Vijftiende Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

20 verse talenten maand lang te beluisteren

Tekst: Ingmar Griffioen, Jochem Boom & Tamara Jansen / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen ,

Ook in 2011 werpen de talenten zich en masse op. Op de tweede Hollandse Nieuwe compilatie van 2011 kun je weer twintig verse maatjes bij de staart pakken. Het is wederom een compilatie met een groot aandeel elektronische muziek, een berg hiphop en een flink stel goede liedjes.

20 verse talenten maand lang te beluisteren

Ook in 2011 werpen de talenten zich en masse op. Op de tweede Hollandse Nieuwe compilatie van 2011, alweer de vijftiende sampler in totaal, kun je weer twintig verse maatjes bij de staart pakken. Het is wederom een compilatie met een groot aandeel elektronische muziek, een berg hiphop en een flink stel goede liedjes. De vijftiende Hollandse Nieuwe sampler bevat twintig kennismakingen met acts die meer aandacht verdienen. Met exclusives en verrassingen, nog in demofase of al vet geproduceerd.

Beluister nu een maand lang het vijftiende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


1. Roy Santiago - Stella
Roy Santiago is als melancholische singer-songwriter al jaren bekend bij een selecte groep, maar het zou zomaar kunnen dat hij met The Great Pretender, zijn eerste plaat op Munich Records, een stap naar een breder publiek maakt. Het album is opgenomen in de Antwerpse studio van Pascal Deweze (Sukilove, Broken Glass Heroes, ex-Metal Molly), afgemixt door Frans 'Excelsior' Hagenaars en komt in maart uit.

2. Freez - Vooruit (productie: Henning)

Freez en Henning behoren tot de grootste talenten uit de grote Fakkelteitgroep. De Nieuwegeinse rapper Freez dropte onlangs al met Sticks de harde track Kaapstad. De Arnhemse producer Henning gaat ook de beats voor het aankomende album van Stick-N-Duuv leveren. Beiden waren al te horen op Fakkelteitgroep volume 2.

3. Sideditch - Supreme
Sideditch is een band uit Overijsel die weet hoe je ambachtelijke liedjes moet schrijven. Op de eerste demo Mary, Me staan drie prachtige songs, waaronder dit nummer. Luisteren maar op Bandcamp. Ze hebben ook al een plekje op Bevrijdingsfestival Overijssel veroverd.

4. The Skywalkers - Skinnie Minnie Mandra
The Skywalkers zou je kort door de bocht wel de opvolgers van The Madd kunnen noemen. Overeenkomsten: Sixties garagerock, orgeltje en pakkende liedjes. Verschil? The Skywalkers uit Utrecht doen het met z'n tweeën. Wij bevelen het complete album aan, wat gratis te downloaden en te beluisteren is op Bandcamp.

5. Classic Brothers - FYLB

Het Amsterdamse duo Classic Brothers begint met hun electrodisco plus R&B-invloeden aan een flinke opmars, zo durven we te voorspellen. Het debuutalbum Off verschijnt in maart bij Magnetron Music en de eerste single/video Beast is al geprimeurd bij Nalden.

6. Dope D.O.D. - What Happened

De clip van What Happened beleefde onlangs de wereldwijde release toen muziekdienst Vidzone (vier miljoen gebruikers) die benoemde tot One To Watch. En de donkere beats & rhymes van de Groningse hiphopformatie Dope D.O.D. (Duo Of Darkness) liegen er ook niet om.

7. La Boutique Fantastique - Here Comes
La Boutique Fantastique is een veelbelovend collectief rond Maurits Goossens (cello, toetsen, decks, melodica) en Tymen Bergman (toetsen, samples), dat 21 maart de eerste plaat uitbrengt op Kyteman's label Kytopia. Daarop hoor je een boeiende mix van filmmuziek, triphop en klezmer. De bezetting bestaat onder andere uit Jornt Jan Bras (Boom Boom du Terre) en Job Chajes van de Amsterdam Klezmer Band.

8. Per.Verz - Een Andere Jongen
Per.Verz is zeker een andere jongen, een Roermondse hiphopper die rustig begint en aan het einde van de track los is gebarsten als Steen in schaapskleren. Zijn mixtape Uit De Schaduw bevat features van Engel, Dopaganda, Skenkie en Surya en is gratis te downen op www.per-verz.nl.

9. Aya - Kushblunt
Maandag verscheen Not Here To Mingle, de tweede EP van Aya en zijn eerste op Oi, het label van NL dubstep-held Gomes. Kushblunt is een van de drie zeer verschillende tracks op de EP, waarmee Aya zijn talent onderstreept. De rest hoor je op zijn Soundcloud.

10. El Camaro  - Rock 'n Roll
De bandnaam en titel zeggen het al; deze Utrechtse band houdt van no nonsense beukwerk. De band heeft het repertoire van speedrock in de goede traditie van Peter Pan Speedrock, uitgebreid met hardcore en stoner. Debuutalbum Thumbs Up And Foot Loose check je op de site. Live ook zeer aanbevolen.

11. Weirdbugger - Rock 'N' Klezmer Balkan

Weird Bugger was zijn leven als IT-ingenieur zat. Dus dook hij zijn eigen studio in en dat leidde tot het instrumentale debuut ‘PRETTY COOL STUFF for beginners’. Weird Bugger introduceert zijn muziek als Power Lounge, Ambient Indie Folk Rock en Power Lo-Fi. Oftewel een beetje van alles. Het album is te downloaden op de Bandcamp.

12. Johan Borger - Devil In My Pocket

Singer-songwriter Johan Borger heeft net zijn knappe debuutalbum Sometimes uitgebracht. De mooie teksten gecombineerd met akoestische gitaar zorgen voor liedjes, die stuk voor stuk het luisteren waard zijn.

13. Traumahelikopter - Maze City
Traumahelikopter stond al op Incubate en was volgens ingewijden op Eurosonic een regelrechte sensatie voor 20 man. Kunnen we ons voorstellen, want de garagepunk 'n roll van het basloze Groningse trio klinkt opwindend genoeg. Black Lips vs. Smith Westerns vs. The Gories.

14. Nav - Shot Me Down Ft. ReaZun & Bless

Het door Nav geproduceerde nummer wordt rustig gehouden met een donkere, sombere sound. Met ReaZun (Kyteman), die waarschijnlijk als enige Nedelandse mc rapt in het Frans en de Amerikaanse mc BLESS, wiens relaxte flow we kennen van The Q4.

15. Girl Scout Juliette - Lillies
Girl Scout Juliette is de band rondom de Haarlemse singer-songwriter Juliëtte van Dijk. Een combinatie van folk en indiepop zorgen voor een album vol aanstekelijke liedjes. De in tien dagen opgenomen cd Fickle Machines is afgelopen week uitgekomen.

16. Gingerpig - Undefined Call
Gingerpig heeft een kersverse deal bij Suburban (29-4 komt het debuutalbum uit) en een showcase op Eurosonic op zak. De band is eind 2008 opgericht door Boudewijn Bonebakker (nadat hij een Hammond orgel kocht) en de oud Gorefest-gitarist blijkt ook een verdraaid goede strot te hebben. Voor de liefhebbers van classic rock, soul en psychedelica.

17. Kuhlmann & Steve Mensink - BK Sulfur
Utrechts producersduo heeft al een EP uit op Wolfskuil Records en stond ook op de laatste compilatie van Darko Esser's label en op de NEW 6.0 sampler. Check ze met overige Nieuwe Elektronische Waar op 18 februari in Merleyn, Nijmegen. Het duo bevoorraadt de clubscene met de betere glitchy elektronica en jazzy minimal. Kuhlmann levert ook een remix voor de nieuwe EP van Kypski, die donderdag (10-2) gepresenteerd wordt in EKKO en de Utrechter treedt daar ook op met Skip & Die.

18. The Windowsill - Summer's Almost Over

Woohoo: Rotterdam punkpop van 2 ex-Apers en 1 Aper! Gitarist Marien Nicotine verliet The Apers in 2007 en schreef een stel pakkende punkpopsongs. De eerste daarvan kwam eind 2010 op de Stardumb Records compilatie uit. Hij benaderde z'n oude maatjes Jerry Hormone (gitaar) en drummer Ivo Backbreaker om dit voorjaar alle songs op een debuutalbum te vatten.

19. Ulysses & The Squares - Theme For Ulysses

Ulysses & The Squares is een nieuwe Utrechtse band. Alleen nog maar te vinden op Facebook en Bandcamp, maar al wel een EP uitgebracht en gepresenteerd in dB's. Denk aan fijne indierock in de stijl van Pixies en meer lekkers en beluister die EP Definitely Yes to Indifference! op Bandcamp.

20. Bonus: TWR72 - Schizophrenia (Nobody Beats The Drum Remix)
Het Amsterdams-Haagse duo The Walk & Rogerseventytwo nam zelf als remixer al Don Diablo, Jamaica, B.R.U.C.E. en Seymour Bits onder handen en heeft er o.a. nog eentje van DJVT's Elektrotechnique liggen. De eigen track Schizophrenia wordt onder meer geremixt door Bear en beatstrio Nobody Beats The Drum, dat een heel album met remixen vulde. Remixes We Did is vorige week uitgebracht door Rough Trade.

Beluister nu een maand lang het vijftiende deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Of mail een MP3 of een downloadlink inclusief info naar 3VOOR12@gmail.com.