Song van het Jaar 2011: De keuze van Marien Dorleijn (Moss)

Dorleijn: “Misschien een opmerkelijke keuze, maar ik krijg iedere keer kippenvel"

Pepijn van Gils ,

15 december wordt de Song van het Jaar 2011 bekend gemaakt, en tot 12 december kun jij bepalen welk liedje dat wordt. Roosmarijn Reijmer vroeg Marien Dorleijn, zanger en gitarist van Moss, gisteravond in 3VOOR12RADIO naar zijn vijf favorieten uit de 200 songs die het VPRO Hitteam nomineerde.

Dorleijn: “Misschien een opmerkelijke keuze, maar ik krijg iedere keer kippenvel"

15 december wordt de Song van het Jaar 2011 bekend gemaakt, en tot 12 december kun jij bepalen welk liedje dat wordt. Roosmarijn Reijmer vroeg Marien Dorleijn, zanger en gitarist van Moss, gisteravond in 3VOOR12RADIO naar zijn vijf favorieten uit de 200 songs die het VPRO Hitteam nomineerde (luisteren kan hier op Spotify).

Het nieuwe album van Moss, Ornaments, komt eind januari uit. "Het album is gemixt en gemasterd. Het fysieke album krijg ik deze week te zien. Ik vind het tegelijkertijd bijzonder gaaf en spannend, zoals altijd." Als het zover is komt Dorleijn er in januari over bijpraten in de 3VOOR12 Radio-uitzending bij Roos.

Dorleijn vond het muzikaal gezien een heel moeilijk jaar. "Ik heb er al meerdere discussies gehad over of het wel een goed muziekjaar was. Voor buitenlandse bandjes vond ik eigenlijk van niet. Voor Nederlandse bandjes daarentegen juist wel. Verder heb ik het idee dat 2010 gewoon een heel goed muziekjaar was. Desalniettemin ben ik er wel uitgekomen en had ik snel mijn keuze gemaakt. Ik vind dat ik een mooie top 5 heb, met voornamelijk Nederlandse bands."

Lola Kite - Everything's Better
"Ik kende het nummer al een tijd omdat Jasper, de bassist van Moss, ook in Lola Kite speelt natuurlijk. Ik vind het een heel goede popsong en een te gekke band met te gekke liedjes, die er gewoonweg in mijn lijst moest staan."

War on Drugs - Baby Missiles
"Dat is echt zo'n liedje dat in onze bus werd gedraaid en waarvan ik steeds vroeg wie het ook alweer was. Ook toen ik het in de lijst zag staan en opzocht op internet dacht ik weer 'oh ja, dat is dat liedje dat we altijd in de bus draaide'. Ik krijg er een Bruce Springsteen gevoel bij. Het gaat maar door en door alsof er geen refrein in zit. Heel intrigerend liedje als het ware."

Roosbeef - Twijfelaar
"Die plaat is gewoon waanzinnig. Het blijft maar in mijn kop zitten. Ik heb heel weinig met Nederlandse muziek, maar er zijn een paar uitzonderingen, zoals Spinvis en Roosbeef. Zij heeft mij vooral ook live heel erg overtuigd. Ik draai zo'n live-versie van Twijfelaar die afgelopen jaar in het ochtendprogramma van Giel Beelen werd opgenomen. Die vind ik echt waanzinnig goed."

Alamo Race Track - Unicorn Loves Deer
"Ik had alle nummers van Alamo Race Track wel in mijn de top 5 willen stoppen, maar ik kon alleen dit nummer kiezen. Dit was dit jaar echt de beste Nederlandse plaat en ik heb hem ook grijsgedraaid. Iedereen zou deze plaat moeten kopen. Unicorn Loves Deer is slechts een van die fantastische nummers, op een album dat vol staat met muzikale liedjes. Ik ben altijd al fan geweest en ook Moss is wel eens een klein beetje door ze geinspireerd."

Lana del Rey - Video Games
"Misschien een opmerkelijke keuze, het is echt een nummer met een verhaal. Ze heeft dan misschien rijke ouders en ook ik heb op internet wel eens dingen van haar gezien die niet zo goed waren maar, dit liedje is zo ontzettend goed. Iedere keer als ik het opzet krijg ik gewoon kippenvel."