Liam Gallagher: “Ik leg met deze aanpak mijn ballen op tafel” Liam Gallagher: “Ik leg met deze aanpak mijn ballen op tafel”

Oasis - Noel = Beady Eye

, Erik Zwennes

Liam Gallagher: “Ik leg met deze aanpak mijn ballen op tafel”

Oasis - Noel = Beady Eye

Erik Zwennes ,

‘Het is een intens verdrietige dag voor de Britse rock,’ kopte de Britse sensatiekrant The Sun op 29 augustus 2009. De avond ervoor kwam de eeuwige strijd tussen de broers Noel en Liam Gallagher van de band Oasis tot een nieuw dieptepunt. Nog even overwoog Liam zonder zijn broer door te gaan, maar al snel werd bekend dat de groep zonder Noel als Beady Eye door zou gaan. Deze maand verschijnt het debuutalbum Different Gear, Still Speeding.

Oasis - Noel = Beady Eye

‘Het is een intens verdrietige dag voor de Britse rock,’ kopte de Britse sensatiekrant The Sun op 29 augustus 2009. De avond ervoor kwam de eeuwige strijd tussen de broers Noel en Liam Gallagher van de band Oasis tot een nieuw dieptepunt. Vlak voor een optreden op het Rock-en-Seine festival bij Parijs stapte Noel per direct op en schreef een dag later op de Oasis website: ‘Met verdriet en tevens een grote opluchting deel ik mede dat ik stop met Oasis. Mensen zullen van alles schrijven en zeggen, maar ik kon gewoon niet langer met Liam werken.’ Nog even overwoog Liam zonder zijn broer door te gaan, maar al snel werd bekend dat de groep zonder Noel als Beady Eye door zou gaan. Deze maand verschijnt het debuutalbum Different Gear, Still Speeding.

In een Londens hotel zitten Liam Gallagher, gitaristen Andy Bell en Gem Archer en drummer Chris Sharrock klaar voor enkele interviews. Vijf minuten voor het gesprek laat de manager weten dat vragen over Oasis en/of Noel ‘off limits’ zijn. Vijf minuten in het gesprek begint Liam er uit het niets zelf over. “Ik heb Noel sinds Parijs niet meer gezien. Ik heb daar nu ook helemáál geen behoefte aan.”

Wanneer wist je dat je met deze heren verder wilde?

Liam: “Dat wist ik gelijk en dat liet ik ze ook meteen weten. Ik had zelfs al enkele nummers liggen.”
Gem: “Deze groep was nog niet klaar. We hebben te veel energie en kwaliteit om het in Parijs te laten eindigen.”
Andy: “Noel verliet ons, maar ik vond niet dat we ons als makke lammeren moesten laten slachtofferen.”
Liam: "Inderdaad. Daarvoor zit er nog teveel in het vat. Natuurlijk besef ik me dat we nu weer vanaf nul moeten beginnen, maar ik heb wel weer zin om hard te werken, geweldig te spelen en te laten zien wat deze groep mensen kan. We hebben een sterk album gemaakt dat niet leunt op maar twee goede nummers. Dat mogen al die andere bandjes doen, ik niet."
Gem: "Gisteravond heb ik de plaat zes keer achter elkaar gedraaid. De kracht van deze formatie is goed vastgelegd. Ik ben heel erg trots."

Is dit een echt bandalbum; met z’n allen aanklooien in de oefenruimte en daarna gezamenlijk de studio in?

Andy: "De plaat is met z’n drieën geschreven. Chris is later gevraagd om zijn partijen in te drummen. Bij Oasis kwamen de vocalen pas nadat alles al was opgenomen. Nu niet, waardoor het livegeluid veel sterker overkomt. Rond kerst 2009 hadden we zes sterke nummers gedemo’d. Toen wisten we dat we geen groep muzikanten waren, maar een band."
Liam: "Uiteindelijk hebben we de hele plaat gedemo’d voordat we de studio in gingen. Ik wist dat we het in ons hadden, maar wilde niet nog in de studio schrijven en klooien. Dit moest staan als een huis en enkel nog netjes opgenomen worden. Dat geklooi hoor ik al genoeg."
Andy: “Neem het laatste album van Kings of Leon. Ik kan daar echt boos over worden. Dat was zo’n te gekke band en dan komen ze met twee aardige nummers aangevuld met shite.”
Liam: “Die eerste twee albums waren te gek. Daarna gingen ze geen albums meer maken, maar enkel twee radiosingles. En dat hoor je nu overal.”
Gem: “Je moet altijd oppassen in zo’n discussie niet over te komen als een ouwe lul, maar feit is dat er bijna geen sterke albums meer uitkomen. Het zijn singles of experimenten. Ik denk wel eens dat het met alle nieuwe technieken te maken heeft. Er komt geweldige samplemuziek uit en bepaalde dance en hiphopprojecten zijn te gek, maar ik ben wel bang dat men door alle mogelijkheden van de techniek nog wel eens vergeet de tijd te nemen voor het schrijven van een goed liedje.”
Liam: “We zeiken niet op de jeugd hoor. Ik zie juist heel veel dertigers die dergelijke fouten maken. Zij gaan ingehaald worden door een nieuwe generatie zoals Oasis dat destijds ook deed.”

Heb je nog iets te bewijzen? Of nu juist?

Liam: "Ach, altijd natuurlijk. Je gaat verder onder een nieuwe naam met nieuwe nummers. Maar ik weet dat we een geweldige band zijn. Dat gaan we bewijzen ook. Voor mij was direct duidelijk dat we met een leeg blad verder zouden gaan. Daarom spelen we ook geen Oasis nummers tijdens onze optredens."
Andy: "Dat zou ook niet kloppen. Zoiets zou ik respectloos naar de Oasis fans en nalatenschap vinden."

Jullie hadden het ook niet kunnen doen; lekker thuis kunnen blijven

Liam: "...en dan? Ik kan en wil niets anders. Hier ben ik goed in. Op de bank zitten of tuinieren zou laf zijn. Ik leg met deze aanpak mijn ballen op tafel, maar ook alleen omdat ik zeker weet dat het goed uitpakt. Ik weet dat ik goede nummers kan schrijven, nu mag ik ze live laten horen. Te gek."

Liam, had je deze heren direct aan boord?

Liam: "Ja man. We waren met Oasis net lekker op gang toen Noel ervandoor ging. Dit zijn drie hongerige wolven. Dan pak je meteen door."
Gem: "Wat moet ik dan? Ik ga mijn gitaar nog niet ophangen. Ik denk er niet aan."

Wat was het eerste nummer dat jullie schreven als Beady Eye?

Liam: "Beatles and Stones, dat lag er eigenlijk al voor Oasis. Het is gewoon een lekkere rocktrack dat gaat over de tijdloosheid van muziek. Hoe een echt goed nummer jou kan overleven."

Is dat belangrijk voor jou?

Liam: "Ja, natuurlijk. Ik ben niet bang voor de dood, maar het helpt wel dat ik weet dat mijn stem na mijn dood te horen blijft. Een echt goed nummer of goede artiest leeft voort na de dood. Ik schrijf ook geen liedjes met de intentie morgen vergeten te zijn."

Het nummer The Morning Song, laatste nummer op de plaat, viel me op

Liam: "Ook dat nummer had ik al liggen. Alleen de tekst ‘You go your way and I go mine’ schreef ik er later bij."

In een Amerikaans radioprogramma gaf je aan dat je je irriteerde aan de reacties van het publiek op de split van Oasis. Dat mensen er veel te luchtig over deden en dat het je echt heeft geraakt.

Liam: "Dat klopt. Dan hoor ik weer dat het een bevlieging zou zijn en word ik echt heel erg boos. Het is respectloos. Zo'n breuk is niet niets. Zoals ik al zei hebben we elkaar al sinds die ene avond niet meer gezien en dat zie ik ook niet snel gebeuren. Nu ook omdat we beiden druk zijn."

Wat vindt jullie moeder daar van?

Liam: "Ze vindt ons onnozel."

Alen mcGee (de ontdekker van Oasis, red.) zei: ‘Over vijf jaar geven ze een reunie tour. Ze houden nu eenmaal van elkaar. Als je van elkaar houdt, kom je vanzelf weer nader tot elkaar.’ Op dit moment kan ik dat maar moeilijk geloven. Is het inderdaad een kwestie van tijd?

Liam: “Alen zit er naast. We blijven broers, maar hoe we in de toekomst met elkaar om gaan kan ik echt niet voorspellen. Geloof me: this is for real. Beady Eye is ook geen zijproject zoals die dingen van Jack...ehm...”
Andy: “Jack White”
Liam: “Die ja. Zo zou ik niet kunnen werken: muziek maken en weten dat je over een half jaar al weer met iets anders bezig bent met andere muzikanten. Wat een onzin.”

Noel had het na Parijs over ‘verbale en fysieke intimidatie,’ hoe reageerde je op zijn woorden?

Liam: "Wat kan ik zeggen: zo gaat dat toch met broers? We vochten en spraken eigenlijk niet. En kom op, hij is ook geen mietje. Er is veel geschreven over die periode, ik lees dat allemaal niet hoor. Hij en ik kennen de waarheid en daar gaat het om."


Release: Beady Eye - Different Gear, Still Speeding (PIAS) 28 februari 2011.
Live: 21 maart speelt Beady Eye in een uitverkochte Paradiso.
Beluister het album vanaf volgende week op de 3VOOR12 Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12