Aisha: “In de hiphopscene moet je als vrouw nóg harder werken”

Dochter van... presenteert zich als soloartiest tijdens Noorderslag

Erik Zwennes ,

De Amsterdamse zangeres Aisha stond al op de dertiende Hollandse Nieuwe compilatie. Tijdens Noorderslag is ze geprogrammeerd in de hiphopkelder. Hoog tijd voor een introductie.

Dochter van... presenteert zich als soloartiest tijdens Noorderslag

De Amsterdamse zangeres Aisha stond al op de dertiende Hollandse Nieuwe compilatie. Tijdens Noorderslag is ze geprogrammeerd in de hiphopkelder. Hoog tijd voor een introductie.

Misschien ken je Aisha als voormalig lid van de meidengroep LaliQ of van tracks met The Opposites, Jayh, Gikkels en Rotjoch, maar na alle achtergrondkoortjes, adlips en refreintjes is het nu tijd voor een solocarrière. “Het is te gek om met zulke artiesten te kunnen werken, maar ik wilde wel eens zien wat ik in mijn eentje teweeg zou kunnen brengen.” Aisha is geen vreemde in de muziekwereld. Ze groeide zijdelings op in deze wereld dankzij de ervaringen van haar moeder: Jetty Weels, een van de zangeressen van de populaire groep Mai Tai uit de jaren ‘80. Al zegt Aisha zelf op zakelijk vlak daar nog niet veel aan te hebben. “Ik maak natuurlijk heel andere muziek. Voor mijn muzikale achtergrond was het heel goed. Mijn vader heeft daar ook een grote invloed op gehad.”

Ondanks dat ze een flinke hiphopachtergrond heeft en samenwerkt met hiphopartiesten rapt ze zelf niet. “Ik kan het ook niet. Mensen zeggen wel dat ik me er in zou kunnen verdiepen, maar ik wil niet op twee gedachten hinken. Je hoort wel veel hiphopreferenties terug en ik werk ook met producers uit die scene, maar ik blijf een zangeres.” Vorig jaar bracht ze haar EP I Am Aisha uit. Deze is nog steeds gratis te downloaden. Binnenkort verschijnt een clip bij het nummer Ex. Daarna is het tijd voor haar album. Voor de opnamen hiervan is ze tijdelijk naar Rotterdam verhuisd. De opnames verlopen voorspoedig en in februari komt de eerste single uit waarna de plaat half april, uiterlijk mei, moet verschijnen. Aisha is in gesprek met het label ZwareJongenz uit Rotterdam, maar kan nog geen uitsluitsel geven. Overigens maakt ze haar muziek samen met Team Vieze (Hef, Crooks, KillahKeezy). “Het is misschien een beetje raar voor de buitenwereld, maar ik kan het goed vinden met die gasten en het is een studio waar ik graag opneem. Mijn zaken bespreek ik met Aiky van ZwareJongenz.”

Zaterdag 15 januari speelt Aisha op Noorderslag. Ze heeft al een aantal industriemensen uitgenodigd. “Daarnaast hoop ik dat terplekke mensen die iets voor me kunnen betekenen komen kijken en me aanspreken. Het zou heel goed zijn als daar al een basis wordt gelegd voor een tour.” Aisha richt zich vooral op vrouwen. Ze mist ze in de Nederlandse hiphopscene en merkt dat haar muziek daar aanslaat. “Ik was gisteren in Zwolle voor een show. Daar zongen werkelijk alle meiden mijn teksten mee. Het is zeker geen voordeel om een vrouw te zijn in dit wereldje. Alles is lastiger. Of het nu gaat om het krijgen van een deal, boekingen of gewoon in de dagelijkse omgang met mensen. Het blijkt dat men je probeert te testen als vrouw. Je zult dus twee keer zo hard moeten werken.”

Op dit moment treedt Aisha op met DJ Jane Doe. In de toekomst hoopt ze af en toe met band aan te kunnen treden. Aisha speelt op zaterdag 15 januari om 21:15 uur tijdens Noorderslag in The Factor E Basement van de Oosterpoort.

Beluister de EP I Am Aisha op de speciale Eurosonic Noorderslag Luisterpaal.