Are You A Lion scheidt de mannen van de jongens Are You A Lion scheidt de mannen van de jongens

Stonermuzikanten vormen folkband

, Atze de Vrieze

Are You A Lion scheidt de mannen van de jongens

Stonermuzikanten vormen folkband

Atze de Vrieze ,

Hun vrienden zullen ze raar aangekeken hebben. Zanger/gitarist Tije Oortwijn en gitarist Harald de Ruiter hadden een achtergrond in de stonerrock, Ruben Zunnebeld in de metal, maar gezamenlijk begonnen ze Are You A Lion, een folkband. Deze week presenteert de band zijn titelloze debuutalbum in het Burgerweeshuis in Deventer.

Stonermuzikanten vormen folkband

Hun vrienden zullen ze raar aangekeken hebben. Zanger/gitarist Tije Oortwijn en gitarist Harald de Ruiter hadden een achtergrond in de stonerrock, Ruben Zunnebeld in de metal, maar gezamenlijk begonnen ze Are You A Lion, een folkband. Frontman Tije Oortwijn heeft tegenwoordig zelfs een ferme baard. “Die heb ik zo nu en dan”, verdedigt hij. Deze week presenteert de band zijn titelloze debuutalbum in het Burgerweeshuis in Deventer. “Bassist Geert te Bos is er het laatste bij gekomen”, vertelt Tije Oortwijn. “We hebben flink moeten zoeken. Bassisten zijn schaars in Zwolle en omgeving. Iedereen is drummer of gitarist.”

Zwolle en omgeving, daar komen de bandleden van Are You A Lion inderdaad vandaag. Ze kennen elkaar uit het uitgaansleven van Zwolle en Deventer, waar ze in verschillende lokale bands speelden. Met Are You A Lion belandden ze begin dit jaar op Eurosonic en dit najaar op de Popronde, waar ze vaak geboekt werden. “Spelen is voor ons heel belangrijk. Het liefst willen we alle mooie zaaltjes van Nederland aandoen. Onze presentatie is in Deventer. Hedon in Zwolle zou nog meer voor de hand liggen, maar in Deventer slaat onze muziek goed aan. Burgerweeshuis is een fijne, intieme zaal om in te spelen.”

Are You A Lion is zeker geen zijproject, zo vertelt Oortwijn. De band is van plan jaren door te gaan en meerdere albums te maken. De stijlverandering past dan ook meer bij een natuurlijke ontwikkeling van de leden. “Ik ben dertig, veel van mijn vrienden zijn ongeveer even oud. Vroeger luisterde ik veel naar bands als Queens Of The Stone Age en Masters Of Reality. Daar is steeds meer muziek bij gekomen, oude muziek van Bob Dylan en Neil Young, maar vooral ook nieuwe bands als Fleet Foxes en Midlake. Die draai ik helemaal grijs.”

De eerste single van Are You A Lion heet Your Stranger en gaat over mensen die van elkaar vervreemden. “Het begon bij de eerste zinnen: Somewhere in the distance, you’re a satellite, floating out of reach. Van daaruit ontwikkelde het zich langzaam verder. Het is geen autobiografisch liedje. Voor mij draait songschrijven altijd meer om de melodielijnen, die moeten echt raken.” Net zoals teksten van ondergeschikt belang is, duurde het ook lang voor de band een naam kreeg. Uiteindelijk kwam een vriend met het uiteindelijke idee. “Het is een Amerikaanse uitdrukking”, zegt Oortwijn. “Het betekent zoveel als: ben jij een echte kerel?”

Het titelloze debuutalbum van Are You A Lion wordt 18 november 
gepresenteerd in het Burgerweeshuis in Deventer. Het album verschijnt op Goomah/V2 en staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12