3VOOR12 Draait (week 38): Wilco, Rats on Rafts, Hanni El Khatib en Incubate 3VOOR12 Draait (week 38): Wilco, Rats on Rafts, Hanni El Khatib en Incubate

De favorieten van de redactie

, Timo Pisart

3VOOR12 Draait (week 38): Wilco, Rats on Rafts, Hanni El Khatib en Incubate

De favorieten van de redactie

Timo Pisart ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Florence & The Machine - Shake It Out (Island/Universal)

3VOOR12 Album van de Week
Wilco - The Whole Love (Anti/Epitaph)

3FM Megahit
Ed Sheeran - The A-Team (Atlantic/Warner)

3FM Album van de Week
Gavin DeGraw - Sweeter (RCA/Sony)


DE TOP 10

1. Wilco - The Whole Love (dBpm/Epitaph)
"Muzikantenmuziek wordt dit jaar niet veel beter dan dit." (Menno Visser)
"Werkelijk schitterend album vol mooi afgeronde feel good songs." (Reinier Bruijne)
"Jaarlijstjes plaat!" (Stephan van Peursem)
"Staat bij mij komende weken op repeat op de zondagochtenden. En alle andere dagen van de week." (Timo Pisart)

2. Rats On Rafts - The Moon Is Big (Subroutine)
"Rats On Rafts is een van de beste nieuwe Nederlandse bands van NU." (Atze de Vrieze)
"De beste gitaarplaat die ik dit jaar heb gehoord. Niet enkel uit Nederland, nee internationaal." (Erik Zwennes)
"God Is Dead, met kinderkoor, is nu al een van mijn favoriete plaatjes van 2011 en ik heb nog nooit zo van saxofoon gehouden als op Patient en Sailor. " (Christiaan Walraven)

3. Hanni El Khatib  - Will The Guns Come Out (Innovative Leisure/Bertus)
"Een fijne mix van footstomping-blues, garage-rock, lekker vuige gitaren en opzwepende ritmes." (Stephan van Peursem)
"Wie van the Black Keys, het oude werk van Cold War Kids en zelfs The White Stripes houdt, doet er goed aan om als de donder Will The Guns Come Out op te zetten." (Timo Pisart)

4. Incubate festival - Tilburg
"Weer een puike editie van het Tilburgse undergroundfestival Incubate achter de rug." (Timo Pisart)
"Wat een tof festival zeg! Echt ontzettend veel mooie dingen gezien." (Christiaan Walraven)

5. Dum Dum Girls - Only In Dreams (album, Sub Pop/Konkurrent)
"Dum Dum Girls zijn vamps geworden met een helder geproduceerde plaat en sterke popliedjes." (Erik Zwennes)

6. Awkward I - Everything On Wheels (single, Excelsior)
"Songschrijver en mister Awkward I Djurre de Haan trekt direct alles uit de kast en de strijkers lijken een gesprek te voeren met de drums..." (Roosmarijn Reijmer)

7. Houses @ Paradiso
"Dit gaat in de komende maanden alleen nog maar beter worden." (Christiaan Walraven)

8. Zola Jesus - Conatus (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)
"Kille elektronica ontmoeten de bombastische stem van Zola Jesus." (Erik Zwennes)

9. Brian Wilson, Paradiso Amsterdam, 21 september
"Een oude held in de herfst van zijn leven." (Stephan van Peursem)

10. The Stepkids - The Stepkids (album, Stones Throw)
"Aangename verrassing, deze funkadelische band uit Amerika, op het befaamde kwaliteitslabel Stones Throw." (Atze de Vrieze)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


EMA live in Paradiso 20-09-2011

Hoewel ik EMA als performer overtuigender vond dan als zangeres (als je begrijpt wat ik bedoel), heb ik me geen moment verveeld. In tegendeel: het was grillig, rauw en loom tegelijk, soms rommelig (vooral door haar drumzusje), bij momenten freaky en intens.

The Stepkids - The Stepkids (album, Stones Throw)
Aangename verrassing, deze funkadelische band uit Amerika, op het befaamde kwaliteitslabel Stones Throw.

Rats On Rafts - The Moon Is Big (album, Subroutine)
Wat een plaat zeg, ergens tussen The Horrors, The Drums en Black Lips. Ik noem bewust bands van nu, en geen voorbeelden uit 1979 of 1983. Rats On Rafts is namelijk een van de beste nieuwe Nederlandse bands van NU.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Rats On Rafts - The Moon Is Big (album, Subroutine)

De beste gitaarplaat die ik dit jaar heb gehoord. Niet enkel uit Nederland, nee internationaal. De liedjes, de teksten, de sound ik ben verslaafd. De echo van The Ex in het titelnummer. Die Brainiac saxofoon in Patient en Sailor. De Pavement gekte maar dan met een jaren ‘80 feel in Lalala. De epische Afrobeatfeel mét kinderkoor van God Is Dead. Het slepende Sleeping in Rotterdam en de vreugdevolle en uiterst slimme afsluiter Jazz. WOW!

Zola Jesus - Conatus (album, Souterrain Transmissions/Konkurrent)
Misschien lag het aan mij, maar ik vond Zola Jesus vooralsnog vooral ‘interessant’. Je zag de potentie en de interessante invalshoeken, maar de puzzelstukjes vielen nog niet in elkaar. Nee, ook Conatus is nog niet dat meesterwerk, maar hey ze is ook pas 22 jaar jong. Op haar nieuwe album gooit ze het roer wederom behoorlijk om. Minder massief, toegankelijker en gedetailleerder. Halverwege de plaat af en toe nog wat gezocht en richtingloos, maar de eerste helft en de slotnummers zijn hartstikke raak. Kille elektronica ontmoeten de bombastische stem van Zola Jesus.

Dum Dum Girls - Only In Dreams (album, Sub Pop/Konkurrent)
Kleine meisjes worden groot, vieze meisjes worden schoon, stoute meisjes worden lief. De lo-fi garagerockfeel heeft Dum Dum Girls van zich afgeschud. De hippieswag ook trouwens. Het zijn vamps geworden met een helder geproduceerde plaat en sterke popliedjes. Soms wat gezocht, maar even zo vaak recht in de roos. Bedroom Eyes is een van de beste liedjes van het jaar. Het refrein is al pijnlijk mooi, maar met die brug heeft zangeres Kristen Gundred aka Dee Dee mij bij de keel.


MENNO VISSER DRAAIT:

Wilco - The Whole Love (Anti/Epitaph)

Muzikantenmuziek wordt dit jaar niet veel beter dan dit.

Ben Howard (live @ Bitterzoet, Amsterdam, 21 september)
Jonge singer-songwriter met angstig veel talent in zingen en anders-dan-anders gitaarspelen. Ook zijn twee begeleiders zijn top. Fans van Fink en Damien Rice hebben er weer een held bij. Mis hem niet in november...

Jezabels (live @ EKKO, Utrecht, 17 september)
Australische indieband die doodleuk meer verkoopt dan Adele in hun thuisland en die hier de kleine zaaltjes toeren. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb, want hun  goudgestemde zangeres Haley Mary is de Sophie Ellis-Bextor van haar generatie.


REINIER BRUIJNE DRAAIT:

Wilco - The Whole Love (Anti/Epitaph)
Werkelijk schitterend album vol mooi afgeronde feel good songs. Doet in vlagen denken aan Steely Dan en Chris Rea in z'n hoogtijdagen. Heel benieuwd naar hun liveshows half november in Vredenburg en 013.

De Jeugd Van Tegenwoordig - live op Great Wide Open 2011
By far hun beste optreden waar wij opnamen gemaakt van hebben het afgelopen jaar (5x!). Energiek, goed verstaanbaar en grappig: Op en top DJVT! (nog tot 4 oktober te zien op 3VOOR12TV)

Little Dragon - live op Lowlands 2011
Fijne kabbelende songs die gaandeweg heel subtiel uitbouwen. Live een stuk spannender dan het album. Met veel lage bastonen, zie ook de trillende camera's door de luchtverplaatsing van de subs. (nog te zien op 3VOOR12TV)


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Awkward I - Everything On Wheels

Sinds ik het nieuwe Awkward I album in mijn CD speler heb gestopt, ben ik nog niet verder gekomen dan track 1, Everything On Wheels. Songschrijver en mister Awkward I Djurre de Haan trekt direct alles uit de kast en de strijkers lijken een gesprek te voeren met de drums... of ligt dat aan mijn brakke hoofd? Voorlopig heb ik hier nog geen genoeg van.

Hudson Mohawke - Somebody.
Collega Tomas Delsing van Dansen Met Delsing heeft mij inmiddels aardig aan Hudson Mohwake verslingerd doen raken. Als Mohawke dan ook nog eens aan de slag gaat met Aaliyah's Are You That Somebody, dan ben ik helemaal verkocht. Let je op Timbaland? Dit is 100 keer beter dan jouw laatste misbaksel! (voor als je een sterke maag hebt, klik hier)

Suzanne Vega - Tom's Diner (live @ Werchter 99)
Gisterenavond aan het einde van 3voor12 Radio draaide ik een legendarische live opname van Suzanne Vega op Werchter 99. Het tu tu tu duu gedeelte van Tom's Diner werd gedaan door het dolenthousiaste publiek. Het resulaat was een bril-jante opname met een ook hoorbaar zich vermakende Suzanne Vega. De bewuste Werchter opname heb ik niet kunnen vinden online, maar hier is Montreux krijg je een klein beetje het idee mee.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Wilco - The Whole Love (dBpm/Epitaph)

Wat een prachtige plaat heeft Jeff Tweedy met zijn band weer gemaakt. Vanaf ijzersterke opener "Art Of Almost" tot en met de prachtige afsluiter "One Sunday Morning (Song for Jane Smiley's Boyfriend)" hebben ze me te pakken met hun prachtige mix van experiment, nostalgie, gitaargeweld en wondermooie liedjes. Jaarlijstjes plaat!

Hanni El Khatib  - Will The Guns Come Out (Innovative Leisure/Bertus)
Complete verrassing deze plaat voor mij. Nog nooit van deze Amerikaanse zoon van Palestijnse en Filipijnse immigranten gehoord, maar ben erg onder de indruk van zijn album. Een fijne mix van footstomping-blues, garage-rock, lekker vuige gitaren en opzwepende ritmes.

Brian Wilson, Paradiso Amsterdam, 21 september
Een oude held in de herfst van zijn leven. Bijna alle emoties kwamen afgelopen woensdag voorbij. Ontroering bij God Only Knows (de breekbare meester zelf die het mooiste liedje ooit zong), maar ook verveling en plaatsvervangende schaamte. Soms vond ik het zelfs verdrietig om zo'n genie zo lusteloos te zien zitten; de man heeft zoveel voor de popmuziek betekend, laat hem daar van kunnen genieten. Zo nu kwam de twinkeling in zijn ogen terug en werd het concert ook stukken beter, goed zelfs. Gemengde gevoelens dus, maar bijzonder was het. De rib uit mijn lijf voor het kaartje waard.


TIMO PISART DRAAIT:

Wilco - The Whole Love (dBpm/Epitaph)
Na het aardige, wat middle of the road-album Wilco (The Album) is Wilco (The Band, voor de duidelijkheid) weer terug met een fenomenale plaat. Opener Art of Almost is ouderwets freaky, of zoals Jeff Tweedy het zelf verwoordt in een interview met de Volkskrant van vandaag: "Gedurfd? Het zou eerder gedurfd zijn als we met een doodnormaal liedje zouden beginnen." Feit blijft dat gitarist Nels Cline in het outro feller van leer trekt dan ooit. Een overrompelende start van een imponerend album, waar verder een paar hele mooie en fijne liedjes voorbij komen, met als hoogtepunt het prachtige 12-minten durende slotstuk One Sunday Morning. Staat bij mij komende weken op repeat op de zondagochtenden. En alle andere dagen van de week.

Hanni El Khatib - Will The Guns Come Out (Innovative Leisere/Bertus)
Wat een heerlijke bezielde bak bluesy garagerock en doowop maakt Hanni El Khatib. Zelf zegt de Palestijns-Filipijnse zanger dat hij zijn liederen schrijft voor eenieder die weleens is neergeschoten of geraakt door een trein. "Knife fight music." Ik zeg: wie van the Black Keys, het oude werk van Cold War Kids en zelfs The White Stripes houdt, doet er goed aan om als de donder Will The Guns Come Out op te zetten.

Battles, Little Scream, Man Man en Rats on Rafts live op Incubate 17-09-2011 en 18-09-2011
Weer een puike editie van het Tilburgse undergroundfestival Incubate achter de rug. Veel goeds gezien, hoogtepunten waren de eigenwijze indiefolk van Little Scream (soort ontspoorde minder sprookjesachtige versie van St. Vincent), de vuige doowop van Man Man, een uitstekend stukje new-new-wave Rats on Rafts (het meesterlijke debuut staat nu op de Luisterpaal), en een bijzonder concert van Battles, midden in de bossen in een natuurtheater. Maar shame on you, Incubate, dat dik veertig bezoekers anderhalf uur in de regen moet staan wachten omdat er iets mis ging met het bussenvervoer terug naar het centrum van Tilburg.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Rats On Rafts - The Moon Is Big

Wat goed is, komt snel. En Rats On Rafts is heel erg goed. De debuutplaat wordt vandaag pas gepresenteerd in WORM in Rotterdam, maar op internet gonst het al van de enthousiaste reacties. God Is Dead, met kinderkoor, is nu al een van mijn favoriete plaatjes van 2011 en ik heb nog nooit zo van saxofoon gehouden als op Patient en Sailor. Zelfs de 9:33 durende afsluiter Jazz duurt geen seconde te lang. Hele bijzondere plaat van een stel jonge honden uit Rotterdam. Ik kan er vanavond niet bij zijn. Balen. Wanneer spelen ze nog meer? Ik wil dit ZIEN!!!

Incubate Festival @ Tilburg
Voor mij was het de eerste keer dat ik op incubate was. Wat een tof festival zeg! Echt ontzettend veel mooie dingen gezien. Daedelus, Brother JT, Little Scream, Jefre Cantu-Ledesma & Paul Clipsom, Gruppe 80, Girl Unit, Ben UFO, David Heartbreak, Munchi en Quien vs Fleck waren zeer sterk. Daarnaast kon ik het kunst en filmprogramma zeer waarderen. En dan heb ik mijn hoogtepunten Battles (in het prachtige natuurtheater van Oisterwijk) en Austra nog niet eens genoemd! Van die laatste heb ik al de hele week de single Lose It (http://www.youtube.com/watch?v=8LJtMrhb558) in mijn hoofd. Volgend jaar ga ik zeker weer!

Houses @ Paradiso
De CD-presentatie van Houses werd door 3VOOR12/Amsterdam zeer lovend besproken. Persoonlijk vond ik dat de overgangen tussen de harde en de rustige stukken in de nummers door de harde drums nog niet helemaal in balans waren (op de plaat gaat dit wel heel goed). Dit gaat in de komende maanden alleen nog maar beter worden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12