3VOOR12 Draait (week 40): Martyn, Rustie, Iceage en The Field 3VOOR12 Draait (week 40): Martyn, Rustie, Iceage en The Field

De favorieten van de redactie

, Christiaan Walraven

3VOOR12 Draait (week 40): Martyn, Rustie, Iceage en The Field

De favorieten van de redactie

Christiaan Walraven ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Spinvis - Oostende (Excelsior/V2)

3VOOR12 Album van de Week
Rustie - Glass Swords (Warp/V2)

3FM Megahit
Lana Del Rey - Video Games (Universal)

3FM Album van de Week
Dionne Bromfield - Good For The Soul (Universal)


DE TOP 10

1.
Martyn - Ghost People (Brainfeeder/PIAS)
"Wat een klasse van Martyn wederom. Eigenlijk ga ik op iedere track gewoon heel erg hard." (Christiaan Walraven)
"Ook op zijn merites beoordeeld is dit een van de betere dansplaten die ik dit jaar heb gehoord. Met Popgun natuurlijk als de hit." (Erik Zwennes)
"Meer dan ooit put hij uit oude rave-sounds. Het knappe is dat zijn muziek desondanks niet oudbakken klinkt, maar als een stap vooruit." (Atze de Vrieze)
"Frisse dansplaat met hele toffe samples. Leuk om naar te luisteren, maar vooral goed om op te dansen." (Stephan van Peursem)

2.
Rustie - Glass Swords (Mute/V2)
"Kermismuziek met geperforeerde Smurfen, die op een onwaarschijnlijke wijze toch nog behapbaar is voor radio-oren." (Menno Visser)
"Op plaat is het Rustie die de meest eigen sound neerzet." (Christiaan Walraven)
"Het is over de top, bombastisch soms cheesy, maar tegelijk razend slim en verrassend. Glass Swords is een hinkstapsprong van hiphop, bass en progrock." (Atze de Vrieze)

3.
Iceage - New Brigade (album, What's You Rupture?/V2)
"De plaat New Brigade kan makkelijk gerekend worden tot de beste platen van het jaar." (Erik Zwennes)
"Een plaat waarop je rond wil springen en dingen kapot wil maken. Heerlijk!" (Stephan van Peursem)

4.
The Field  - Looping State Of Mind (Kompakt/NEWS)
"Sfeervol, melancholiek  en groots zonder bombastisch te worden. Fijn hoor!" (Stephan van Peursem)
"Mooi hoe die drummer van The Field duidelijk de leiding neemt op het podium en tegelijkertijd vrijwel continu achter de beat aan speelt." (Atze de Vrieze over het optreden in EKKO)

5.
Neon Indian - Era Extraña (Transgressive/V2)
"De plaat begint met het sublieme Polish Girl, maar ook daarna weet Neon Indian de aandacht vast te houden. Live vielen de nieuwe nummers al op, maar op plaat komen ze eigenlijk nog beter tot hun recht." (Christiaan Walraven)

6.
Spinvis - Oostende (Excelsior/V2)
"Mooiste nummer van het jaar tot nu toe, voorbode van de nieuwe cd, die op 7 november verschijnt." (Willem van Zeeland)

7.
Über Ich - Uniform Child (eigen beheer)
"Arty poptrio uit Amsterdam met poppy track vol verrassende wendingen en sterke hooks. Niet voor niets de opener van de Hollandse Nieuwe 23" (Menno Visser)

8.
Pandora’s Box playlist: DJ Shadow
"Dit is een hele mooie geworden, een playlist die een kader biedt bij de muziek van DJ Shadow, de Jimi Hendrix van de sampler." (Willem van Zeeland)

9.
Joep van Son & Jelle van Veenen - Arie-Wubbo. De ultieme roadmovie (op papier), de Soundtrack (Soundtrack, Uitgeverij Van Lindonk & De Bres)
"De betere popliedjes, shoegaze, indierock en samenzang komen samen in deze negen prachtige liedjes. Echt een flinke aanrader." (Erik Zwennes)

10.
Beirut – The Rip Tide
"Hij is al even uit, maar ik begon hem deze week pas echt grijs te draaien. En de single Santa Fe is zowaar op weg een hit te worden." (Willem van Zeeland)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:

Skrillex - Bangarang (white label, waarschijnlijk via Warner)

Keiharde dubsteptrack en ook een keiharde hit, mocht hij ooit officieel uitkomen. Wat-is-ie verslavend: A banger, zoals ze dat zo mooi in de UK noemen.

Rustie - Glass Swords (Mute/V2)
Schotse dubstepgast die je even de oren wast. Kermismuziek met geperforeerde Smurfen, die op een onwaarschijnlijke wijze toch nog behapbaar is voor radio-oren.

Über Ich - Uniform Child (eigen beheer)
Arty poptrio uit Amsterdam met poppy track vol verrassende wendingen en sterke hooks. Niet voor niets de opener van de Hollandse Nieuwe 23, zoals altijd ge-A&R-ed door collega @Derique.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Martyn - Ghost People (Brainfeeder/PIAS)

Ik draai deze plaat nu een paar weken en ik wordt er heel enthousiast van! Erg blij dat we hem nu met jullie kunnen delen, want hij is te gek. Wat een klasse van Martyn wederom. Ditmaal uitgebracht op het Brainfeeder label van Flying Lotus en nog beter dan voorganger Great Lengths. Popgun, met heerlijke Public Enemy sample is het hoogtepunt, maar eigenlijk ga ik op iedere track gewoon heel erg hard.

Neon Indian - Era Extraña (Transgressive/V2)
De plaat begint met het sublieme Polish Girl, maar ook daarna weet Neon Indian de aandacht vast te houden. Deze zomer zag ik de band nog op OFF! Festival in Polen. Daar vielen de nieuwe nummers al op, maar op plaat komen ze eigenlijk nog beter tot hun recht. Het is de chillwave voorbij, maar wat een toffe plaat is het geworden.

Rustie - Glass Swords (Warp/V2)
Afgelopen weekend op Off Centre bleek Rustie gaan live artiest te zijn, maar Jamie XX, Africa Hitech, Ada, Marius en bovenal Nathan Fake maakten het weekend toch nog om volop te genieten. Op plaat is het echter Rustie die de meest eigen sound neerzet. Sommige nummers schuren wel wat dicht tegen de trance aan, maar dat mag de pret van de compacte producties niet drukken.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Joep van Son & Jelle van Veenen - Arie-Wubbo. De ultieme roadmovie (op papier), de Soundtrack (Soundtrack, Uitgeverij Van Lindonk & De Bres)

Laat me niet merken dat jullie zitten te slapen op dit nieuwe pareltje uit kamp Joep van Son hoor. Samen met Jelle van Veenen, vriendin Mariska waarmee hij ook in The Sugarettes zit en Pien Feith maakte hij een soundtrack bij een boek. Dat het een onmogelijke titel heeft en je wellicht nog nooit van Joep van Son & Jelle van Veenen had gehoord, mag niet in de weg staan van beluistering. De betere popliedjes, shoegaze, indierock en samenzang komen samen in deze negen prachtige liedjes. Echt een flinke aanrader.

Martyn - Ghost People (album, Brainfeeder/PIAS)
Onze eigenste beste Martyn is terug. Dat klinkt natuurlijk veel te knus voor zo’n internationaal georiënteerde producer en dat is ook zo. Want ook op zijn merites beoordeeld is dit een van de betere dansplaten die ik dit jaar heb gehoord. Met Popgun natuurlijk als de hit. Waar UK garage en technoproducties elkaar ontmoeten en natuurlijk die onvergetelijke ‘IIIIEEEEEE’, ach luister nou maar gewoon.

Iceage - New Brigade (album, What's You Rupture?/V2)
Met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar zijn deze vier Denen vervelend jong voor zo’n briljant debuut. De plaat New Brigade kan namelijk makkelijk gerekend worden tot de beste platen van het jaar. Energie als Male Bonding, branie als Jay Reatard en geweld als Liturgy en dat samengebald in die twaalf briljante liedjes. Inmiddels is bloggend Amerika al keihard voor het kwartet gevallen. New York Times, Pitchfork en The New Yorker staken de loftrompet. Nu is het aan Nederland om te vallen voor de charmes van New Brigade en de livegekte van Iceage.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Rustie – Glass Swords (album, WARP/V2)

Twee jaar na zijn maatje Hudson Mohawke komt Glaswegian Rustie eindelijk met zijn debuutalbum. Het is over de top, bombastisch soms cheesy, maar tegelijk razend slim en verrassend. Glass Swords is een hinkstapsprong van hiphop, bass en progrock. De hits: Ultra Thizz, Death Mountain, Hover Traps en All Nite.

Martyn – Ghost People (album, Brainfeeder/PIAS)
Ook Martyn heeft een erg spannende plaat gemaakt, zijn tweede. De dubstep heeft hij definitief achter zich gelaten. Meer dan ooit put hij uit oude rave-sounds. Het knappe is dat zijn muziek desondanks niet oudbakken klinkt (denk Zomby’s Where Were You In 1992), maar als een stap vooruit. Vrijdag 21 oktober in Trouw op Amsterdam Dance Event.

The Field live in EKKO 06-10-2011
The Field rekt microsamples op tot minutenlange geluidstunnels, met live bas en drums. Mooi hoe die drummer van The Field duidelijk de leiding neemt op het podium en tegelijkertijd vrijwel continu achter de beat aan speelt. Axel Willner, het brein zelf, tikt kalmpjes drie glaasjes rode wijn achterover tijdens zijn stijlvolle set. Over The Ice (van de eerste plaat) is nog altijd zijn 'hit', krijgt bizar veel meer respons dan alles hiervoor. Blijft dan ook een meesterlijke hook.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Martyn  - Ghost People (Brainfeeder/PIAS)
Frisse dansplaat met hele toffe samples. Popgun is voor mij de dancetrack van het jaar, de Public Enemy sample daarin is redelijk briljant. Leuk om naar te luisteren, maar vooral goed om op te dansen.

Iceage  - New Brigade  (What's You Rupture?/V2)
Heerlijk opzwepende plaat van jonge gastjes uit Denemarken. Een plaat waarop je rond wil springen en dingen kapot wil maken. Kan je soms nodig hebben. Heerlijk! Kijk er naar uit om ze live te zien op Le Guess Who?

The Field  - Looping State Of Mind (Kompakt/NEWS)
Natuurlijk niet meer zo verrassend als zijn eerste platen, maar wat luistert die nieuwe van The Field weer lekker weg. Sfeervol, melancholiek  en groots zonder bombastisch te worden. Fijn hoor!


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Spinvis - Oostende
(Excelsior/V2)
Mooiste nummer van het jaar tot nu toe, voorbode van de nieuwe cd, die op 7 november verschijnt.

Beirut – The Rip Tide
Hij is al even uit, maar ik begon hem deze week pas echt grijs te draaien. En de single Santa Fe is zowaar op weg een hit te worden.

Pandora’s Box playlist: DJ Shadow
Collega Atze de Vrieze maakt al een tijdje playlists geïnspireerd op de inspiratiebronnen van artiesten. Dit is een hele mooie geworden, een playlist die een kader biedt bij de muziek van DJ Shadow, de Jimi Hendrix van de sampler.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12