3VOOR12 Draait (23): Nouveau Riche, Black Lips en M-JO & The Jesus Herb 3VOOR12 Draait (23): Nouveau Riche, Black Lips en M-JO & The Jesus Herb

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (23): Nouveau Riche, Black Lips en M-JO & The Jesus Herb

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Frank Turner - Peggy Sang The Blues (Epitaph)

3VOOR12 Album van de Week
Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (EMI)

3FM Megahit
Hard Fi - Good For Nothing (Warner)

3FM Album van de Week
Arctic Monkeys - Suck It And See


DE TOP 10

1. Nouveau Riche - Alziend Oor (Nouveau Riche Music/AT)
"Pompende electro bangers volgespit met schunnige taal, waarvan de meisjes vanzelf hitsig hun shirt uit willen trekken" (Atze de Vrieze)
"Een plaat vol met vieze teksten ondersteund door heerlijk beats. Lekker hoor."(Tamara Jansen)
"Getalenteerd en gestoord groepje mc’s van de dikste beats van het moment" (Erik Zwennes)

2. Black Lips - Arabia Mountain (CoOp/V2)
" Een perfecte plaat voor tussendoor en ieder moment van de dag" (Jochem Boom)
"Een energiek, grappig en sterk nieuw album" (Erik Zwennes)
"De plaat is op punten heerlijk rauw, maar ook damn catchy en biedt de perfecte soundtrack om dronken over het strand te strompelen" (Ingmar Griffioen)

3. M-JO & The Jesus Herb - A Brand New Universe (Eigen beheer/online)
"Wat mij betreft staat er geen misser op A Brand New Universe" (Erik Zwennes)
" The Jesus Herb biedt alle gelegenheid om de vlam in je enorme pretsigaret te jagen en je op gepaste lome tred naar de bodega te bewegen" (Ingmar Griffioen)

4. Nero & BBC Philarmonic Orchestra - Dubstep Symphony
"Een dikke twintiig minuten lang durende trip met donkere dreigende toeters, opzwepende violen en classic dubstep beats" (Roosmarijn Reijmer)
"Deze werd afgelopen week live uitgevoerd op BBC radio, en dat is op zijn minst bijzonder te noemen" (Bart Snoeren)

5. Pinkpop 2011
"Het is tijd om mijn tas in te pakken en naar Landgraaf te vertrekken. Met als soundtrack onderweg natuurlijk de 3VOOR12 Pinkpop Luisterpaal." (Roosmarijn Reijmer)
"We warmen al even op voor Pinkpop en ik moet zeggen dat dat heel geen straf was"  (Ingmar Griffioen)

6. Emma Louise - Jungle
"Geweldige stem op 'n voortstuwende song" (Rudy Mackay)

7. Woods  - Sun And Shade (Woodsist/Konkurrent )
"Freaky folk, niet alles hoeft zuiver te zijn om je te raken. Mooie, rafelige liedjes, nu al een stuk toegankelijkere dan hun vorige platen" (Stephan van Peursem)

8. Kasabian - Switchblade Smiles
"Deze gloedjenieuwe Switchblade Smiles grijpt eindelijk weer een beetje terug op de energie van Club Foot zoals op hun debuut"(Roosmarijn Reimer)

9. Hollandse Nieuwe 19 (3VOOR12/Eigen Beheer)
"Van nieuw Nederlands talent krijg ik nooit genoeg. De negentiende compilatie is een uitzonderlijk sterke editie" (Jochem Boom)

10. Givers - In Light (album)
"Dit zijn technisch virtuoze muzikanten, die arty Vampire Weekend-achtige muziek maken die ingewikkeld in elkaar zit, maar tegelijkertijd steeds heel toegankelijk blijft. Check it out!" (Willem van Zeeland)


DE LIJSTJES

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Tune-Yards live in Paradiso 06-06-2011
Die tweede Tune-Yards plaat W H O K I L L S groeit nog steeds op me, zeker na haar zeer overtuigende late maandagavondshow in de volle kleine zaal. Tune-Yards maakt excentrieke, vreemde maar toch buitengewoon catchy tribal folk. Zeer ritmisch, live opvallend soulvol en met twee saxofoons ook nog eens Fela-verantwoord. Een van de acts om naar uit te kijken op Great Wide Open.

Nouveau Riche - Alziend Oor (Nouveau Riche Music/AT)
Chique naam voor een stelletje young trash waar je u tegen zegt. Pompende electro bangers volgespit met schunnige taal, waarvan de meisjes vanzelf hitsig hun shirt uit willen trekken. Althans, dat beweren de heren zelf. Mijn favo: Warrior.

Iron Maiden live in Gelredome 08-06-2011
Bar schel geluid in de Gelredome woensdag, maar dat hoort natuurlijk wel een beetje bij zo'n old school stadionconcert. Bij een band als Iron Maiden hoort dat, zo'n volle galmbak, de vloer tot op de laatste vierkante centimeter gevuld. Indrukwekkend hoor, hoe zo'n band de fans geeft waar ze voor komen: massieve heavy metal met driedubbele gitaren en veel solo's. Met de focus op nieuw werk, maar aan het eind toch de klassieker waar iedereen voor kwam: 666, the number of the beast.



ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Nero & BBC Philarmonic Orchestra - Dubstep Symphony

Dubstep meets klassiek. Dubstep formatie Nero trad deze week op met het BBC Philarmonic Orchestra op Radio1. Een dikke twintiig minuten lang durende trip met donkere dreigende toeters, opzwepende violen en classic dubstep beats waar je bijvoorbeeld tegen het einde La Roux in gesampled kunt horen worden. 

Kasabian - Switchblade Smiles
De laatste tijd kreeg ik mijn kachel niet aan van Kasabian, maar deze gloedjenieuwe Switchblade Smiles grijpt eindelijk weer een beetje terug op de energie van Club Foot zoals op hun debuut.

Pinkpop Luisterpaal
Deze week in 3VOOR12RADIO stond in het teken van opwarmen voor Pinkpop. Met veel livemuziek en telefoontjes met onder andere Tim Knol en Selah Sue over hun voorbereidingen. Nu is het tijd om mijn tas in te pakken en naar Landgraaf te vertrekken. Met als soundtrack onderweg natuurlijk de 3VOOR12 Pinkpop Luisterpaal.


JOCHEM BOOM DRAAIT:


Black Lips - Arabia Mountain (CoOp/V2)
Black Lips pompen zestien nummers in krap drie kwartier. Een perfecte plaat voor tussendoor en ieder moment van de dag. Lekker wakker worden met het opzwepende Family Tree, rond het vier uur dipje keihard meezingen met het refrein van Noc-A-Homa en in slaap vallen met het psychedelische slot You Keep On Running.

Pete & The Pirates - One Thousand Pictures (Stolen Records/Bertus)
Ik viel afgelopen week flink door de mand. Maandag zei ik nog dat ik die plaat van Pete & The Pirates nogal dertien in een dozijn vond klinken. Een paar dagen later vroeg ik collega Erik Zwennes wat er nu weer voor mooie plaat op stond, bleek diezelfde Pete & The Pirates plaat te zijn. Goede groeiplaat dus.

Hollandse Nieuwe 19 (3VOOR12/Eigen Beheer)
Van nieuw Nederlands talent krijg ik nooit genoeg. De negentiende compilatie is een uitzonderlijk sterke editie.


RUDY MACKAY DRAAIT:

Two Door Cinema Club - This Is The Life
Wat een band. Alles wat ze uitbrengen, herkenbaar door telkens een hoog gitaarriedeltje door het nummer, is briljant. Energiek en vrolijk. Leuke gasten ook. Vandaar. Hierbij een live-versie (this is the life live dus..) omdat het kan. Niet verder lezen dit. Gelijk op de link klikken. Doe nou maar. Waarom lees je dit nog? Tss..nou vooruit om je standvastigheid te belonen een extra videootje dan van TDCC die Lady Gaga covert. Welja.

Emma Louise - Jungle
Meisje uit Brisbane (AU), nog maar 19 jaar maar daar merk je niks van. Op internet behalve deze plaat ook nog niet zo gek veel meer te vinden. Heeft in april een EP'tje uitgebracht en langzaam begint het hier in Nederland ook door te druppelen. Geweldige stem op 'n voortstuwende song.

Justin Bieber ft. Slipknot - Psychosocial Baby
Okee hij is al wat ouder, maar ik kwam hem deze week tegen en moest er om giechelen als 'n klein meisje in een roze tutu. Twee helden verenigd (ahum). De zang van Slipknot op een onfeilbaar melodietje van Justin Bieber. Tsja.


BART SNOEREN DRAAIT:

Nero & BBC Philarmonic Orchestra - Dubstep Symphony
In Engeland is dikke dubstep al lang mainstrain. Nero is een van de vlaggendragers en ondanks dat hun debuut album nog niet eens uit is, werd het duo wel gevraagd om samen met de BBC Philharmonic Orchestra te werken aan een Dubstep Symfonie. Deze werd afgelopen week live uitgevoerd op BBC radio, en dat is op zijn minst bijzonder te noemen. What's next? Het Metropoolorkest met Boemklatch of Nosia op Lowlands?!  Lijkt me mooi!

Foo Fighters - Back & Forth (Sony)
Indrukwekkende documentaire over de carriere van de Foo Fighers! Must see, ook geschikt voor niet fans

Metronomy - The Bay (Erol Alkan rework)
collega Sandeman tipte deze track al een keer bij Dansen Met Delsing. Toen moest wel het nog doen met een radiorip. Nu ook in goede kwaliteit verkrijgbaar.


TAMARA JANSEN DRAAIT:

The Shoes - Crack My Bones (Green United/NEWS)

Frans electropop duo The Shoes heeft een enorm fijne plaat gemaakt. Volgestopt met catchy song. Persoonlijk favoriet blijft Time To Dance. Festivalhit?

Nouveau Riche -  Alziend Oor (Nouveau Riche Music/Rough Trade)
VINGER OP DE KLITTER! Een plaat vol met vieze teksten ondersteund door heerlijk beats. Lekker hoor.

Pinkpop Luisterpaal
Afgelopen al veel verschenen op 3VOOR12 ter voorbereiding voor Pinkpop. Leuk om zo naar een festival toe te werken. Bij een goede voorbereiding hoort ook natuurlijk ook een Pinkpop Luisterpaal. 3VOOR12 op Pinkpop is te volgen via de speciale festivalsite.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Patti Smith - De Duif - Amsterdam - 7 juni 2011 (concert)
Ze is 64 jaar, ze lijkt meer at ease dan ooit en het staat haar goed. Patti Smith speelt een greep uit haar klassieke werk in de prachtige entourage van De Duif in Amsterdam. Er wordt heel goed gespeeld, het geluid is uitstekend en het lijkt ze geen enkele moeite te kosten, achteloos briljant.

Givers - In Light (album)
Nog niet uit in Nederland, maar al wel te beluisteren op Spotify: het debuutalbum van Givers, wat mij betreft de sensatie van SXSW en een van de albums van het jaar tot nu toe. Eigenlijk kan het niet deze muziek: te volgestopt met details, te veel breaks en tempowisselingen, maar de beste bands komen weg met het onmogelijke. Dit zijn technisch virtuoze muzikanten, die arty Vampire Weekend-achtige muziek maken die ingewikkeld in elkaar zit, maar tegelijkertijd steeds heel toegankelijk blijft. Check it out!

Opwarmen voor Pinkpop in 3VOOR12RADIO - 9 juni 2011 (radioshow)
Erg leuk die live muziek van Pinkpop-acts op de radio met bijbehorende beelden via de webcam. Heb hierdoor extra veel zin gekregen in Pinkpop en kijk vooral uit naar de headliners, de Nederlandse acts, Gaslight Anthem en Manic Street Preachers.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

M-JO & The Jesus Herb - A Brand New Universe (Eigen beheer/online)

Amsterdammer Mark de Jonge oftewel M-JO bracht enkele jaren geleden al een prachtig, gruizig popalbum uit. Nu is hij terug met een bandalbum als M-JO & The Jesus Herb. Deze bassist van Lucky Fonz III schrijft popliedjes waar zoveel singer-songwriters hun vingers bij aflikken. Wat mij betreft staat er geen misser op A Brand New Universe. Of de rauwe productie je nou bevalt of niet, geniet van zijn prachtige druggy liedjes en stem.

Black Lips - Arabia Mountain (CoOp/V2)
De een noemt het een best of de ander de stap van lo-fi naar hi-fi, feit is dat Black Lips samen met producer van de sterren, Mark Ronson, een energiek, grappig en sterk nieuw album heeft gemaakt. Voor mij mist eigenlijk alleen een anthem a la Bad Kids. Maar hoe vaak schrijf je een anthem, één keer in je carriere?

Nouveau Riche - Alziend Oor (Nouveau Riche Music/AT)
Eerlijk, ik had niet gedacht dat ik de eerste compilatie van Nouveau Riche veel zou luisteren. Ik ben gek op de teksten en hoor hoe knap de producties zijn, maar kon me geen geschikte momenten voor dergelijke stuitertracks voorstellen. Die blijken er juist veel te zijn. Zo word ik er graag mee wakker, is er goed op te sporten en kun je ook prima in de stemming komen voor een heftige nacht vol gekkigheid. En dan heb ik de kliek nog niet eens in zijn geheel live gezien. Boaz van de beats gaat nog eens een van Nederland’s succesvolste exportproducten worden, mark my words. Tot die tijd voorziet hij een getalenteerd en gestoord groepje mc’s van de dikste beats van het moment.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Mathias Stubø  1979  (BBE/!K7/V2)
Lekkere, frisse nu-disco van deze hele jonge producer uit Noorwegen. Vederlicht maar toch niet plat.

Woods  - Sun And Shade (Woodsist/Konkurrent )

Freaky folk, niet alles hoeft zuiver te zijn om je te raken. Mooie, rafelige liedjes, nu al een stuk toegankelijkere dan hun vorige platen.

Stephen Malkmus – Senator (Domino/Munich) Gratis Download
Malkmus was ooit frontman van mijn all-time favorite band Pavement. Beck was rond Mellow Gold misschien wel mijn favoriete soloartiest. Nu heeft Beck de nieuwe Malkmus geproduceerd. Vol verwacht klopt mijn hart, deze track doet in ieder geval het beste vermoeden. Hele toffe track, de beste die zowel Malkmus als Beck in jaren heeft gemaakt. I know what the senator wants….


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Black Lips - Arabia Mountain (album, CoOp/V2)

De eerste keer twijfelde ik of ik de uitwerking van Ronson op The Black Lips wel zo geslaagd vond. Of de ster-producer het smerige garage-kwartet niet te net had aangekleed. Maar nee, nee, driewerf nee: de plaat is op punten heerlijk rauw, maar ook damn catchy en biedt de perfecte soundtrack om dronken over het strand te strompelen.

Opwarmen voor Pinkpop met de speciale Luisterpaal

We warmen al even op voor Pinkpop en ik moet zeggen dat dat heel geen straf was. Met name het inluisteren voor Wolfmother, Kings Of Leon, De Staat en (een deel van de enorme catalogus van) Ash was genieten. Inluisteren doe je natuurlijk voor een groot deel met de Pinkpop-luisterpaal, koortsachtig goed!

M-Jo & The Jesus Herb - A Brand New Universe (album, Eigen Beheer)

M-Jo is al even bezig, maar bleef toch onder m'n radar. Dat is met deze sterke eigen beheer release in een klap voorbij. The Jesus Herb biedt alle gelegenheid om de vlam in je enorme pretsigaret te jagen en je op gepaste lome tred naar de bodega te bewegen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12