90s Request: 1995, R.E.M. en Jeff Buckley zijn onvergetelijk op Rock Werchter 90s Request: 1995, R.E.M. en Jeff Buckley zijn onvergetelijk op Rock Werchter

Chaos in de Charlie-tent tijdens Osdorp Posse

, Willem van Zeeland

90s Request: 1995, R.E.M. en Jeff Buckley zijn onvergetelijk op Rock Werchter

Chaos in de Charlie-tent tijdens Osdorp Posse

Willem van Zeeland ,

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1995.

Chaos in de Charlie-tent tijdens Osdorp Posse

In het kader van 90s Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren 90. 's Avond hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 1995.

Een van de mooiste festivaloptredens van 1995 is te zien op Drum Rhythm. Dit is een meerdaags festival dat van 1991 tot en met 2002 wordt georganiseerd in Amsterdam, met artiesten die zich ergens tussen jazz en dance bevinden. De tabaksindustrie mag in die jaren nog culturele evenementen sponsoren. Met het geld van de shag-gigant worden grote namen naar Amsterdam gehaald. Het festival vindt in 1995 nog plaats op verschillende locaties in de stad, later zal Drum Rhythm naar het Westergasfabriekterrein verhuizen. In 1995 haalt Drum Rhythm Massive Attack voor het eerst naar Nederland, vier jaar na de release van het klassieke debuutalbum Blue Lines. Voor het concert is een bijzondere locatie gevonden, de grote zaal van De Beurs Van Berlage. De akoestiek is niet optimaal, maar het is een prachtige entourage en Massive Attack pakt uit met de vocalisten Horace Andy en Tracy Thorne (van Everything But The Girl).

Pinkpop 1995 is aardig, maar zeker niet groots met onder andere Spearhead, Levellers, Biohazard en Tragically Hip. Live speelt voor het eerst op het hoofdpodium en zal daar in de jaren die volgen nog drie keer terugkeren, maar de groep wordt geen favoriet van de critici. Al vroeg op de dag moet ex-Pogueszanger Shane MacGowan halverwege zijn concert dronken afgevoerd worden. Sinead O'Connor sluit Pinkpop af. Terwijl haar carrière al enigszins op zijn retour lijkt, verrast ze vriend en vijand met een zeer overtuigende show, met een zinderende uitvoering van haar nieuwe single Fire In Babylon.Rock Werchter is in 1995 een tweedaags festival met heerlijk zomerweer en ik zie er dat weekend maar liefst vijf onvergetelijke concerten. Allereerst is daar het Belgische dEUS, dat in 1995 op vrijwel ieder belangrijk festival te zien is. In die jaren heeft Tom Barman nog de huidige Zita Swoon zanger Stef Camil Karlens als sidekick. Ieder optreden van dEUS is anders, maar op Rock Werchter 1995 stijgen ze boven zichzelf uit, pure magie. Groots is ook het optreden van de Engelse zangeres PJ Harvey. Terwijl ze in 1992 nog debuteerde als enigszins schuchter meisje op Pinkpop, blijkt ze in 1995 te zijn uitgegroeid tot een flamboyante zangeres met een theatrale performance. De uit Bristol afkomstige triphopper Tricky wordt in 1995 gezien als the future of rock 'n' roll en zijn duistere fluistershow maakt indruk terwijl de avond valt in Werchter.

De afsluiter van Rock Werchter zorgt voor het concert van het jaar. R.E.M. was in de jaren tachtig al twee keer op Rock Werchter te zien, maar begin jaren negentig breken ze door naar de supersterrenstatus dankzij de classic albums Out Of Time en Automatic For The People, met onder andere de hits Losing My Religion en Everybody Hurts. R.E.M. beleeft in die jaren een bloeiperiode in de studio, maar bij de beide albums komt geen tournee. In 1995 laten ze zich eindelijke weer zien, ter gelegenheid van het toch wat mindere album Monster. Het materiaal van Out Of Time en Automatic For The People is nu voor het eerst live te horen. R.E.M. vertegenwoordigt het allerhoogste dat de popmuziek in 1995 te beiden heeft.

Eerder die dag heeft Jeff Buckley al laten zien hoe je maximaal pathetisch kunt schmieren zonder uit de bocht te vliegen. Wat ontzettende jammer dat ik hem hier voor het laatst zal zien. Wat had ik graag nog vele optredens met hem meegemaakt. Alles wijst erop dat hij het in zich had om nog heel veel moois te laten zien, maar in 1997 verdrinkt Jeff Buckley in de Mississippi.Lowlands groeit in 1995 door naar 25.000 bezoekers. Het huwelijk tussen rock en dance houdt in 1995 stand op dit festival met in de Alpha de gitaren van Monster Magnet en Soundgarden en in de Bravo de beats van the Prodigy en The Chemical Brothers. Het Nederlandse clubcircuit heeft na dit weekend twee nieuwe lievelingsacts: de Osdorp Posse en de Heideroosjes. Onder de titel Groeten Uit Lowlands trekken zij even later het land in, waar ze zorgen voor de meest opwindende nederlandse clubtour sinds Claw Boys Claw. Lowlands heeft de populariteit van deze bands onderschat, want ik heb nog nooit een feestivaltent zo bestormd zien worden als de veel te kleine Charlie-tent tijdens de optredens van de Heideroosjes en vooral Osdorp Posse op Lowlands 1995. Check vooral even het spectaculaire filmpje waarin je kunt zien hoe het publiek bij de Osdorp Posse letterlijk in het dak van de tent hangt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12