Tim Knol vanuit Indonesië: "nieuw album in april" Tim Knol vanuit Indonesië: "nieuw album in april"

Songwriter plant 'cruciale tweede' op Excelsior

, Ingmar Griffioen

Tim Knol vanuit Indonesië: "nieuw album in april"

Songwriter plant 'cruciale tweede' op Excelsior

Ingmar Griffioen ,

Tim Knol wil in april zijn tweede album uitbrengen, zo laat hij via Skype vanuit Indonesië weten. Volgens de songwriter wordt het meer een bandplaat en meer rocken, dan op zijn debuut. Zijn eersteling verscheen vorig jaar januari, waarna Knol via Noorderslag aan een zegetocht langs het complete vaderlandse club- en festivalcircuit begon en ook een Edison ophaalde.

Songwriter plant 'cruciale tweede' op Excelsior

Tim Knol wil in april zijn tweede album uitbrengen, zo laat hij via Skype vanuit Indonesië weten. "Dat wordt nog spannend, maar we gaan voor april." Volgens de songwriter wordt het meer een bandplaat en meer rocken, dan op zijn debuut. Zijn eersteling verscheen vorig jaar januari, waarna Knol via Noorderslag aan een zegetocht langs het complete vaderlandse club- en festivalcircuit begon en ook een Edison ophaalde. 

De songwriter speelde midden januari op Eurosonic en Noorderslag, maar verdween vervolgens van de radar. "Ik ben die maandag meteen weggegaan naar Indonesië, waar we moesten optreden. We zijn heel Java overgevlogen voor drie shows in Yogyakarta, Semarang en Jakarta." Knol is zeer te spreken over de ontvangst in de voormalige kolonie. "Het is echt supergaaf hier met allemaal enthousiaste mensen. Vooral bij de laatste show, waar zo'n vierhonderd mensen op afkwamen. Alles wat een beetje Nederland is, vinden ze interessant. Ik maak ook muziek die ze hier niet kennen, toch een beetje retropop."

Hij speelt in Indonesië met zijn band op uitnodiging van het Erasmus Huis, een afdeling van de ambassade die de Nederlandse cultuur daar promoot. Knol: "Ik kreeg een mailtje of ik naar Jakarta wilde komen. We wilden niet alleen vakantie vieren, maar er echt wat uit halen." Dat is gelukt en de Noord-Hollander gaat volgend jaar graag terug. "Dat vroeg iedereen ook. We hadden twintig cd's mee en dat was veel te weinig." Ook online krijgt hij veel reacties. "Echt niet normaal, ik krijg zo'n twintig Facebook requests per dag. Ze zijn hier echt van Facebook en Twitter."

Knol was met de hele band afgereisd en nu de shows achter de rug zijn, is het tijd voor vakantie. "Alleen Anne Soldaat moest terug voor de repetitie van een dansvoorstelling, waar hij de muziek voor schreef. Toetsenist Matthijs, bassist Jeroen en drummer Kees zijn op safari hier." Zelf zit Tim Knol, die gister nog twitterde over een cobra van ruim 2 meter op het strand, op Bali. "Eerst even vakantievieren, want het wordt dit jaar nog druk genoeg."

De keerzijde van Indonesië vakantieland maakte zo mogelijk nog meer indruk op de Nederlanders. "We dachten even op sightseeing te gaan en Matthijs regelde een gids die ons de mooiste plekjes zou laten zien. Zo kwamen we per ongeluk ook in de sloppenwijken terecht. Je hebt hier poor, poorer en poorest en wij zijn echt in de armste geweest. Je weet dat mensen het in de wereld zo slecht hebben, maar om het te zien was zo vreselijk indrukwekkend. De wijk was langs de rails en je zag er mensen en dode ratten liggen."

"Ik ga zaterdagochtend terug om verder te werken aan de nieuwe cd." Zijn tweede album hoeft alleen nog gemixt te worden. Dat gaat Knol zelf doen, samen met zijn toetsenist en Excelsior-producer Frans Hagenaars. "Het wordt meer een bandplaat. Bij de vorige hadden we vier keer gerepeteerd voor we de studio in gingen, nu hebben we een jaar lang veel gespeeld. Dat merk je heel erg. Het wordt ook meer rocken. Meer classic rock zeg ik altijd", grapt Knol. "Dan heb ik het niet over Lynyrd Skynyrd. Denk eerder aan een knipoog naar de Stones."

Een albumtitel is er nog niet. "Daar ben ik nog druk over aan het nadenken. Ik heb al wel een paar dingen bedacht, maar die cruciale tweede plaat moet natuurlijk wel een pakkende titel hebben." Er moeten nog meer knopen doorgehakt worden. "We hebben nu vijftien nummers opgenomen en ik wil er elf of twaalf op zetten. Ik heb nog geen flauw idee welke er moeten afvallen." De plannen zijn duidelijk: "We gaan in het najaar een clubtour doen en hopen in de zomer op veel festivals. Dat is nog afwachten. Het is toch superspannend hoe die tweede plaat gaat vallen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12