Aeroplane: van George Michael remix tot nu-disco dj Aeroplane: van George Michael remix tot nu-disco dj

Italiaans-Belgische producer werkt aan eigen album

, Ingmar Griffioen

Aeroplane: van George Michael remix tot nu-disco dj

Italiaans-Belgische producer werkt aan eigen album

Ingmar Griffioen ,

Het Belgische duo Aeroplane werd kort voor de release van het debuutalbum gereduceerd tot producer-dj Vito de Luca. Dat betekende allerminst het einde. De Luca ging door en is als Aeroplane veelgevraagd remixer en dj. Zo draait hij van Rusland tot Griekenland en Amerika en ook op 5 Days Off. De vele remix-aanvragen staan een nieuwe cd nog in de weg. "Ik deed ook een remix voor George Michael's Faith, maar die is uitgesteld toen hij de cel in moest."

Italiaans-Belgische producer werkt aan eigen album

Het Belgische duo Aeroplane werd kort voor de release van het debuutalbum gereduceerd tot producer-dj Vito de Luca. Dat betekende allerminst het einde. De Luca ging door en is als Aeroplane veelgevraagd remixer en dj. Zo draait hij van Rusland tot Griekenland en Amerika en ook op 5 Days Off. De vele remix-aanvragen staan een nieuwe cd nog in de weg. "Ik deed ook een remix voor George Michael's Faith, maar die is uitgesteld toen hij de cel in moest. Ik geloof dat het nu weer goed met hem gaat en dat de remix alsnog uitkomt."

We Can't Fly, het poppy titelnummer van de in september 2010 verschenen cd, groeide uit tot een bescheiden hitje. Het toegankelijke album leverde De Luca een hoop boekingen en remix-verzoeken op en verdeelde de meningen. "Iedereen die ons kende als dance-act was een beetje teleurgesteld, mensen begrepen die poppy kant niet. Andersom begrepen anderen weer de filmische, psychedelische kant niet." De Luca beziet het luchtig: "Ach ik ben wat fans verloren en heb er wat nieuwe bijgekregen."

De split met voormalig bandmaatje Stephen Fasano is voor hem ook geen big deal. "We wilden eigenlijk verschillende kanten op en het album was meer mijn weg dan de zijne. Ik werkte al 8 jaar met hem en het was gewoon tijd. Het was klaar. We spraken af dat ik verder zou gaan met Aeroplane." De Luca liet eerder weten nog wel voor Fasano te gaan produceren, maar ziet dat niet meer gebeuren. "Ik zei dat hij me kon bellen als hij hulp nodig had, maar dat heeft hij nooit gedaan. We zaten toen echt op het randje; twee geesten die elkaar bevochten over elke beslissing."

Hoewel hij met Aeroplane als dance-act wordt neergezet, ziet hij zichzelf meer als songwriter. "Ik ben sowieso meer een componist dan een dance-producer. Alles begint met mij achter het keyboard, dat is een hele andere aanpak dan de elektronische producer die met beats start." Momenteel werkt de Italiaanse Belg hard om de laatste remix-opdrachten te voltooien. Zo heeft hij net de remix voor de nieuwe single van The Human League op Wall Of Sound af. Na remixen voor onder andere Jori Hulkkonen vindt hij het nu tijd om aan zichzelf te denken. "Tijd om egoïstisch te zijn en al die energie die ik in remixen stop, nu in het maken van mijn plaat te steken."

"Remixen heeft beperkingen, waarvan de grootste is dat je het originele nummer moet gebruiken." De Luca is even klaar met die beperkingen en besteedt alle vrije tijd nu in de studio. "Ik ben al bezig met het opnemen van nieuwe muziek. Die heb ik de afgelopen maanden tussendoor op demo's opgenomen. En nu wil ik er echt snel mee aan de slag gaan. Inspiratie is een gek iets; het voelt alsof ik het nu uit me moet krijgen. Ik ben bezig met oldschool instrumenten en zeer geïnspireerd." De Luca omschrijft het proces voor zijn volgende album als "een schaal met frisse lucht". Veel wil hij er nog niet over kwijt. "Het zullen in ieder geval door mij geschreven songs zijn met wellicht gastzangers en het kan wel eens niet onder de naam Aeroplane uitkomen."

Aeroplane deelde een tijd een manager met Junkie XL. Hoewel Tom Holkenborg eind 2009 met het discoproject Cosmic Rave kwam, verwerpt De Luca de suggestie dat hij hem als nu-disco man beïnvloed zou hebben. "Dat geloof ik niet. We werkten wel met dezelfde mensen, maar ik denk dat het meer is dat we in hetzelfde tijdperk zitten en vanwege de comeback van disco. Ik hield erg van wat hij toen deed met Cosmic Rave."

Er was even sprake van dat Aeroplane met een live-band de podia op zou gaan. "Ik was inderdaad live-shows voor december aan het plannen, maar het bleek financieel en logistiek niet haalbaar. Het is voorlopig van de baan." Op 5 Days Off kunnen we een dj-set verwachten. "Ik ga veel van mijn eigen remixes en tracks opleggen. Italo-disco en pop-classics, gemixt met de beste nieuwe tracks. Echte party-muziek en geen minimal." De term nu-disco dekt de lading redelijk, oordeelt De Luca. Het belangrijkste ingrediënt is dat ik mensen wil laten glimlachen en dansen. Het is geen muziek om je handen in de lucht te steken, met je kont te wiebelen en te sexen."

Aeroplane staat 5 maart op 5 Days Off op de Foxes & Wolves presents avond in de Melkweg. Voor een impressie check je zijn sets rechts of op zijn Soundcloud.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12