Suburban breidt de Nederlandse stal flink uit Suburban breidt de Nederlandse stal flink uit

Ook Hollandse Nieuwen Birth of Joy en The Fudge getekend

, Ingmar Griffioen

Suburban breidt de Nederlandse stal flink uit

Ook Hollandse Nieuwen Birth of Joy en The Fudge getekend

Ingmar Griffioen ,

Suburban Records bindt bewust meer Nederlandse bands aan zich. Het label tekende na Shaking Godspeed, Paceshifters, Gingerpig, Automatic Sam recent ook The Fudge en Birth of Joy. Vice-president Bart Wismans zag Birth of Joy vrijdag op de Zwarte Cross en benaderde ze direct na afloop. "Echt old-school. Zo heeft mijn baas Ronald in 1999 ook Peter Pan Speedrock getekend, door na één show de kleedkamer binnnen te dringen."

Ook Hollandse Nieuwen Birth of Joy en The Fudge getekend

Suburban Records bindt bewust meer Nederlandse bands aan zich. Het label vaart sinds een jaar een Nederlandse koers, waarbij Shaking Godspeed, Paceshifters, Gingerpig, Automatic Sam en recent The Fudge en Birth of Joy getekend zijn. Vice-president Bart Wismans zag de Twentse rockers Birth of Joy vrijdag op de Zwarte Cross en benaderde ze direct na afloop. "Echt old-school. Zo heeft mijn baas Ronald in 1999 ook Peter Pan Speedrock getekend, door na één show de kleedkamer binnnen te dringen."

Eén Zwarte Cross-show zei hem genoeg. "Met zo'n vette band wil je meteen werken. Ze hebben vorig jaar op zeventien Poprondes gespeeld, dat is uitzonderlijk." Birth of Joy stond ook op de Best of Hollandse Nieuwe 2010. De filosofie van Suburban is volgens Wismans heel simpel: "We kiezen ervoor om bands die we zelf live gezien hebben en gaaf vinden aan Suburban te verbinden. Sinds vorig jaar zijn we vrij actief met het tekenen van Nederlandse acts. We moeten alleen kijken of het qua planning past, zodat elke band de aandacht krijgt die die verdient. We zijn met onze distributie-tak ook nog druk voor andere labels."

Het werken met Nederlandse bands heeft veel voordelen volgens Wismans. "Het betekent dat je er dicht bovenop zit. Je ziet ze vaak en kunt veel directer schakelen. Ik ken al onze Nederlandse acts nu persoonlijk. Dat maakt het prettiger werken."

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Suburban veel gaat verdienen aan de albumverkoop van The Fudge of Birth of Joy, dus de vraag is waar het label dan wel aan verdient. "Ik kan natuurlijk niet precies de financiële details van onze deals vertellen, maar het is wel zo dat wij ook via de live-verkopen verdienen. Ook belangrijk is dat wij de volledige promotie voor de bands doen, dat geldt ook voor de live-shows. Zo kunnen zij profiteren van meer bezoekers bij concerten en weer meer verkopen."

De vele live-bands in het roster ten spijt verdient Suburban niet aan de boekingen. Het label houdt het bij promotie en distributie. Wismans: "Je ziet dat veel collega labels dat wel doen, maar wij hebben geen boeker in huis en geen tijd om die tak op te zetten. Het gaat zo goed, dus de noodzaak is er ook niet. Het boeken speelt natuurlijk wel in ons achterhoofd", geeft hij toe. "Maar als je de expertise niet hebt, moet je het ook niet aanbieden. We werken wel met alle grote boekers samen."

Suburban begon vorig jaar met 'een najaarsoffensief' van releases van Peter Pan, Shaking Godspeed en Paceshifters en bracht in april het debuut van Gingerpig uit. De komende tijd staat er nog veel meer op stapel, belooft de tweede man van Suburban. "Begin september brengen we een digitale EP van Birth of Joy uit, eind september een full-length van The Fudge, half oktober de plaat van Automatic Sam, in januari een full-length van Birth of Joy en dan komt er in november nog een plaat van een Nederlandse act uit, waar ik nu nog niks over kan zeggen. Eind september brengen we Awe van Shaking Godspeed Europees uit. De planning is dat begin 2012 hun nieuwe plaat verschijnt."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12