The Spirit That Guides Us spreekt zich uit tegen onrecht The Spirit That Guides Us spreekt zich uit tegen onrecht

Nederlandse hardcoreband vraagt met eerste videoclip meer aandacht voor onrecht in de wereld

, Christiaan Walraven

The Spirit That Guides Us spreekt zich uit tegen onrecht

Nederlandse hardcoreband vraagt met eerste videoclip meer aandacht voor onrecht in de wereld

Christiaan Walraven ,

Nog niet eerder was The Spirit That Guides Us zo geëngageerd als bij het verschijnen van hun vijfde langspeler Innocent Blood. De band laat weten de opbrengst van hun album en hun live-shows te zullen delen met de mensenrechtenorganisaties Stop The Traffik, International Justice Mission en een anonieme derde organisatie dat zich inzet tegen pedofielenpraktijken in India en Cambodja.

Nederlandse hardcoreband vraagt met eerste videoclip meer aandacht voor onrecht in de wereld

Nog niet eerder was The Spirit That Guides Us zo geëngageerd als bij het verschijnen van hun vijfde langspeler Innocent Blood. Een aantal maanden geleden werd al bekend gemaakt dat de pay-what-you-want opbrengsten van de vooraf vrijgegeven tracks aan een drietal goede doelen zou worden gegeven. Nu laat de band weten ook de opbrengst van hun album en hun live-shows te zullen delen met de mensenrechtenorganisaties Stop The Traffik, International Justice Mission en een anonieme derde organisatie dat zich inzet tegen pedofielenpraktijken in India en Cambodja.

Met het nieuwe album komt tevens de eerste clip van de band in hun twaalfjarig bestaan. "We hebben ditmaal qua muziek en thematiek echt wat te zeggen", verklaart zanger Erik van Winkelhoff de keuze nu wel een clip te schieten. "We hebben de afgelopen jaren los van elkaar veel documentaires gezien en werden er steeds weer op gewezen hoeveel onrecht er anno 2011 nog in de wereld is. Muzikaal hadden we wel al een idee welke kant we op wilden en dit leek ons een mooi thema voor het album." Aandacht hiervoor vroeg de band ook al door het posten van filmpjes op de Facebookpagina van de band.

Een nieuwe muzikale invloed van The Spirit That Guides Us is shoegaze, waarmee ze de nieuwe term hardgazer invoeren als muzikale richting. "We wilden geen gelikte metalproductie, maar zijn gegaan voor verschillende lagen gitaar in de productie, die samen een soort muur vormen, zoals dat ook in shoegaze gedaan wordt", vertelt Van Winkelhoff. Die aanpak laat de band in de videoclip terugkomen. "We wilden ook geen standaard stoere-mannen-videoclip in een oude loods filmen. We hebben verschillende lagen shots over elkaar heen gezet. Shots van de band en shots uit filmpjes die wij indrukwekkend vonden. Het is een drukke montage geworden die vervreemdend, maar intrigerend werkt; als een David Lynch film."

Aan het einde van de maand doet de band een tour door Duitsland en Nederland. De opbrengsten van die shows zullen ook voor een deel naar de drie organisaties gaan. "Alle bandleden zijn veel bezig met politiek en cultuur. Als het even kan zullen we altijd dieper gaan. The Spirit That Guides Us ging vanaf het begin niet om ons als individuen of om de band zelf."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12