3VOOR12 Draait (week 43): Spinvis, The Brandt Brauer Frick Ensemble, Florence & The Machine

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Black Keys - Lonely Boy (Warner)

3VOOR12 Album van de Week
Spinvis - Tot ziens, Justine Keller (Excelsior)

3FM Megahit
Cold War Kids - Royal Blue (V2)

3FM Album van de Week
Florence & The Machine - Ceremonials (Universal)


DE TOP 10

1. Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
"Erik de Jong heeft opnieuw een intrigerende plaat gemaakt" (Atze de Vrieze)
"Eindelijk na zes jaar de echte opvolger van Dagen Van Gras, Dagen Van Stro" (Menno Visser)
"Het was het wachten waard" (Roosmarijn Reijmer)
"Een van de beste tekstschrijvers van Nederland, ooit" (Stephan van Peursem)
"Dit album raakt mij weer net zo diep als toen, en dat had ik nooit meer voor mogelijk gehouden" (Erik Zwennes)
"Wat is deze nieuwe Spinvis een topalbum" (Willem van Zeeland)

2. The Brandt Brauer Frick Ensemble - Mr Machine (album, !K7/V2)
"Een klassiek ensemble dat zich toelegt op techno, dat heeft werkelijk alles in zich om fout gaan"(Atze de Vrieze)
"Muzikaal gezien een van de interessantste releases van het jaar" (Menno Visser)

3. Florence & The Machine - Ceremonials (album, Island/Universal)
"Laverend tusen episch en poppy, tussen gospel en commercieel" (Menno Visser)

4. Black Keys - Lonely Boy (single, Warner)
"Interessant om te zien waarmee de Black Keys nu aankomen" (Roosmarijn Reijmer)

5. Mosca - Wavey (EP, 3024)
"Vier ontzettend funky technotracks die de komende tijd de vonk zullen zijn bij iedere smeulende dansvloer" (Tomas Delsing)

6. Youth Lagoon - The Year Of Hibernation (Lefse/Konkurrent)
"Heerlijk om in je jetlag roes helemaal mee van de wereld te raken" (Stephan van Peursem)

7. Bon Iver live in Vredenburg Leidsche Rijn 26-10-2011
"Bon Iver was zo compleet anders dan de eerste keer dat ik hem zag" (Atze de Vrieze)

8. Summer Camp - Welcome To Condale (album, Moshi Moshi/NEWS)
"Combineert Best Coast, Weekend en Ariel Pink op niet te versmaden wijze" (Erik Zwennes)

9. Coldplay - Mylo Xyloto (album, Parlophone/EMI)
"Het beste Coldplay album sinds A Rush of Blood to the Head" (Erik Zwennes)

10. Gem Club - Breakers (Hardly Art/Konkurrent)
"Een van de verrassingen op CMJ wat mij betreft" (Stephan van Peursem)


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Bon Iver live in Vredenburg Leidsche Rijn 26-10-2011
Bon Iver was zo compleet anders dan de eerste keer dat ik hem zag, in de Kleine Zaal van Paard. Het begin was groots en bombastisch. De eenvoudige band is uitgebreid met 2e drummer, viool, percussie, 4 blazers, onder wie the mighty Colin Stetson met zijn kanon van een sax. Maar indrukwekkender dan het oorverdovende begin vond ik het intieme tweede deel, Re:Stacks solo en afsluiter Skinny Love. Die rare albumafsluiter Beth/Rest, met galmende 80s piano en gitaarsolo is eigenlijk gewoon zijn variant op Prince's Adore. I liked that one.

The Brandt Brauer Frick Ensemble - Mr Machine (album, !K7/V2)
Een klassiek ensemble dat zich toelegt op techno, dat heeft werkelijk alles in zich om fout gaan. Maar de drie kernleden van de inmiddels tienkoppige groep - de Berlijnse heren Brandt, Brauer en Frick - hebben het heel goed begrepen. Ze laten hun muzikanten sober spelen, zoeken naar de groove, hun instrument anders gebruiken dan eigenlijk de bedoeling is. Het resultaat is Mr Machine, een bewerking van songs van het vorig jaar verschenen debuutalbum (toen met drie muzikanten) en een aantal nieuwe nummers.

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
Erik de Jong heeft opnieuw een intrigerende plaat gemaakt. Zijn liedjes zijn kleine puzzelverhaaltjes die grappig zijn, ontroeren en op een heel eigen manier iets over de wereld zeggen. Mijn favorieten: Oostende, De Grote Zon, Club Insomnia, We Vieren Het Toch en Overvecht.


MENNO VISSER DRAAIT:

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
Eindelijk na zes jaar de echte opvolger van Dagen Van Gras, Dagen Van Stro. Er zijn eigenlijk maar twee Nederlandstalige artiesten waar de teksten er toe doen: De Jeugd en De Spinvis. Het wachten is nu dus op het Handboek Van De Spinvis, zodat we de psalmen kunnen citeren.

Florence & The Machine - Ceremonials (album, Island/Universal)
Laverend tusen episch en poppy, tussen gospel en commercieel: Producer Paul Epworth heeft op meesterlijke wijze Florence weten te temmen, die volgens ingewijden de attentiespan heeft van een fruitvlieg.

Brandt Bauer Frick Ensemble - Mr. Machine (album !K7/V2)
Muzikaal gezien een van de interessantste releases van het jaar. Ga er maar aanstaan: minimal music nagespeeld door echte muzikanten. Bij vlagen irritant, maar intellectueel zaligmakend.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Black Keys - Lonely Boy (Warner)
Bij het album Brothers uit 2010 ben ik definitief ingestapt als Black Keys fan. Funkrock met een grote saluut naar het verleden maar toch helemaal van nu. Die sound is nu, tegen het einde van 2011, door vele anderen ook omarmd. Des te interessanter om te zien waarmee de Black Keys nu aankomen, want december komt het nieuwe album uit. De eerste single is deze week beschikbaar gekomen, voorzien van heerlijk idiote clip.

Rammstein - Mein Land
http://consequenceofsound.net/2011/10/check-out-rammstein-mein-land/
1 Maart in de Ahoy. Volgende maand komt een Rammstein Greatest Hits uit en natuurlijk moet daar ook nieuw materiaal op. Mein Land is typisch Rammstein, niets nieuws onder de zon. You love em or you hate em maar als je Rammstein kunt hebben is dit weer een instant klassiekertje.

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
Vanavond in People's Place Amsterdam ga ik kennismaken met de live uitvoering van het nieuwe Spinvis album bij 3VOOR12 presenteert Spinvis. Het album staat nu ook kakelvers op de luisterpaal. Hij heeft er lang over gedaan om een nieuw album te produceren, maar het was het wachten waard.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (Excelsior/V2)
Weer een mooie, warme plaat van wat mij betreft een van de beste tekstschrijvers in Nederland ooit. Observaties uit het dagelijkse leven, vaak herkenbaar, soms onnavolgbaar, maar altijd poëtisch en raak.  Daarnaast muzikaal ook zeer de moeite waard: van Nederlandstalige krautrock (Club Insomnia) tot hele kleine liedjes. Prachtig.
 
Youth Lagoon - The Year Of Hibernation (Lefse/Konkurrent)
Dromerige, elektronische slaapkamerpop. Heerlijk om in je jetlag roes helemaal mee van de wereld te raken.
 
Gem Club - Breakers (Hardly Art/Konkurrent)
Een van de verrassingen op CMJ wat mij betreft. Had niet verwacht dat hun intieme pop zo goed zou werken live (check: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45233572 ). Vervolgens kon ik de plaat ook een stuk beter waarderen. Voor fans van Perfume Genius en Low.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
Bijna tien jaar na het debuut is Erik de Jong terug op dat zeldzaam hoge niveau. Natuurlijk zagen de afgelopen jaren mooie nummers, samenwerkingen en platen het licht. Maar bij Tot Ziens, Justine Keller zie ik mij weer in die bus zitten. Die bus door een regenachtig Amersfoort - mijn geboortestad - terwijl ik Herfst En Nieuwegein in mijn hoofd meezing, minimaal even vals als Spinvis zelf. Wachten op de trein naar Utrecht, waar ik toen werkte. Hoog Catherijne, Vredenburg, Oudegracht, Neude. Logeren bij de vader van mijn beste vriend in Nieuwegein. Zoals vorige week New York aanvoelde als koffie drinken bij The Notorious B.I.G., zo was dat een bezoek aan de muze van Spinvis. Dit album raakt mij weer net zo diep als toen en dat had ik nooit meer voor mogelijk gehouden. Dankjewel Erik.

Coldplay - Mylo Xyloto (album, Parlophone/EMI)
De eerste helft van Mylo Xyloto vormt wat mij betreft het beste Coldplay album sinds A Rush of Blood to the Head, bijna tien jaar later. Een heel ander album ook, maar nog steeds met een geweldig gevoel voor gouden melodieën. Het is niet moeilijk om jeuk te krijgen van de grootste band van de wereld, maar ik heb anno nu absoluut geen moeite me onder te dompelen in deze perfecte gladgestreken producties, hosanna-teksten en alle grote gebaren. Als popjournalist, of eigenlijk als muziekliefhebber en sich, kreeg je de afgelopen tien jaar zo enorm veel net-niet Coldplay imitaties te horen. Inclusief van Coldplay zelf. Het is een verademing en openbaring om te horen dat de band het zelf nog het beste kan. Leuk om te horen dat de band naar hiphopproducers heeft geluisterd, die op hun beurt weer heel goed naar Coldplayproducties geluisterd hebben. Florence & the Machine? Neh, doe mij maar deze bombast.

Summer Camp - Welcome To Condale (album, Moshi Moshi/NEWS)
Ongeveer het tegenovergestelde van Coldplay maar tevens in het hokje ‘pop’ te stoppen. En hoe, Welcome To Condale combineert Best Coast, Weekend en Ariel Pink op niet te versmaden wijze. Hagstikke retro, hagstikke hip, maar bovenal gewoon heel goed. Doe maar beoordelen op zijn merites.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Duck Sauce - Big Bad Wolf
Natuurlijk is de track al een hele tijd los, en om je de waarheid te zeggen: zo spectaculair vind ik 'm eigenlijk niet. Maar de clip maakt dan wel weer een heleboel goed. Origineel, schuin, vol zelfspot, totaal ongeschikt voor op het werk en gewoon heel erg goed uitgevoerd.

Mosca - Wavey (EP, 3024)
De jonge Brit Mosca wist zich vorig jaar al lekker in de kijker te spelen met een aantal zeer dansvloer-fahige remixen, nu is hij aan de slag gegaan met eigen producties. Volgende week worden de vier tracks die dat heeft opgeleverd, uitgebracht op het 3024 label van niemand minder dan Martyn, de Eindhovense producer uit Washington. Helaas was Mosca er vorige week niet bij op diens avond tijdens ADE - toch het uitgelezen moment om je in de kijker te spelen - maar gelukkig wordt dit gemis op 2 december goed gemaakt. In de tussentijd staat Wavey non-stop op repeat: vier ontzettend funky technotracks die de komende tijd de vonk zullen zijn bij iedere smeulende dansvloer. Echt. Previewen kan op de Soundcloud.

Spinvis - tot ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
De mooiste tot nu toe. Dat kun je natuurlijk bij ieder nieuw album roepen (hoor ik daar al een cynische "jaaaa hoor"?), maar in dit geval is het nog waar ook! De liedjes van Erik de Jong zijn menselijker, directer en begrijpelijker dan ooit, wat ze nog harder aan doet komen dan debuut Spinvis en tweede plaat Dagen Van Gras, Dagen Van Stro. Mag ook wel, we hebben er zes jaar (!) op moeten wachten. Het album staat nu op de luisterpaal en tijdens het luisteren hebben we ook nog een ijzersterk interview op 3VOOR12 staan.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (album, Excelsior/V2)
Van de betere Nederlandse artiesten hoop ik altijd dat hun nieuwe album een meesterwerk zal zijn. Helaas leidt dat nog wel eens tot teleurstellingen, maar wat is deze nieuwe Spinvis een topalbum. Inmiddels een paar keer gedraaid en ik ben er nog lang niet op uitgeluisterd. Nu op de Luisterpaal, bij de fysieke cd krijg je een stripboek van Hanco Kolk.

St Vincent - Strange Mercy (album)
Ik moest even wennen aan deze eigenzinnige zangeressenplaat, die al een maand uit is, maar de afgelopen dagen ben ik hem ineens veel meer gaan draaien. Het album is lovend ontvangen in de internationale pers, maar in Nederland ten onrechte tot nu toe wat ondergesneeuwd. Ze komt naar Crossing Border.

David Guetta - The Sand - Amsterdam Dance Event (dj set)
Hij is de nieuwe nr 1 in de DJ Mag Top 100 en zijn eerste volwaardige dj-set in die hoedanigheid is een absolute galavoorstelling. Hij is bloedcommercieel, maar zijn show kent geen zwakke momenten en dankzij de de sterke Franse disco touch heeft Guetta een veel warmere sound dan veel van zijn DJ Mag Top 10 collega's. Voeg daarbij de spectaculaire visuals en je hebt een show waarmee je zo een festival als Rock Werchter of Roskilde zou kunnen afsluiten.