90s Request: 1996, de beste Pinkpop ooit 90s Request: 1996, de beste Pinkpop ooit

Meerdaagse festivals zijn de norm geworden

, Willem van Zeeland

90s Request: 1996, de beste Pinkpop ooit

Meerdaagse festivals zijn de norm geworden

Willem van Zeeland ,

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1996.

Meerdaagse festivals zijn de norm geworden

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1996.

In 1996 is het echt niet meer nodig om naar Roskilde af te reizen om een meerdaags festival met meerdere podia mee te kunnen maken. Pinkpop duurt drie dagen en heeft twee podia, Rock Werchter twee dagen en twee podia, Lowlands drie dagen en maar liefst zes festivaltenten. En dan hebben we het nog niet gehad over Euroslag/Noorderslag en het Crossing Border Festival.

In januari ga ik voor het eerst een heel weekend naar Groningen voor Euroslag (het huidige Eurosonic) en Noorderslag. Het zal een traditie worden, de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de muziekindustrie met op vrijdagavond nieuwe Europese bands, verspreid over de Groningse binnenstad en op zaterdagavond de stand van zaken in de Nederlandse popmuziek, vertaald in een verzameling bands in alle zalen van de Oosterpoort met als hoogtepunt de uitreiking van de Popprijs. Die wordt in 1996 op feestelijke wijze in ontvangst genomen door de Osdorp Posse. Op Noorderslag zie ik verder de Nederlandse dance acts Eboman en Acid Junkies die zullen gaan zorgen voor volle zalen in het clubcircuit.

Dance wordt groter en groter in die jaren en het zijn dan ook met name de dance acts die er voor zorgen dat Pinkpop het beste jaar ooit beleeft. Het is voor de liefhebbers een droom line-up met Underworld, Orbital, The Prodigy, The Chemical Brothers en Leftfield. Niet alleen de dance acts, maar ook de zangeressen domineren Pinkpop. Het is de grote doorbraak voor Skunk Anansie, K's Choice en Alanis Morrisette. Thuis in Tilburg ziet een 14-jarige Jacqueline Govaert op de televisie Sarah Bettens in duet met Skin en ze besluit dat ze dit later zelf ook wil kunnen, niet wetend dat die droom vier jaar daarna al werkelijkheid zal zijn als haar band Krezip in 2000 op Pinkpop staat.Het is ook een Pinkpop waar de Nederlandse acts triomfen vieren: de Osdorp Posse, The Gathering, De Heideroosjes en de Treble Spankers zijn publieksfavorieten. Het zijn haast te veel bijzondere concerten om op te noemen: de dan nog totaal onbekende Fun Lovin' Criminals breken in een klap door, we zien Moloko voor het eerst en ook The Fugees met Lauryn Hill en Wyclef Jean. En o ja, Radiohead was er ook, met het prachtige materiaal van het tweede album The Bends.
Ook op Torhout/Werchter is Radiohead dat jaar een van de smaakmakers. Rock Werchter is dan nog een dubbelfestival dat twee keer achter elkaar plaatsvindt in twee verschillende Vlaamse dorpen. In 1996 bezoek ik voor het eerst het nabij Brugge gelegen Torhout. Het programma bevat veel doublures met Pinkpop, maar het concert van het jaar vindt plaats in Torhout. Hiervoor verantwoordelijk is een Brit met Springsteen-achtige allure: Jarvis Cocker. Met zijn band Pulp geeft hij een fantastische show met perfecte popsongs, hilarische speeches en bovenal stijl en gratie. Ze openen met de instant classic Disco 2000 en dat niveau houden ze vast met vooral werk van hun beste album Different Class. Ik zie Pulp en Jarvis Cocker in de jaren die volgen nog diverse malen, maar het wordt nooit meer zo goed als op Torhout/Werchter 1996. Jarvis Cocker is schatplichtig aan David Bowie en laat hij nou dit jaar de afsluiter van Torhout/Werchter zijn. Het wordt niet zijn beste show, met veel werk van het matige album 1. Outside en een spaarzame hoeveelheid hits, maar het blijft indrukwekkend om na een goede dosis jonge, spannende bands het festival afgesloten te zien worden door zo'n popicoon.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12