Hooikoorts: Blokkenschema Pinkpop 2011 bekend

Het plannen kan beginnen

Tamara Jansen ,

Over twee weken gaat Pinkpop 2011 van start in een hopelijk zonnig Landgraaf. Vanaf vandaag begint de festivalkoorts echt, want de organisatie zette het blokkenschema online.

Het plannen kan beginnen

Update 30-5: Pinkpop publiceert het blokkenschema op haar website.

Update 13-04
Pinkpop heeft zojuist de laatste act bevestigd: Hanson.

Update 07-04: Het Britse electropop-duo Hurts zal de Pinkpop-zondag openen op de Mainstage.

Update 31-03: Drie nieuwe namen zijn door de organisatie bevestigd: Cage The Elephant en VersaEmerge zijn toegevoegd aan de zondag, Eliza Doolittle speelt op maandag.

Woensdag 16 maart, het is tijd voor de jaarlijkse Pinkpop persconferentie in Paradiso. Tijdens de presentatie zal naar traditie het grootste gedeelte van het programma bekend worden gemaakt door Pinkpopbaas Jan Smeets. De afgelopen tijd waren de headliners al naar buiten gebracht: Coldplay, Kings of Leon en Foo Fighters.

Voor de perspresentie had geen mooiere dag uitgekozen kunnen worden. Een van de eerste zonnige dagen, wat de festivalkriebels al meer doet oplaaien. Rond een uur of twaalf marcheert Giel Beelen met Blaas of Glory door de zaal. Beelen presenteert traditiegetrouw de middag.

Nu of Nooit winnares Madi mag na het openigspraatje een aantal nummers zingen. De zangeres zal met haar band Pinkpop 2011 openen. Ook Dazzled Kid en Tim Knol spelen tussendoor elk drie nummers en bevestigen zich zo ook voor het festival.

Zodra Smeets op het podium wordt geroepen, vertelt hij over de reeds bevestigde bands. Hieruit blijkt dat er een recordbedrag betaald is voor de afsluiter van zaterdag, Coldplay. Ook Amnesty International is aanwezig en overhandigt Jan Smeets het eerste bekende roze Pinkpop-hoedje van 2011, die gelijk wordt opgezet.

Dit jaar gaat Pinkpop de samenwerking aan met ANWB. De twee partijen willen de Pinkpopbezoekers stimuleren zoveel mogelijk samen te reizen met de auto. Met een website kunnen bezoekers elkaar vinden om te carpoolen. Deze actie wordt op het festival beloond met korting op de parkeerkaart en een controle van je auto.

Maar iedereen komt natuurlijk voor de namen. Deze worden, zoals elk jaar, per dag bekend gemaakt door Jan Smeets en ondersteund door een filmpje. Smeets zegt blij te zijn met het feit dat er voor aanvang, nog maar 22 namen ‘geraden’ waren, door de verschillende blogs. Het programma wordt op vijf namen na bekend gemaakt, waarbij Smeets vertelt dat de vijf komende namen, voornamelijk openingsacts zijn.

Programma

Zaterdag
Coldplay
Elbow
Lifehouse
De Staat
Alter Bridge
Simple Plan
Manic Street Preachers
Selah Sue
Ash
Madi

Zondag
Kings Of Leon
White Lies
Wolfmother
Tim Knol
Avenged Sevenfold
Justin Nozuka
The Bloody Beetroots
Graffiti6
Laura Jansen
VersaEmerge
Cage The Elephant

Maandag

Foo Fighters
Kaiser Chiefs
Volbeat
Go Back To The Zoo
Two Door Cinema Club
Plain White T’s
Scouting For Girls
30 Seconds To Mars
The Script
The Gaslight Anthem
Beatsteaks
Deadmau5
Band Of Horses
All Time Low
Dazzled Kid
Eliza Doolittle

Na de bekendmaking is er nog ruimte voor wat vragen. Het opvallendste nieuws is, dat er een riolering wordt aangelegd op Megaland, waardoor de Dixies worden vervangen voor doorspoeltoiletten. Bier en al het ander eten en drinken blijft dezelfde prijs. Op de vraag of er dit jaar ook halve liters bier worden gekocht antwoord Smeets: "We moeten ook leren matigen, dus geen halve liters. Veel mensen zijn tegenwoordig ook een beetje aan de zware kant", al wijsend naar de jongen die de vraag stelde.

Kaarten voor Pinkpop, wat gehouden wordt op 11, 12 en 13 juni gaat 19 maart in de voorverkoop. Als opwarmer heeft 3VOOR12 een videoplaylist voor je samengesteld. Kaarten winnen? Dat kan deze week via de nieuwsbrief van 3VOOR12 en bij 3VOOR12RADIO.