Le Guess Who: Boemklatsch overstijgt zichzelf niet

‘Next level-show’ is pas op de plaats

Renate van Roosmalen ,

"You definitely haven’t seen this before", belooft het LGW-programmaboekje. Een gedurfde belofte voor een Utrechtse act op een Utrechts festival. Toch klopt het, want vanavond presenteert Boemklatsch de nieuwe show ‘Boemklatsch Equalizer’. Het dj- en inmiddels ook vj-collectief spreekt zelf van een “driedimensionale ervaring, waarin visuals en muziek volledig geïntegreerd zijn”. Helaas klinken die woorden spannender dan het uiteindelijke resultaat.

‘Next level-show’ is pas op de plaats

"You definitely haven’t seen this before", belooft het LGW-programmaboekje. Een gedurfde belofte voor een Utrechtse act op een Utrechts festival, al helemaal omdat de act in kwestie nagenoeg elke maand in Tivoli Oudegracht optreedt. Toch klopt het, want vanavond presenteert Boemklatsch de nieuwe show ‘Boemklatsch Equalizer’. Het dj- en inmiddels ook vj-collectief spreekt zelf van een “driedimensionale ervaring, waarin visuals en muziek volledig geïntegreerd zijn”. Helaas klinken die woorden spannender dan het uiteindelijke resultaat.

GEZIEN
Boemklatsch, Le Guess Who?, zaterdag 26 november, Tivoli Oudegracht

MUZIEK
Boemklatsch is al jarenlang een bekend Utrechts fenomeen. Begonnen in EKKO brachten ze hiphop, elektronica en dance bij elkaar, uitmondend in de uiterst succesvolle Dum Dum-feesten in Tivoli Oudegracht. Het optreden van vannacht is dan ook een thuiswedstrijd. Zoals beloofd staat het podium vol met projectiezuilen, waarop tijdens het optreden visuals vertoond worden. Die hadden we inderdaad niet eerder gezien. Toch doet het geheel bijzonder vertrouwd aan. De muziek gaat van boem-klatsch, het publiek is studentikoos en de met muts en petjes getooide dj’s lachen.

PLUS
Boemklatsch is consistent in zijn draaien en stelt daardoor vrijwel nooit teleur. Mits je ervan houdt, staat het collectief garant voor een gezellig avondje uit. De remixes zijn weinig verrassend, maar dragen allemaal het herkenbare Boemklatsch-signatuur. Net als de visuals, die simpel en minimalistisch zijn. Wat extra aankleding op het podium is bovendien altijd leuk om naar te kijken.

MIN
Doordat de visuals niet altijd synchroon lopen met de muziek, blijft er een scheiding tussen de twee bestaan. En hoewel de uitgeknipte stroken projectiescherm onder het mom van equalizer leuk bedacht zijn, is over de podiumopstelling minder goed nagedacht. De dj’s zijn met hun draaitafel weggemoffeld achter en tussen de zuilen, waardoor het publiek ze nauwelijks kan zien. Zelfs MC Attactic blijft achter de schermen heen en weer lopen, in plaats van - zoals gebruikelijk - op de voorgrond te treden om het publiek op te zwepen. Daarbij mogen de visuals zelf wel wat spannender: het optreden is herkenbaar genoeg om niet elk half uur de naam Boemklatsch te projecteren.

CONCLUSIE
De ‘driediemensionale totaalervaring’ wordt niet waargemaakt, maar Boemklatsch speelt een leuke set zoals het publiek van ze gewend is. Niets meer, niets minder.

CIJFER
6,5