3VOOR12 Draait (wk 7): Radiohead, Nicolas Jaar, Pien Feith, De Staat 3VOOR12 Draait (wk 7): Radiohead, Nicolas Jaar, Pien Feith, De Staat

De favorieten van de redactie

, Tamara Jansen

3VOOR12 Draait (wk 7): Radiohead, Nicolas Jaar, Pien Feith, De Staat

De favorieten van de redactie

Tamara Jansen ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
Radiohead - The King Of Limbs


3VOOR12 Single van de week
Cage The Elephant - Shake Me Down (Relentless/EMI)


3FM Megahit
Adele - Set Fire To The Rain (V2)DE TOP 10

1. Radiohead - The King Of Limbs
"The King Of Limbs is op het eerst gehoor een terugkeer richting Kid A en Amnesiac, Radioheads meest spannende en vreemde album." (Atze de Vrieze)
"Rare ritmes, jazz invloeden en ga zo maar door. Knap en prijzenswaardig." (Stephan van Peursem)
"Zo op het eerste gehoord klinkt het als een hele fijne plaat." (Fleur ter Horst)
"Ik heb een zwak voor dansende mannen, het ontroert me en vind het sexy, net als het liedje." (Silvy Broeren)

2. Nicolas Jaar - Space Is Only Noise (Circus Company/NEWS)
"De mooiste elektronische muziek die ik in tijden heb gehoord. #jaarlijstjesmateriaal om maar eens een hashtag te gooien." (Erik Zwennes)
"Minimale popsongs, spoken word en frisse ritmes die samen een prachtig geheel vormen." (Stephan van Peursem)
"De nummers sluiten genadeloos op elkaar aan waardoor je echt het idee hebt dat je je in een soundtrack begeeft." (Fleur ter Horst)

3. Pien Feith - Dance On Time (V2)
"Godverdomme wat hou ik van Pien’s stem en het nieuwe album! Deze plaat is werelds, donker warm en fris tegelijkertijd" (Silvy Broeren)
"Ik volg Pien Feith al heel lang en heb veel bewondering voor dit volwassen album." (Ingmar Griffioen)

4. De Staat - Ah, I See (single)
"Wat een geweldige nieuwe single van De Staat." (Willem van Zeeland)
"Bij 3VOOR12RADIO toeterde een hele bups vrachtwagenchauffeurs mee met Ah, I See. Vrij hilarisch." (Tamara Jansen)

5. 3VOOR12 PRESENTEERT Cold War Kids (Melkweg, 16/2)
"Toegegeven, het concert had zo zijn inkakmomenten, maar tijdens hun beste nummers zijn the Cold War Kids absoluut top!" (Willem van Zeeland)
"Hoe tragischer de songs, hoe vrolijker ik word, met Hospital Beds als ultieme favoriet." (Menno Visser)

6. Cut Copy - Zonoscope
"Heerlijk album met eighties invloeden en aanstekelijke liedjes." (Tamara Jansen)
"De strakke productie valt natuurlijk als eerste op, maar er staan ook pareltjes van liedjes op deze plaat." (Jochem Boom)

7. Gill Scott-Heron vs Jamie XX - We're New Here (Young Turks/XL/V2)
"Dompel je dit weekend eens onder in de bezwerende woorden van Scott-Heron en de warme producties van Jamie XX." (Erik Zwennes)

8. Panda Bear – Tomboy (de helft op Spotify, Paw Tracks)
"Het dreigt een fantastische plaat te worden, maar nieuwste toevoeging Last Night Of The Jetty als voorlopig hoogtepunt." (Atze de Vrieze)

9. Wavves - Tv Luv Song
"Gewoon luisteren. Al was het maar omdat het herinnert aan die geweldige bak herrie die de garagepunkers en postgrungers van Nathan Williams in Paradiso produceerden op de laatste London Calling." (Ingmar Griffioen)

10. Noah & The Whale, CLUB3VOOR12 (Desmet 15/2)
"Intieme songs met fijne synthbedjes, thumbs up voor de techniek want beeld en geluid zijn prachtig." (Menno Visser)


De lijstjes:

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Radiohead – The King Of Limbs (album)

Wat een verrassing, een dag te vroeg! The King Of Limbs is op het eerst gehoor een terugkeer richting Kid A en Amnesiac, Radioheads meest spannende en vreemde albums, maar dan met een soort jazztwist. Nee, geen flauwe bejaarden fusion, maar broeierig, ritmisch en spaarzaam. Love it. 

Panda Bear – Tomboy (de helft op Spotify, Paw Tracks)

Ondertussen is stiekem al meer dan de helft van het nieuwe Panda Bear album als losse singles op Spotify aanwezig. Het dreigt een fantastische plaat te worden, maar nieuwste toevoeging Last Night Of The Jetty als voorlopig hoogtepunt.

Twin Shadow live in Paradiso 15-02-2011

Wavepop met een zwarte stem. Goed haar, goede songs. Wel minder strak en synthetisch dan op plaat, en gek genoeg mis ik dat een beetje. Maar die Prince gitaarsolo’s mogen er zijn en At My Heels is een regelrechte hit. Safe bet voor Lowlands lijkt me.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Tyler, The Creator - Yonkers
In april verschijnt Tyler’s nieuwe album Goblin. Dat terwijl ik nog lang niet klaar ben met de vorige. Hij maakt deel uit van Odd Future een gestoorde click boze jongens dat frisse en vernieuwende hiphop maakt. Met Odd Future en The Roots sloopte Tyler deze week Late Night with Jimmy Fallon. Een must see, tot en met het einde.

Nicolas Jaar - Space Is Only Noise (Circus Company/NEWS)

De mooiste elektronische muziek die ik in tijden heb gehoord. Minimalistisch, creatief, muzikaal, een beetje vreemd en enorm verslavend. Elke luisterbeurt ontdek ik weer iets nieuws in dit prachtige album. Het titelnummer is een enorm knap geproduceerd popliedje met een twist. #jaarlijstjesmateriaal om maar eens een hashtag te gooien.

Gill Scott-Heron vs Jamie XX - We're New Here (Young Turks/XL/V2)
Het album I’m New Here van Gil Scott-Heron verscheen precies een jaar geleden. Ik ben er nog steeds gek op, maar de release van deze levende legende verdiende meer aandacht. Zo dacht ook het muzikale brein van het Britse The XX, Jamie. Hij maakte een complete herinterpretatie van de nummers. Soms onherkenbaar, soms enkel wat elektronischer. Dompel je dit weekend eens onder in de bezwerende woorden van Scott-Heron en de warme producties van Jamie XX.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Radiohead - Lotus Flower (Radiohead.com)
Een sterke eerste clip van het vandaag uitgebrachte nieuwe album van Radiohead. Thom Yorke danst een prachtige choreografie van de meester Wayne McGregor (oa het Engelse The Royal Ballet). Ik heb een zwak voor dansende mannen, het ontroert me en vind het sexy, net als het liedje.

Pien Feith - Dance On Time (V2)
Godverdomme wat hou ik van Pien’s stem en het nieuwe album! Bij De Wereld Draait Door en bij Giel en hopelijk snel op een 3VOOR12 podium. Deze plaat is werelds, donker warm en fris tegelijkertijd. Charmant en hartveroverend goed.

Lykke Li – Get Some (Warner)
Volgende week komt het nieuwe album uit, Wounded Rhymes. Nooit gedacht dat ik zo in katzwijm zou vallen en op dat album zou zitten wachten, maar ze intrigeert me al maanden met Get Some. Die scheve tandjes, die hekserige clip, ik vind het opwindend, ik wil haar kussen.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:


De Staat - Ah, I See (single)

Wat een geweldige nieuwe single van De Staat. Vrachtwagenchauffeurs konden deze week hun lol niet op tijdens het meetoeteren in 3VOOR12 Radio. Volgende week weer! Album wordt 3 maart gepresenteerd in De Vereeniging in Nijmegen en wij zenden het concert uit op 5 maart in 3 On Stage op Nederland 3.

Janelle Monae - The ArchAndroid (album)
Dit fantastische album nog maar eens gedraaid om in de stemming te komen voor haar concert in de Melkweg maandag. De VPRO neemt het op voor radio en tv.

Cold War Kids - Melkweg - Amsterdam (concert)

Toegegeven, het concert had zo zijn inkakmomenten, maar tijdens hun beste nummers zijn the Cold War Kids absoluut top! Het concert is binnenkort te zien op 3VOOR12 TV.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Nicolas Jaar  - Space Is Only Noise  (Circus Company/NEWS)

Intieme elektronische plaat van een groot talent uit New York.  Minimale popsongs, spoken word en frisse ritmes die samen een prachtig geheel vormen.

Tim Hecker - Ravedeath, 1972  (Kranky/Konkurrent)

Overdonderende drones naast lieflijke, melancholische, haast ambient-achtige soundscapes; Tim Hecker doet het gewoon. Meeslepend en overweldigend.

Radiohead – The King Of Limbs

Radiohead heeft een luxepositie. Ze zijn een van de grootste bands ter wereld en hoeven geen radiohits te scoren om in het nieuws te blijven. Het mooie is dat ze niet ui of gemakzuchtig worden door hun luxepositie. Ook op dit album spelen ze weer niet op veilig. Rare ritmes, jazz invloeden en ga zo maar door; een soort samenvatting wat op dit moment relevant is de muziek (je hoort Flying Lotus etc. in de plaat terug) zonder een eigen gezicht te verliezen. Knap en prijzenswaardig. 


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Erol Alkan & Joost van Bellen @ Rauw in Tivoli, Utrecht, 12-02-11

In tijden niet zo hard uit mijn plaat gegaan, zeker niet sinds St.Paul #ITGWO10 afsloot door Joy Division's Transmission op te leggen. Live-act Men vond ik wisselvallig, maar met het inventieve beuk- en mashwerk van Joost van Bellen (incl. revolutionaire Walk Like An Egyptian ode) en de subtieler opbouwende Erol Alkan was het feest hard aan in de bijna nokkievolle Tivoli Oudegracht. Party!  Zij die The Social Network zagen, begrijpen dat ik nu een visitekaartje heb met de tekst: "I got retweeted by Erol Alkan biiatch!".

Pien Feith - Dance On Time (V2)
Ik volg Pien Feith al heel lang en heb veel bewondering voor dit volwassen album, met vier uitschieters: opener I Have Done Nothing, de titelsong, het licht-weirde pareltje Painting By Numbers en het spannende Throw The Stone. Live zijn Feith en band ook behoorlijk gegroeid. Komt mooi uit, want deze zaterdag is de albumpresentatie in EKKO!

Wavves - Tv Luv Song
Nieuwe song van Wavves. Tv Luv Song is te luisteren en downen op de site van Spin.com. Gewoon luisteren. Al was het maar omdat het herinnert aan die geweldige bak herrie die de garagepunkers en postgrungers van Nathan Williams in Paradiso produceerden op de laatste London Calling.


TAMARA JANSEN DRAAIT:

Radiohead - The King of Limbs
Nog maar een keer beluisterd, maar ik kan er niet omheen. Met The King of Limbs heeft Radiohead weer een prachtplaat gemaakt. Met als eerste single Lotus Flower, waarbij de video mij nog meer intrigeert dan het nummer.

Cut Copy - Zonoscope

Zonoscope maakte mijn treinreizen deze week een stuk aangenamer. Heerlijk album met eighties invloeden en aanstekelijke liedjes. Met opener Need You Now als favoriet, nu ook met video.

De Staat - Ah, I See
Dinsdag was ik aanwezig bij 3VOOR12RADIO waar het idee ontstond om de luisteraars eens lekker mee te laten toeteren met Ah, I See. Met als resultaat een hele bups vrachtwagenchauffeurs die meetoeteren, te zien in dit filmpje. Vrij hilarisch.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

Radiohead - The King of Limbs
Verassende wending van Radiohead. De eerste single stond vanochtend al op Youtube en nu ook op 3VOOR12TV. Maar tot ieders verassing is nu ook het album The King of Limbs uit. Een dag eerder dan gepland. En dus staat de plaat vandaag, en de rest van de week op repeat.

Cut Copy - Zonoscope
De keuze om Zonoscope afgelopen week het Album van de Week te maken was vond ik een beetje vreemd. Een week en vele draaibeurten later begrijp ik die keus een stuk beter. De strakke productie valt natuurlijk als eerste op, maar er staan ook pareltjes van liedjes op deze plaat.

Stateless - Mathilda
Het is te makkelijk om te zeggen dat alles wat op Ninja Tune uitkomt automatisch goud is. Maar de nieuwe Ninja Tune aanwinst Stateless prikkelt met dit album en laat weer de ruime en vernieuwende visie van het label zien.


MENNO VISSER DRAAIT:

3VOOR12 PRESENTEERT Cold War Kids (Melkweg, 16/2)
Hoe tragischer de songs, hoe vrolijker ik word, met Hospital Beds als ultieme favoriet. Wat heeft die zanger toch een mooie stem...

Noah & The Whale, CLUB3VOOR12 (Desmet 15/2)
Intieme songs met fijne synthbedjes, thumbs up voor de techniek want beeld en geluid zijn prachtig.

Dry The River - New Ceremony (single, Dying Giraffe)

Folkliedje van een Londense ex-hardcore band dat me echt raakt. Boem!


FLEUR TER HORST DRAAIT:

Radiohead - The King Of Limbs (XL Recordings)
Nog niet echt-echt naar geluisterd maar vandaag kwam ie ineens uit en werd ie natuurlijk meteen op de redactie gedraaid.
Zo op het eerste gehoord klinkt het als een hele fijne plaat. Ik ben benieuwd of hij kan tippen aan OK Computer, mijn favoriet.
 
Happy Camper - Born With A Bothered Mind (ft. Bouke Zoete) (Excelsior/V2)
Tijdens Noorderslag zag ik ineens Happy Camper voorbij komen, ik was aangenaam verrast.
Na het luisteren van het hele album ben ik inmiddels fan. De eerste single is nu uit, inclusief bijbehorende clip die gemaakt is door de animatiestudio van Job zelf (van Happy Camper dus)! Dinsdag waren hij en zijn collega te gast in Afzien?!, die inmiddels online staat.
Ik vind de clip met 'Happy Camper' (ook wel Manfred genoemd) erg schattig en kan niet wachten op meer videoclips.
 
Nicolas Jaar - Space Is Only Noise (Circuos Company/NEWS)
Wat een goede tips kan Stephan van Peursem toch weer geven! Ik had geen idee wat ik moest verwachten bij deze plaat, maar ik vind dit echt heel erg tof.
Het is gewoon bijna een verhaal van begin tot eind, zelfs de begin- en eindtrack zijn bijna hetzelfde. In de tracks daartussen wordt het briljant opgebouwd met een briljante en toch weer subtiele beat waarbij ik mijn hoofd niet stil kan houden. De nummers sluiten genadeloos op elkaar aan waardoor je echt het idee hebt dat je je in een soundtrack begeeft.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12