het rapportcijfer 10 voor verdienen,  Bjork speelt met producer Mark Bell en een strijkersensemble fantastisch nieuw werk van het album Homogenic en the Beastie Boys zijn ruim 10 jaar na Fight For You Right voor het eerst headliner van een groot festival in de Benelux en dat valt heel goed, want in 1998 zijn ze everybody's darling met hun album Hello Nasty.

Anderhalve maand later zijn de Beastie Boys ook headliner van Lowlands. De Alpha-tent zal zelden of misschien wel nooit meer overbevolkt zijn geweest. Lowlands is weer wat groter geworden en heeft een tent die de komende jaren zeer spraakmakend zal worden: de Foxtrot, een soort vlooiencircus dat wordt aangevoerd door gastheer Willem Venema. Ik mag in die jaren deel uitmaken van de zeer uitgebreide feestcommissie die verantwoordelijk is voor de programmering van deze tent. Het wordt de meest bonte verzameling freaks, dichters, comedians en smartlappenzangers die we kunnen verzinnen. Een van de artiesten die we boeken is een schoenenverkoopster uit Almelo die net een plaat heeft uitgebracht met countrysongs. Daar ze wil ze er best een paar van komen zingen, in ruil voor een honorarium van 500 gulden. Complicerende factor is dat zij in de loop van die zomer doorbreekt naar een groot publiek, haar naam is Ilse Delange. Het lijkt de Lowlands-directie een goed idee om haar optreden te verplaatsen naar een grotere tent, maar daar zijn we te trots voor, want het is immers onze ontdekking. Dat blijkt een grote vergissing. Een uur voor aanvang van haar optreden krijgt geen enkele schrijver of comedian nog een kans voor het publiek dat massaal scandeert: "Ilse! Ilse!". En het is al zo'n chaos omdat Freek de Jonge een uur eerder ter gelegenheid van zijn verjaardag een paar honderd samenballen heeft uitgedeeld in de Foxtrot-tent. In 1999 zal er nog een schepje bovenop gaan in deze meest excentrieke uithoek van het Lowlands festival.

We zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan festivals in 1998. Vertel ze ons door hieronder een reactie te plaatsen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12