Backup mc van Jiggy Dje en Önder op eigen benen

Rapper Tellem presenteert debuut mixtape CakeBoys Vol. 1: Taart & Polo

Erik Zwennes ,

Hij is pas achttien jaar jong, maar heeft er al tours met Jiggy Dje en Önder op zitten. Tarik “Tellem” Mazian stapt uit de schaduw van zijn mentors en presenteert vandaag zijn eerste mixtape CakeBoys Vol. 1: Taart & Polo.

Rapper Tellem presenteert debuut mixtape CakeBoys Vol. 1: Taart & Polo

Hij is pas achttien jaar jong, maar heeft er al tours met Jiggy Dje en Önder op zitten. Amersfoorter Tarik “Tellem” Mazian stapt uit de schaduw van zijn mentors en presenteert vandaag zijn eerste mixtape CakeBoys Vol. 1: Taart & Polo. Met een beetje hulp van rapper Önder, maar vooral veel enthousiasme, hard werken en een beetje zeuren om beats. Beluister de tape nu op de Luisterpaal.

Tellem was vijftien toen hij zich inschreef voor een lokale Amersfoortse bandwedstrijd. De eerste voorronde moest nog beginnen toen hij van iemand hoorde dat de Amersfoortse mc Jiggy Dje in de jury zat. “Ik wilde niet meer meedoen. Wat baalde ik. Als Jiggy in de jury zit wil je natuurlijk extra hard komen.” Tellem gaf toch zijn optreden en ging niet door naar de volgende ronde. Toch kwam Jiggy Dje na afloop naar hem toe. “Hij vond het dope wat ik deed en zei dat ik vooral door moest gaan.”

Het was een bijzondere ervaring: Tellem is zelf een kind van de Nederlandse hiphop uit die tijd. “DAC, Jiggy Dje, Opgezwolle, U-niq, ik kende echt alles. Als iemand mij een vraag stelt over Nederlandse shit zit het er dik in dat ik hem kan beantwoorden. Later leerde ik via mijn broer (Elias “DJ Elias” Mazian, red) ook Amerikaanse klassiekers kennen. Tegenwoordig luister ik vooral naar jonge Amerikanen. Je merkt dat je sneller een klik hebt met het materiaal van leeftijdsgenoten.”

Een tijdje later, Önder had net zijn Turkse Pizza EP uitgebracht, nodigde Jiggy Dje hem uit voor een show. “Gewoon om backstage wat te hangen. Önder twijfelde of hij het nummer De Hossel wel zou doen, hij kende de tekst niet helemaal. Ik zei dat ik het wel kende en wel mee wilde doen. Dat was mijn eerste echte podiumervaring.” Tellem werd onderdeel van de Noah’s Ark familie en deed live backups voor Spacekees, Önder en Jiggy Dje. Hij ging mee tijdens de De Ark de Triomf tour en daarna met Bangbros (Hef en Önder).

Tellem wilde vanaf toen niet meer alleen als backup opereren en hij begon aan eigen tracks te werken. Önder fungeerde als zijn mentor. “Hij is een soort filter: hij laat me weten of iets hard is of niet. Hij zegt me wanneer iets af moet zijn en zegt er wat van als ik te lui ben. Hij zei: ‘als je altijd backup wil blijven moet je vooral zo door gaan’, nu woont hij in Amsterdam, maar doet hij hetzelfde via ping. Op een gegeven moment merkte ik dat de tracks die ik maakte ergens heen gingen. Önder kwam met het idee van ‘CakeBoys’ en het begon echt een geheel te worden.”

Voor beats moest Tellem, ondanks zijn bekende collega’s, nog gewoon zeuren. “Producers zijn natuurlijk minder makkelijk wanneer je nog geen naam voor jezelf hebt en nog nooit wat hebt uitgebracht. Je zult ergens moeten beginnen. Felix (Producer Felix “Yung Felix/FX” Laman, red.) komt uit Amersfoort. Ik zie hem wekelijks en ben het gewoon steeds gaan vragen.” Naast Felix staan op CakeBoys Vol. 1 producties van Spanker, Beatsofreen, Sound Seduction, FS Green, Abstract en Hype. Zijn eerste mixtape is amper uit, maar Tellem is al druk bezig met het vervolg. “Ik wil gewoon tracks maken en ervaring opdoen. Op een gegeven moment kan ik gaan denken aan een album, maar alles op zijn tijd.”

Beluister CakeBoys Vol. 1: Taart & Polo, met een cover van schilder Brian Elstak, op de Luisterpaal of download hem in zijn geheel via Statemagazine. Tellem doet dit jaar mee aan de Grote Prijs van Nederland.