Dazzled Kid: koortsachtig en goed Dazzled Kid: koortsachtig en goed

Voicst frontman maakt succesvolle doorstart

, Tekst en foto's Sander Kerkhof

Dazzled Kid: koortsachtig en goed

Voicst frontman maakt succesvolle doorstart

Tekst en foto's Sander Kerkhof ,

Een bomvolle 3FM zaal voor Dazzled Kid. Iedereen wil toch wel even zien wat Voicst frontman Tjeerd Bomhof het afgelopen jaar heeft gebrouwen. De single Embrace snelde al vooruit via 3FM, de hype is in volle gang. Gaat Tjeerd Bomhof nu Noorderslag verrassen en kan hij aan de verwachtingen voldoen?

Voicst frontman maakt succesvolle doorstart

Een bomvolle 3FM zaal voor Dazzled Kid. Iedereen wil toch wel even zien wat Voicst frontman Tjeerd Bomhof het afgelopen jaar heeft gebrouwen. De geweldige single Embrace snelde al vooruit via 3FM, de hype is in volle gang. Gaat Tjeerd Bomhof nu Noorderslag verrassen en kan hij aan de verwachtingen voldoen?

GEZIEN:

Dazzled Kid, 3FM Zaal Noorderslag, 15 januari 2011

MUZIEK:
Voicst frontman gaat solo. Met minder rauwe energie, meer mooi gezongen popliedjes, zeer persoonlijke ballads en refreintjes die meteen vertrouwd klinken. Het debuutalbum Fire Needs Air, opgenomen met producer Simon Akkermans a.k.a. C-Mon (van Kypski), verschijnt op 28 januari en staat reeds op de Luisterpaal.  Live wordt Bomhof bijgestaan door onder meer Bram Hakkens (bekend van Kyteman's Hiphop Orkest) op drums, de Schotse/Amsterdamse jazzdrummer/percussionist Alan Purves en Marc Constandse op bandoneon.

PLUS:
"Ik was een klein beetje zenuwachtig", zegt Dazzled Kid halverwege het optreden met een nasale en door verkoudheid half overslaande stem. "Ondanks dat ik natuurlijk een grote rockster ben. Maar dat mag toch ook gewoon?"

Tjeerd Bomhof was de hele week al ziek, zwak, misselijk en snipverkouden. Geen ideale voorbereiding voor zijn eerste echt grote solo show. Bomhof, vandaag gestyled in hippe kaki skinny, een wit T-shirt waar BLACK op staat en een jasje waar Don Diablo trots op zou zijn, komt in zijn eentje op en begint akoestisch. De band sluit halverwege Nature Shows It's Tongue aan. De prachtige 3FM-megahit Embrace zit al vroeg in de set, om even de Noorderslaggangers op de hoogte te brengen dat Dazzled Kid staat op te treden. Met Yes No Maybe spelen Bomhof en band meteen een tweede belangrijke troef uit.

"Dit nummer is voor Joppe en Sven", zegt Bomhof dan. Dazzled Kid covert Voicst. A Year And A Bit in een alternatieve versie als ode aan zijn bandmaten, met een opjuttende hoofdrol voor bandoneonist Marc Constandse. Het ingetogen Stronger vervolgens, knipoogt met de steeds herhalend zinsnedes op de één of andere manier naar Mad World van Tears For Fears.

MIN:

Bang Zijn. Wel Doen heette het theaterprogramma waarmee Tjeerd Bomhof afgelopen najaar twee avonden lang debuteerde als Dazzled Kid in de Amsterdamse Kleine Komedie. Daarin experimenteerde hij met nieuwe nummers en een nieuwe band. Een aantal van die muzikanten zijn nu ook onderdeel van de live band van Dazzled Kid. Alan Purves, de man die door in een rubber speelgoedvarken en dito kip te knijpen op Noorderslag even vol in de spotlights mag staan, eiste in die theatershow ook al een rol voor zichzelf op. Het was een beetje wennen om rocker Bomhof te zien in een wat meer theatrale setting. Die aspecten blijven tijdens Noorderslag voor het grootste gedeelte achterwege (op het specifieke instrumentarium na), tot in de finale. Tijdens Like Voodoo neemt Bomhof een stoffen voodoo pop in zijn handen en aan het einde gaat hij helemaal los met een drumstokje dat hij vol overgave in het ding prikt. Like Voodoo dus. Het is een iewat theatraal einde van het eerste grote live optreden. Dazzled Kid heeft het helemaal niet nodig. Maar na alle opblaasdolfijnen en sit downs was de gemiddelde Voicst fan ook wel iets gewend.

CONCLUSIE:

De beslissing om voorlopig solo verder te gaan en samen te werken met andere muzikanten en songschrijvers is de juiste geweest. Bomhof had het gevoel dat er na twee Voicst albums op dat moment niet meer groei in de band mogelijk was. Als Dazzled Kid ging hij op zoek naar andere energie en die lijkt hij te hebben gevonden. Het is voor de Voicst fans wel wat wennen, maar er valt in de songs nog genoeg terug te herkennen. De rauwe explosiviteit heeft alleen plaats gemaakt voor subtiliteit, de scherpe randjes zijn er wel af.

Op Noorderslag is Bomhof vanwege ziekte niet honderd procent goed bij stem. Halverwege de show begint het zich toch een klein beetje te wreken. Bomhof zingt in deze nieuwe vorm sowieso weer gewaagder en vaak op het randje van zijn kunnen. Dazzled Kid is nog niet helemaal koortsvrij, maar de komende maanden gaat blijken hoe deze band nog verder kan groeien. Aan de liedjes ligt het in ieder geval niet, Fire Needs Air is een mooi album geworden.

CIJFER:

7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12