The Spirit That Guides Us geeft aan mensenrechtenorganisaties The Spirit That Guides Us geeft aan mensenrechtenorganisaties

Met Innocent Blood gaat de band weg van "stoeremannenhardcore"

, Timo Pisart

The Spirit That Guides Us geeft aan mensenrechtenorganisaties

Met Innocent Blood gaat de band weg van "stoeremannenhardcore"

Timo Pisart ,

Nooit eerder was de Nederlandse hardcoreband The Spirit That Guides Us zo geëngageerd. In aanloop naar hun vijfde langspeler Innocent Blood biedt de band iedere maand een nummer aan voor het goede doel.

Met Innocent Blood gaat de band weg van "stoeremannenhardcore"

Nooit eerder was de Nederlandse hardcoreformatie The Spirit That Guides Us (TSTGU) zo geëngageerd. In aanloop naar hun vijfde langspeler Innocent Blood, dat op 1 oktober verschijnt, biedt de band iedere maand een albumtrack aan via internet met een pay-what-you-want-constructie. Alle opbrengsten zullen direct naar diverse mensenrechtenorganisaties worden overgedragen.
Met het initiatief probeert de band zich in te zetten voor internationale gerechtigheid, in tegenstelling tot veel collega's. "Wat me stoort bij stoeremannen-hardcore is dat het vaak gaat om hun eigen ego en het ego van de band", vertelt zanger Erik van Winkelhoff. "Als muzikant heb je juist de kracht om wat te betekenen en van dit stukje aarde een betere wereld te maken. Wij zijn relatief maar een klein ondergronds bandje, maar ik hoop dat we mensen aan het denken kunnen zetten."

TSTGU zal drie mensenrechtenorganisaties steunen: International Justice Mission (IJM), Stop the Traffik en een organisatie waarvan Erik de naam niet noemt. 'Zij werken erg undercover en lopen direct gevaar als ze met naam en toenaam worden genoemd. Die gasten zijn zo hardcore dat ze bordelen in Cambodja binnenvallen en kinderen bevrijden uit de handen van sekshandelaren.'
Ook de teksten op Innocent Blood zijn meer geëngageerd dan de band eerder in haar twaalfjarige carrière is geweest, aldus Erik. "Al vaker speelden we met thema's als onrecht, maar vooral in poëtische zin. Nu zijn we directer, we hebben duidelijk, bot en kaal aangedragen wat er volgens ons mis is met deze wereld."

Hoewel TSTGU nog altijd een hardcore-band is "met dikke riffs en breaks", zoekt het gezelschap op Innocent Blood voor het eerst ook invloeden in jaren '80 shoegaze. Erik: "We hebben de zang verder in de mix geplaatst en laten verschillende gitaarlijnen door elkaar heen lopen. Daardoor heeft het geheel meerdere luisterbeurten nodig om alle melodieën te ontdekken." De opnamesessies zijn anders gelopen dan de band gewend was: waar ze voorheen minstens zes weken in de Utrechtse Mailmen Studio verbleven om nummers spoor voor spoor op te nemen, is het materiaal voor Innocent Blood in zes dagen live opgenomen. Erik: "De belangrijkste reden daarvoor is tijd- en geldgebrek, we hadden gewoonweg geen budget om zo lang de studio in te duiken. Door de livefeel klinkt de plaat levendiger en spontaner, en we hebben niet geprobeerd om alle foutjes weg te poetsen. Innocent Blood is ons eerlijkste album tot nog toe."

Voordat TSTGU op 1 oktober Innocent Blood uitbrengt op het eigen Sally Forth Records, vertrekt de band morgen voor een korte tour door Duitsland, Zweden en Polen. "We spelen op een aantal grote festivals, en kunnen daar meteen het nieuwe materiaal uitproberen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12