Legendarische Minny Pops terug na 30 jaar podiumstilte

Met unieke optredens en een live cd met materiaal uit 1981

Christiaan Walraven ,

De vooruitstrevende en legendarische Nederlandse band Minny Pops is terug en doet de komende maanden een aantal unieke optredens na dertig jaar afwezigheid van de podia. Daarnaast brengt de band een nieuwe liveplaat uit met materiaal opgenomen in de Melkweg in 1981. Maar noem het tegenover zanger/bandleider Wally van Middendorp geen reünie. “Nee, zo zou ik het niet zeggen. Ik zie het als een reformatie.”

Met unieke optredens en een live cd met materiaal uit 1981

De vooruitstrevende en legendarische Nederlandse band Minny Pops is terug en doet de komende maanden een aantal unieke optredens na dertig jaar afwezigheid van de podia. Daarnaast brengt de band een nieuw livealbum uit met materiaal opgenomen in de Melkweg in 1981. Maar noem het tegenover zanger/bandleider Wally van Middendorp geen reünie. “Nee, zo zou ik het niet zeggen. Ik zie het als een reformatie.”

Minny Pops werd eind jaren ’70 opgericht en maakte binnen een paar jaar furore in binnen- en buitenland. De band werd getekend bij Factory Records, het label waar ook onder andere Joy Division, New Order en A Certain Ratio platen uitbrachten, en was de eerste Nederlandse band die een sessie deed bij John  Peel. De laatste optredens van de band waren in 1981 en na dertig jaar afwezigheid van de podia gaat de band nu weer optreden. “De afgelopen jaren is er veel interesse in welke bands uit het verleden invloed hebben gehad, zoals Echo & The Bunnymen of Magazine. Minny Pops nu ook.”

De eerste data voor optredens zijn er vier in Engeland, waar ex-Hollandse Nieuwe van de Maand Rats On Rafts het voorprogramma zal invullen, maar Van Middendorp belooft dat er ook in Nederland optredens zullen volgen. “Er zullen de komende tijd meerdere momenten zijn waarop we unieke optredens geven. Dat zullen geen optredens zijn zoals we ze indertijd deden. We haalden toen het maximale uit de middelen die er voor handen waren. Nu zullen we per optreden kijken wat we willen neerzetten.”

Bij het reformeren heeft Van Middendorp alle leden die deel uit hebben gemaakt van de band geprobeerd te benaderen. Een ex-bandlid is echter inmiddels overleden en twee andere heeft hij niet kunnen traceren. “Maar de rest gaat in ieder geval op een of andere manier mee bemoeien” Tussen die rest zitten onder andere Gerard Walhof (tegenwoordig Hoofdredacteur VPRO Radio) en Frans Hagenaars (producer van veel succesvolle Excelsior-releases, Bettie Serveert’s Palomine e.v.a.).

Als opwarmer voor de reformatie wordt het livealbum Standstill To Motion uitgebracht, waarbij voor het eerst Minny Pops te horen is in de formatie waarmee ook de John Peel sessie werd opgenomen. “Dat concert was opgenomen door Stichting Popmuziek Nederland op een 8-sporen recorder. Ik was verbaasd hoe krachtig dat optreden klonk. We hebben het toen laten mixen door Reinier Rietveld, die speelde bij een andere Factory-band: Quando Quango.”

Daarnaast werkt Van Middendorp ook mee aan een viertal ULTRA-avonden in Nederland in maart 2012. Onder die naam werd in de periode 1979-1983 concerten gegeven van artiesten die ‘post-punk experimentele pop’ maakten, “waarin muzikanten en kunstenaars wereldwijd de directheid, energie en ‘do-it-yourself’ filosofie van punk combineerden met ideeën, methoden en technieken veelal ontleend aan avant-garde kunst, jazz, elektronische en modern klassieke muziek.”

Op deze avonden in 2012 zullen artiesten van toen laten horen wat ze nu doen (o.a. Minny Pops, Kiem, Nasmak, Mekanik Kommando en Bazooka) en artiesten van nu zich laten inspireren door de muziek van toen (o.a. Rats On Rafts, Hunting The Robot en Spoelstra). Daarnaast zal een boek van Harold Schellinx verschijnen bij uitgeverij Lebowski, over ULTRA en het tijdschrift Vinyl, dat tussen 1981 en 1988 werd uitgegeven.

Verder zijn er op dit moment nog geen plannen voor Minny Pops, aldus Van Middendorp, “Maar er komen absoluut shows in Nederland en als er interesse is vanuit het buitenland zeggen we daar ook heen. Als Coachella bijvoorbeeld belt en vraagt of wij willen spelen op het festival in 2013, zeggen we daar zeker geen nee tegen.”