3VOOR12 Draait (wk 1): Top Notch 15 jaar, Lola Kite, The Naked & Famous 3VOOR12 Draait (wk 1): Top Notch 15 jaar, Lola Kite, The Naked & Famous

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12 Draait (wk 1): Top Notch 15 jaar, Lola Kite, The Naked & Famous

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

In de eerste week van 2011 vliegt de nieuwe muziek ons al om de oren. Maar eerst kijken we terug op een geslaagde verjaardag van Top Notch. Het eerste Nederlandse album van het jaar komt van Lola Kite, tevens Album van de Week volgende week. Een fijn weekend namens 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.


Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
Lola Kite - Lola Kite (Excelsior/V2, vanaf maandag op de Luisterpaal!)

3VOOR12 Single van de week
Krach - Do The Wave Now (PIAS)

3FM Megahit
Krystl - Golden Days (Universal)


DE TOP 10:

1. TopNotch 15 Jaar Extravaganza in Melkweg, Amsterdam - 29 en 30 december 2010
"Wow! Wat een energie & synergie!" (Reinier Bruijne)
"In twee dagen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse hiphop" (Derek van Winsen)
"Respect voor het Nederlandse hip hop-label Top Notch. Wat hebben ze in 15 jaar een fantastische catalogus opgebouwd" (Willem van Zeeland)

2. Lola Kite - Lola Kite (album, Excelsior/V2)
"Het sympathiek rammelend Amsterdamse indiebandje is met een warme productie (p)opgeverfd tot een blinkend geheel" (Menno Visser)
"Na drie keer luisteren was ik overtuigd en inmiddels heb ik er zeker 20 luisterbeurten opzitten" (Christiaan Walraven)

3. The Naked & Famous - Punching In A Dream (single, Modular/Universal)
"De nieuwe MGMT komt dit jaar echt uit Nieuw-Zeeland" (Menno Visser)
"De MGMT van 2011. PUNT!" (Bart Snoeren)

4. Crystal Fighters - Star of Love (Different/PIAS)
"Erg benieuwd hoe ze het volgende week op het 3voor12 podium doen tijdens Eurosonic" (Christiaan Walraven)
"een van de leukste albums aan het begin van dit jaar" (Bart Snoeren)

5. Wye Oak - Civilian (single van gelijknamige te verschijnen album, Cityslang/Konkurrent)
"De opbouw, de stem, de muzikaliteit... prachtig" (Erik Zwennes)

6. Scientist - Scientist Launches Dubstep into Outer Space (Tectonic/Konkurrent)
"Niet slecht voor een 60 jarige!" (Christiaan Walraven)

7. De Staat - Sweatshop
"volledig verdiend tot 3VOOR12 Single van de week is gebombarbeerd" (Derek van Winsen)

8. Smith Westerns - Weekend (single, Fat Possum/distributiegevecht tussen V2 en Bertus)
"De twitterhype is terecht, wat een catchy liedje" (Menno Visser)

9. Chris Rock feat Busta Rhymes & Lil Wayne - Look At Me Now
"Geproduceerd door Afrojack, uit Nederland! Play it loud, over and over and over again" (Willem van Zeeland)

10. Kleine Viezerik - Doedadeng (online)
"Doedadeng is weer een beest van een track die nog maar weer eens bewijst hoe blij we mogen zijn met Kleine Viezerik en zijn beatbakkende kompaan" (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Smith Westerns - Weekend (single, Fat Possum)
Hitalarm op 3VOOR12HQ: Smith Westerns heeft een ijzersterke tweede plaat gemaakt, met dit als eerste geweldige garageliedje van het jaar.

TopNotch Extravaganza: 15 jaar jubileum, 29 en 30 december 2010 in de Melkweg
Met twee daverende avonden sloot hiphoplabel TopNotch het jaar af en vierde het zijn 15-jarig jubileum. Grote namen als Fakkelbrigade, The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig braken de tent af, nieuwer talent als Fresku en Zwart Licht vestigde definitief hun naam en Reverse & Adje presenteerden zichzelf als het grootste talent van 2011. Binnenkort opnames van deze avonden op 3VOOR12TV.

Bust a Move: Oldschool hiphop, breakdance classics, electro funk & sampled soul
220 tracks, 17 uur, de basis van de hiphop, met allerlei stijlen er omheen. Van Grandmaster Flash tot Young MC en Slick Rick, maar ook van The Incredible Bongo Band tot Newcleus, George Clinton en Labi Siffre.


MENNO VISSER DRAAIT:


Smith Westerns - Weekend (single, Fat Possum/distributiegevecht tussen V2 en Bertus)
De twitterhype is terecht, wat een catchy liedje. De mindere zang wordt slim gemaskeerd door de koortjes.

The Naked & Famous - Punching In A Dream (single, Modular/Universal)
De nieuwe MGMT komt dit jaar echt uit Nieuw-Zeeland. Tweede supersingle na hun Young Blood.

Lola Kite - Lola Kite (album, Excelsior/V2)
Het duurde even voor het af was, maar dan heb je ook wat. Het sympathiek rammelend Amsterdamse indiebandje is met een warme productie (p)opgeverfd tot een blinkend geheel.


FLEUR TER HORST DRAAIT:

Krach - Krach (Pias)
De eerste single vond ik geniaal en dus had ik hoge verwachtingen van het debuutalbum. Nou, die verwachtingen hebben ze behoorlijk waargemaakt. Het album rockt van begin tot eind, met daar een lekkere portie elektronica aan toegevoegd. Vooral door het nummer 'Hunger' was ik aangenaam verrast, omdat het toch wel iets anders is, rustiger. Denk je. Totdat het aan het eind ineens keihard uiteen knalt tot een bombastisch elektronisch stukje los gaan.
De nieuwe single 'Do The Wave Now' rockt net iets minder hard dan 'So I Do A Little Dance', maar een nummer met een koebel kan voor mij sowieso niet meer stuk.
 
Dakloze man zingt de beste 'Creep' cover ooit
Na alle commotie rondom een dakloze man met een gouden televisie- dan wel radiostem, moest ik ineens denken aan een video die ik ongeveer een half jaar geleden tegen kwam.
Een dakloze man die in The Opie & Anthony Show 'Creep' van Radiohead covert. De video is al een jaar oud en niemand weet hoe het met deze man is afgelopen. Ik heb in ieder geval nog nooit de artiest en de tekst zo goed op elkaar aan zien sluiten. Het geeft me elke keer weer kippenvel.

John Vanderslice (With The Magik*Magik Orchestra) - White Wilderness (Dead Oceans)
Wanneer een artiest een samenwerking met een orkest aangaat ben ik vaak al vrij snel geinteresseerd. Ondanks dat The Magik*Magik Orchestra uit een gigantische lijst leden (en dus instrumenten) bestaat, houdt Vanderslice de meeste nummers lief en klein. Op andere nummers is het orkest wat meer aanwezig waardoor het wat theatraler wordt, maar alsnog erg aangenaam om naar te luisteren.


REINIER BRUIJNE DRAAIT:

TopNotch 15 Jaar Extravaganza in Melkweg, Amsterdam - 29 en 30 december 2010
Wow! Wat een energie & synergie! Zal het thuis niet snel draaien maar genoten heb ik; 2 avonden in de regie van de Melkweg Max zaal. Hoogtepunten Opposites en Fakkelbrigade.

Triggerfinger - live op #Twitterfeest in LuxorLive, Arnhem - 23 november 2010
Ja, is al weer 6 weken geleden toch zeker niet vergeten! Mooie mix van oud en met name nieuw materiaal van het onlangs verschenen 3e album All This Dancin' Around. Voor de videofreaks: Hele show is in progressive gedraaid: Extra vet! ;-)

Interpol - live in de HMH, Amsterdam - 21 november 2010
Vandaag gemonteerd voor uitzending op Cultura24, dinsdag 11 januari aanstaande. Hoogtepunten (in beeld) volgens uw regisseur van dienst: Summer Well, Best My Chemistry en bovenal Slow Hands.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

15 jaar Top Notch - 29 en 30 december in de Melkweg
In twee dagen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse hiphop. Mijn hoogtepunten waren The Opposites en Zwart Licht die zonder enige moeite de grote zaal kapot speelden. En in de kleine zaal Adje & Reverse en Fresku die lieten zien dat zij over 5 jaar wel een plek in de grote zaal verdienen.

Cold War Kids - Louder than ever
Op 25 januari komt het album Mine is Yours uit. En wat een epische voorloper op het album is dit. Om luidkeels mee te galmen.

De Staat - Sweatshop
Ook alweer een album waar al reikhalzend naar uitgekeken wordt. Vakkundige speldenprikjes hebben ze al uitgedeeld op het twitterfeest van 3VOOR12RADIO en in VPRO´s Nederpopshow. En dit is de eerste single die meteen volledig verdiend tot 3VOOR12 Single van de week is gebombarbeerd.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Lola Kite - Lights (Excelsior/V2)
Deze Amsterdamse jongens volg ik nu een aantal jaren en ik keek dus erg uit naar het debuut. Na drie keer luisteren was ik overtuigd en inmiddels heb ik er zeker 20 luisterbeurten opzitten. Nooit gedacht dat ik nog eens fan zou worden van zulke 80s electropop.

Scientist - Scientist Launches Dubstep into Outer Space (Tectonic/Konkurrent)
Op Le Geuss Who deed hij alvast een set vol dubs van dubstep tracks; nu doet hij het iedere dag in de woonkamer. Wat een harde producties en wat een fijne mix. Niet slecht voor een 60 jarige!

Crystal Fighters - Star of Love (Different/PIAS)
Ze hadden al een aantal kneiters van singles en nu is er dan het debuutalbum. De singles blijven de uitschieters, maar ze zijn goed genoeg om de plaat te dragen. I Love London en Swallow zijn gewoonweg erg sterke tracks. Erg benieuwd hoe ze het volgende week op het 3voor12 podium doen tijdens Eurosonic.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

15 Jaar Top Notch - Melkweg - Amsterdam
Respect voor het Nederlandse hip hop-label Top Notch. Wat hebben ze in 15 jaar een fantastische catalogus opgebouwd. Dat werd op 29 & 30 december feestelijk gevierd in de Amsterdamse Melkweg, waar met name The Opposites indruk maakten met een show waarmee ze werkelijk iedereen, zelfs de barhangers achterin, meekregen in een kolkende massa die de sfeer van een hip hop party leek te verenigen met die van een middagje op de f-side.

Kees van Hondt - Tivoli - Utrecht
Hij noemt het zelf kwalitatief hoogstaande flauwekul voor de intelligente onbenul. Het was weer een mooi feestje met dj Kees van Hondt en zijn onnavolgbare folkdeunen uit vele streken en tijdperken. Het was al 6x een enorme hit tijdens de zondagnacht van Lowlands, nu voor alle liefhebbers en voor iedereen die het nog nooit heeft meegemaakt on demand te beluisteren op 3VOOR12.

Chris Rock feat Busta Rhymes & Lil' Wayne - Look At Me Now
Bam! Daar is de eerste kandidaat voor mijn Top 5 Song Van Het Jaar 2011. Wat een absolute hip hop-kneiter is dit, met een glansrol voor Busta Rhymes. Geproduceerd door Afrojack, uit Nederland! Play it loud, over and over and over again.


BART SNOEREN DRAAIT:

The Naked And Famous – Punching In A Dream (Single)
De MGMT van 2011. PUNT!

Kees Van Hondt – DJ-set 3e keesdag
Waar de kerstman slechts 2 eigen feestdagen heeft, heeft DJ Kees Van Hondt er wel 3! Dan ben je een hele grote feestman. Luister hier waarom!

Crystal Fighters – Star Of Love (PIAS)
Een verfrissend eigen geluid en topsingle Plage, maken dit tot een van de leukste albums aan het begin van dit jaar.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Ty Segall - Daytrotter Studio (sessie) / Horn The Unicorn (re-release, Captcha Records)
Ty Segall is mijn persoonlijke held van de afgelopen twee jaar. Hij maakte twee van mijn favoriete albums (Lemons ‘09, Melted ‘10) en heeft inmiddels Lil’ Wayne, DOOM en Radiohead ingehaald in mijn all time Last.FM lijst. Eind 2010 schoof Ty aan bij Daytrotter voor een te gekke studiosessie en kwam zijn eerste album Horn The Unicorn opnieuw uit.

Wye Oak - Civilian (single van gelijknamige te verschijnen album, Cityslang/Konkurrent)
Prachtige eerste single van het nieuwe Wye Oak album Civilian. De opbouw, de stem, de muzikaliteit... prachtig.

Kleine Viezerik - Doedadeng (online)
Een van de tofste vaderlandse hiphoprevelaties van 2010 houdt zich aan zijn woord. Bij 200 followers zou producer Sliscobars een track gooien. Zo geschiedde. Doedadeng is weer een beest van een track die nog maar weer eens bewijst hoe blij we mogen zijn met Kleine Viezerik en zijn beatbakkende kompaan.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Woodsman - Rare Forms (Firetalk/Lefse)

Krautrock, mantra’s elektronica, noise en ga zo maar door; het komt allemaal voorbij op de nieuwe plaat van Woodsman. Het collectief uit Denver doet zo nu en dan denken aan de oude Animal Collective zonder dat het daar een kopie van is. Daarvoor is Woodsman te eigenzinnig. Spannende en meeslepende plaat. 
 
Scientist  - Scientist Launches Dubstep Into Outer Space: Scientist Mixes  (Tectonic/Konkurrent)
Hopeton Brown AKA Scientist draait al meer dan 20 albums mee. Dat hij nog steeds relevant is bewijst hij op dit album waarop hij dub en dubstep volgelingen als Shackleton, Distance en Kode 9 & Spaceape introduceert en mixed. Diepe bassen en kale ritmes vormen houvast op dit album. Deze oudgediende laat horen dat hij een diepe buiging verdient.
 
Soft Circle  - Shore Obsessed  (Post Present Medium/Konkurrent)
Hisham Bharoocha (voorheen Lightning Bolt en Black Dice) heeft met komt met dit album dichter bij popmuziek dan hij ooit geweest is. Natuurlijk liggen noise en vreemde elektronica altijd op de loer, maar het draait toch veelal om opzwepende popsongs. Soms gezocht, maar vaak ook helemaal raak. De plaat klinkt als een spannende zoektocht naar een nieuw soort popmuziek, waarbij de uitkomst niet altijd goed is maar bij momenten toch echt prachtige en volledig eigen momenten oplevert.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12